Олга Томовић: Реч дана

Поделите:

Фраза – снаћи се – већ дуго не значи извући се из невоље. Полследњих деценија прва је да опише лопова који је муљавином стекао репутацију успешног и перспективног човека.
Али данас је све чешће у употреби, јер се криза продубљује, па се нов талог подиже и сналази.
Муљатор је стање свести, али и умеће. Није сваки човек у стању да на туђем лицу види само цену. Школују се кадрови за муљање и сналажење, а школовани одлазе, јер не мувају, несналажљиви су, лузери су.
Kада спојимо ове две чињенице долазимо до шокантне истине – живимо у држави где је диплома само папирче или виза за напоље, а где се цени једино професионално сналажење (заобилажење, тражење рупа у закону, савијање око сваког чмара и лаки клавирски прсти на телу без савести). Такви се најчешће изговарају фразом: “Морам и ја од нечега да храним децу!”, изречено убедљиво, да се просто на њих сажалимо, деца, жена, стара мајка, мора се…
Е не мора се, иако је етика затрпана фразеологијом у сврху гушења исте, ипак постоји. Није Србин ту да се снађе, он је вредан радник и сјајан студент и професор, лекар, научник, свуда, само не овде.
Море ме мисли о превареним и посрамљеним, о свима онима који се нису нашли и снашли, о професорима на контејнер- кухињама и инжењерима на бувљој пијаци..

Олга Томовић

Видовдан

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here