Olga Tomović: Reč dana

Podelite:

Fraza – snaći se – već dugo ne znači izvući se iz nevolje. Polslednjih decenija prva je da opiše lopova koji je muljavinom stekao reputaciju uspešnog i perspektivnog čoveka.
Ali danas je sve češće u upotrebi, jer se kriza produbljuje, pa se nov talog podiže i snalazi.
Muljator je stanje svesti, ali i umeće. Nije svaki čovek u stanju da na tuđem licu vidi samo cenu. Školuju se kadrovi za muljanje i snalaženje, a školovani odlaze, jer ne muvaju, nesnalažljivi su, luzeri su.
Kada spojimo ove dve činjenice dolazimo do šokantne istine – živimo u državi gde je diploma samo papirče ili viza za napolje, a gde se ceni jedino profesionalno snalaženje (zaobilaženje, traženje rupa u zakonu, savijanje oko svakog čmara i laki klavirski prsti na telu bez savesti). Takvi se najčešće izgovaraju frazom: “Moram i ja od nečega da hranim decu!”, izrečeno ubedljivo, da se prosto na njih sažalimo, deca, žena, stara majka, mora se…
E ne mora se, iako je etika zatrpana frazeologijom u svrhu gušenja iste, ipak postoji. Nije Srbin tu da se snađe, on je vredan radnik i sjajan student i profesor, lekar, naučnik, svuda, samo ne ovde.
More me misli o prevarenim i posramljenim, o svima onima koji se nisu našli i snašli, o profesorima na kontejner- kuhinjama i inženjerima na buvljoj pijaci..

Olga Tomović

Vidovdan

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here