Отац Гојко Перовић: Не можемо сваки час да зовемо Патријарха у Црну Гору !!??

Поделите:

Пише: Ненад Кнежевић

 

Провидни дриблинзи и лоша глума у мантији

Отац Гојко Перовић: Не можемо сваки час да зовемо Патријарха у Црну Гору !!??

            Синоћ је на ТВ Нова из Херцег Новог гост емисије „У жижи“ био ректор Цетињске Богословије протојереј ставрофор Гојко Перовић који током и ове емисије није прескочио прилику да, по Бог зна који пут, за себе каже да је он православни Црногорац и да Патријарх Српски Иринеј и председник Србије Александар Вучић оправдано нису позвани да на Црквено-народни сабор, Бадњи дан или Божић, долазе у Црну Гору. Није то ништа ново за оца Гојка. Чудили би се да је православни Црногорац отац Гојко, на пример, себе назвао православним Србином, јер му реч Србин већ годинама некако тешко прелази преко уста. Још би се више зачудили да је прота Гојко, на пример, изразио жељу да, макар као што је некада некрштени председник Црне Горе, Мило Ђукановић, ложио Бадњак са Митрополитом Амфилохијем на Цетињу, то ураде Патријарх Српски или пак крштени председник Србије Вучић.

На питање једног гледаоца  по имену Данило – „Зашто Епископски Савет Црне Горе није позвао Патријарха Српскога на Црквено народни Сабор у Никшићу а ни на налагање Бадњака на Цетињу“, отац Гојко је доста смушено, случајно или намерно, процените сами, потпуно избегао одговор и сасвим скренуо питање и тему на нови и други датум, тј. на Божић. Подсетимо, Црквено-народни Сабор у Никшићу није одржан на Божић 7. јануара  2020. године, већ 16 дана пре Божића тј. 21. децембра 2019. године. Напомињемо и да се налагање Бадњака на Цетињу увек врши 6. јануара, на Бадњи дан, што је било и ове 2020. године. Божић, као што зна и отац Гојко, пада 7. јануара по новом календару тј. 25.децембра по старом, па му јефтино скретање теме и намерно мешање датума, није прошло.

            Ево како је тачно прота Гојко одговорио на питање гледаоца по имену Данило, из града Пљеваља: „Па никада не зовемо Патријарха на Божић у Црну Гору !!?? (питање није било везано за Божић већ за Сабор у Никшићу као и за Бадњи дан). Патријарх је – Патријарх Српске Православне Цркве (еурека !!) и по неком добром српском обичају на Божић сви су у својим домовима. (опет отац Гојко прича о Божићу!!?? , а питање је било везано за два потпуно друга датума). Патријарх има великих обавеза у Београду и био је скоро у Грбљу (отац Гојко као зна обавезе Патријарха !!??). Патријарх често долази у Црну Гору и он овде није гост. (често долази !!??). Он је овде као код куће. Српски Патријарх је као код куће у Црној Гори али не можемо сваки час да зовемо Патријарха“ (!!?? као да су ова дешавања у Црној Гори „сваки час“ и нешто уобичајено).

            Оваква неистинита, смушена, неискрена, нетачна и промашена прича несуђеног портпарола Митрополије Црногорско-приморске и Епархијског Савета Црне Горе, оца Гојка Перовића, сведочи да ни Митрополиту Амфилохију ни већем делу Епископског Савета Црне Горе није уопште било до тога да се Српски Патријарх, у ове кризне и историјске дане, као духовни отац појави у својој српској Црној Гори. Да им је до тога било иоле стало они би га јавно и са радошћу и позвали. Али нису. Ни на Сабор у Никшићу ни на Бадњи дан на Цетињу. Неуверљиве и бледе приче оца Гојка да Патријарх често долази у Црну Гору, да не могу да га зову сваки час, да свако за Божић остаје у дому као и да се вештачким убацивањем датума Божића у ствари привидно, уместо два датума из питања – тј. датума Црквено-народног Сабора и Бадњег дана, намеће само један датум-Божић, за кога га нико ништа није ни питао, јесте само неуспели медијски дриблинг и прочитани спин проверено православног Црногорца.

            Трагикомично тек делује објашњење несуђеног портпарола Митроплије Црногорско-приморске и Епископског Савета Црне Горе, православног Црногорца оца Гојка Перовића, да би долазак председника Србије Александра Вучића у Црну Гору представљало политизацију протеста против безаконог закона о верским слободама који је усвојен у Црној Гори. Отац Гојко у исто време није објаснио како то да паљење Бадњака некрштеног председника Црне Горе Мила Ђукановића испред Цетињског манастира, које је обавио са Митрополитом Амфилохијем 1998. године, није била политизација? Ах, да … Политизација је по критеријумима Црногорца оца Гојка, само ако дотични председник долази из Србије а вероватно деполитизација кад неки председник долази из Црне Горе? Дакле, по оцу Гојку, све српско на Цетињу је изгледа политизација а све црногорско мисија Цркве?

            Наравно, нећемо сваки пут да демантујемо неистине и полуистине које шири отац Гојко и њему слични православни Црногорци и неталентовани портпароли али можемо да га упозоримо да сличне неистине у Србији неће проћи.

            П.С. Шта ће после непозивања Патријарха од стране Епископског Савета Црне Горе да дође у Црну Гору и директног позива председнику Вучићу од стране истог, да не долази у Црну Гору, на пример рећи, редовни острашћени критичар Патријарха Српског и председника Вучића – свештеник Ненад Илић? Или пак велики душебрижник за стање у Црној Гори и Београду и разбијач јединства СПЦ у Америци епископ Максим? Да ли ће и даље трубити по интернету и лажима потпаљивати масе да Патријарх Иринеј и председник Вучић нису хтели да дођу и помогну страдајућем народу у Црној Гори? Да су неактивни и пасивни? Да их је баш брига за Црну Гору? Или је истина сасвим другачија? Процените сами на којој страни писма и на којој адреси није било позивнице. Паметноме ће и оволико текста бити доста.

                           Ненад Кнежевић

Поделите:

5 Коментари

  1. Ненаде, ти си жестоко инструисан и ангажован да нападаш о. Гојка и Митрополију. Јадан не био, дођи у Црну Гору, гдје се брани СПЦ уопште па се увјери како стоје ствари. Оваквим писањем ћеш се сврстати на страну непријатеља Цркве Божије па ће најприје ти историја једном судити…

  2. Budalastina. Otac Gojko Perovic moze da bude pravoslavni Rom, bas me briga sta je, a vrlo je mudar, pametan i odmeren. To je kao da pravoslavni pop Grcke Pravoslavne Crkve u Libanu, kaze ja sam Arapin pa da se Grci ljute sto nije rekao Grk. Samo napred oce Gojko.

  3. Господо напаљени критичари, заиста сте забавни и пословично необавештени. Питајте мало Србе у Црној Гори да ли им се свиђа црногорска прича о. Гојка Перовића о на пример Мирослављевом Јеванђељу, коју је недавно пласирао у јавност? Или реците Србима у Бијелом Пољу, Пљевљима, Плужинама, Андријевици или Беранама да српске тробојке нису пожељне на литијама нити је србовање похвално. Питајте мало Србе у Црној Гори и шта је о. Гојко радио и ради на Цетињу када се помиње српство и колико му је српство или црногорство код људи важно и битно при неким његовим одлукама. Тек после тога мало размислите па доносите закључке. Оцу Гојку и СПЦ у Црној Гори ваљда свако нормалан жели све најбоље и управо због тога и пишем истину да би помогао СПЦ у Црној Гори. Без пар медијских шамара о. Гојку он би својом ултрацрногорском причом и даље несметано разбијао српско јединство у самој Црној Гори. Неће СПЦ у Црној Гори ако сутра пукне сукоб доминантно бранити Гојкови Цетињани нити Црногорци из Катунске нахије већ Срби у Црној Гори. Ако отац Гојко непрекидно провоцира Србе и српски народ у Црној Гори са својим историјским фалсификатима и ултрацрногорском и провокативном причом, СПЦ у Црној Гори може остати без реалне помоћи Срба у Црној Гори. Нисам ја већ о. Гојко фалсификатор који је на пример пре неки дан Мирослављево Јеванђеље назвао “драгуљем црногорске културе”! Од кад то у 12. веку постоје Црногорци, црногорска култура и драгуљи црнгорске културе. На ком је то факултету учио о. Гојко? Нек спусти лопту и прикочи са фалсификатима и провокацијама па ћемо га пустити на миру. Другачије неће ићи. Стога господо критичари смањите доживљај и напишите или реците пар речи протојереју Гојку да за такво његово понашање, лажи и фалсификате може одговарати пред историјом. Поздрав и потпуна подршка за СПЦ у Црној Гори у борби за своја верска и национална права.

  4. I sta bi bilo rjesenje!?Da od Gojka Perovica i njegovih istomisljenika napravimo neprijatelje zbog toga sto propovjeda onako kako se ocekuje od jednog Hriscanina,zato sto nema dovoljno iskljucivosti.Ocekujes da on poput tebe,nastupa radikalno,senzacionalisticki,tabloidno. Vodis Buloviceve ratove,providno je.Kao da ste ogranak “Informera”.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here