Rajko Bukvić: Krah ideala olimpizma

Podelite:

 

MOK stvara uslove za nepoštenu pobedu na Olimpijadi sportista iz drugih zemalja

Predsednik Rusije Vladimir Putin tokom susreta sa Olimpijcima zatražio je od njih oproštaj jer država nije uspela da ih zaštiti od nastale situacije, izjavivši da je Rusija uvek podržavala i da će nastaviti da podržava ideju čistog sporta.

Olimpijska reprezentacija Rusija-2018 trpi velike gubitke. 111 ruskih sportista MOK nije pustio na Igre u Pjongčangu, što je izazvalo šok, kako kod samih olimpijaca, tako i kod njihovih trenera, kod navijača. Pri tome, čelnik komisije MOK Valerija Furneron cinično je primetila: „Neuključivanje na spisak pozvanih ne znači obavezno da je sportist narušavao antidopinška pravila”.

Nisu pušteni na Igre lider ruskog bijatlona Anton Šipulin, glavna nada u skijaškim trkama Sergej Ustjugov, najjači brzi trkači na ledu Denis Juskov i Pavel Kuližnjikov, jedan od najjačih na svetu u timskim klizačkim trkama Viktor An, hokejaši Bjelov, Plotnjikov, Ničuškin, Naumenkov, umetnički klizači Ksenija Stolbova i Ivan Bukin… To je samo delić od broja onih koji su bili spremni ne samo da nastupe, već i da se realno bore za medalje! „Iz muške ekipe kod nas 90% imena iz spiska je odstranjeno, niko od lidera neće dobiti poziv. Iz ženske ekipe odstranjeno je 80% prijava” – žali se Aleksej Kravcov, predsednik Saveza klizača Rusije.

Ova neosnovana i apsurdna odluka još jednom demonstrira nedoslednost izjava MOK o odbacivanju spoljašnjeg uticaja na odluke koje on donosi, takođe narušava sve fundamentalne norme uključene u Olimpijsku povelju, posebno neprihvatanje diskriminacije, uvažavanje principa solidarnosti i poštene igre” – izjavila je Federacija umetničkog klizanja Rusije.

Hteli su da nas veoma isprovociraju na bojkot odlukama Šmita i izvršnog komiteta MOK – ubeđen je ruski parlamentarac Mihail Degtjarjev. – Shvativši da bojkot nisu dobili, oni su odlučili da deluju na jezuitski način – ne puštati lidere s idealnom reputacijom. Tu se oseća politička ucena, takođe stvaraju se uslovi za nepoštenu pobedu na Olimpijadi sportista iz drugih zemalja”.

Međunarodnom olimpijskom komitetu ostalo je još samo da sportistima iz Rusije kojima je dozvoljeno da učestvuju na Zimskim olimpijskim igrama 2018. zabrani da govore na ruskom, izjavio je senator Aleksej Puškov.

Moje lično gledište je: od putovanja na OI-2018 svi treba da se odreknu. Tamo nema šta da se radi – smatra deputat Državne dume Vitalij Milonov. – Odluke MOK-a su najgrublji politički sud. Pamtićemo da je „blažen onaj koji ne ide na savet nečestivih” (jedan od psalama Davidovih).

Kolega Milonova Nikolaj Valujev isto tako je kategoričan:

To je izrugivanje nad Rusima, usmereno na to da na državnom nivou bude doneta odluka da se ne ide na Igre-2018. I tada će Rusiju lišiti narednih Olimpijada. MOK – to je ogroman novac, i za svakog postoji kompromitujući materijal. Zato i ispunjavaju zahteve, pre svega političke.”

Takvi sportisti kao, na primer, Viktor An, Anton Šipulin ili Sergej Ustjugov nisu bili učesnici pretresa u okvirima komisije Osvalda. Oni takođe nikada nisu bili umešani u bilo kakve dopinške priče. Pa ipak, njihova imena u spisku potencijalnih učesnika Igara trenutno odsustvuju” – potvrdio je potpredsednik Olimpijskog komiteta Rusije Pozdnjakov.

Evo i mišljenja poznatih sportista, trenera i sportskih delatnika o odluci MOK-a da ne pozove u Phenčan Šipulina, Ustjugova, Ana i druge.

Natalija Bestemjanova: „Nema vremena ni za apelacije, ni sa sudove. Ispada da što ti bolje kližeš, tim pre će te udaljiti? Najodvratnije u tome je to što MOK odstranjuje sportiste ne objašnjavajući razloge. A ne znajući razloge, ne može se ići na sud.”

Aleksej Jagudin: „A stranci još govore da je sport izvan politike! MOK, WADA, svi koji su donosili i donose te odluke – svi su ništavila koji slamaju živote najčistijim sportistima, ljudima koji su dali život i dušu za sport! Kida se srce od novosti!”

Irina Rodnjina: „Jasno je da je to čisto političko pitanje. Jasno je da je MOK sam sebe diskreditovao. Po mojim shvatanjima, to je krah ideala olimpizma, koje je MOK sam uvek propagirao, kojima su svi težili. Odgurujući, odbacujući nas, Međunarodni olimpijski komitet sam pre svega trpi kolosalne gubitke. Već ni kod koga nema sumnje kakva je to organizacija.”

Aleksandar Tihonov: „To je bezobrazluk od strane Međunarodnog olimpijskog komiteta. To je ogromni gubitak za olimpijski pokret. Saglasiću se s mnogima da ovde postoji politička pozadina. Do trenutka kada smo pokazali svoje zube u Siriji takvog nečeg nije bilo. Sada su svi osetili da Rusiju, ma ko da uzme na zub, neće uspeti da prezalogaji. Onda, dakle, dajte da Rusiji malo nagadimo u drugom. Veliki sport – to je lice svake države.”

Sergej Čepikov, dvostruki olimpijski šampion u biatlonu: „Odluka MOK-a da ne pusti Šipulina bila je za mene potpuno neočekivana. Ne nalazim nikakva objašnjenja takve pozicije. Anton je regularno davao doping-uzorke tokom mnogih godina. Njegovo ime nije pominjano ni u kakvim spiskovima Maklarena, u uzorcima nije bilo ni tragova, ničega. Kako je to moguće – uzeti i savršeno neosnovano odstraniti čoveka koji je planski tempirao svoju formu ka Olimpijadi i već je praktično tamo odleteo?! Bez Antona – to već nije ekipa. Mi nećemo imati jaku štafetu, a i u individualnoj konkurenciji takođe je teško na nešto računati. MOK je u potpunosti oduzeo snagu našoj ekipi.”

Tatjana Tarasova, čuveni ruski trener umetničkog klizanja: „Ja bih na mestu naših sportista obukla poznatu rusku uniformu i izašla bi u njoj na ceremoniju otvaranja Igara. Neka nas diskvalifikuju. Zato što takav bezobrazluk treba nekako okončati – Rusija je ostala bez zastave, bez himne, sa sivom uniformom i bez sportista. I mi treba da im se klanjamo? Pa ko su oni?”

Aleksandar Žuljin, trener u umetničkom klizanju: „MOK uklanja najbolje – Šipulina, Ustjugova. U tom kontekstu mogu da shvatim odstranjivanje Stolbove… To je udarac ispod pojasa, situacija je strašna.”

Dmitrij Gubernjijev, telekomentator: „Ruskom sportu je krišom nanesen podli podmukao udarac. Upravo u momentu kada su sve sednice SAS (CAS, Sportski arbitražni sud) zakazane i do Olimpijskih igara praktično ne ostaje vremena, oni izbacuju iz stroja najbolje najpoštenije sportiste zemlje. Oni nisu umešani ni u šta. To je učinjeno specijalno da mi ne bismo uspeli da uputimo apelaciju u SAS. To faktički znači da se vodi borba ne s dopingom u Rusiji, već borba s Rusijom. I nešto mi govori da ovaj spisak ni izdaleka nije potpun” – izjavio je na svojoj stranici na Instagram.

Jolanda Čen, šampionka sveta u atletici, telekomentator: „MOK je to učinio savršenoj formi – odstranio je po jednog čoveka iz para u umetničkom klizanju. mrska tendencija otklanjati ne ceo par već po jednog čoveka. Bukin uopšte nikakvog odnosa prema toj situaciji nema, on čak na Igrama u Sočiju nije nastupio. Oni čak u hokeju nekoliko naših momaka nisu pustili, znajući koliko truda je potrebno za okupljanje trojki, petorki. Oni specijalno izbacuju ključne ljude. To je pravi sadizam. Oni bi hteli da mi bojkotujemo Igre, ali mi nismo naseli na njihove provokacije i odlučili smo da nastupimo…”

Hari Suvjasalmi, generalni sekretar Centra sportske etike Finske: „Idiotizam. Ne shvatam zašto MOK ne može da saopšti kakve kriterijume primenjuje. Odstranjeni sportisti moraju da znaju zašto ih nisu pustili, a ostali svet mora da zna zašto su pustili te Ruse kojima su dozvolili da učestvuju.”

Mnogi u Rusiji sada istupaju protiv učešća na Igrama. Kao odgovor pristalice odlaska na Olimpijadu govore da u slučaju bojkota reprezentaciji preti odstranjivanje iz još nekoliko olimpijskih ciklusa. Ali, u stvari nikakav bojkot Rusiji već i ne treba. Olimpijski komitet Rusije je već odstranjen od učešća na igrama decembarskom odlukom MOK-a, i nikakvog učešća u odluci poći ili ne poći na Olimpijadu on ne može da uzme. MOK sam poziva na Olimpijadu one sportiste za koje to smatra potrebnim, po individualnim spiskovima. Ključna reč ovde je „poziva”. Ruskim sportistima niko ne može da zasmeta da ne doputuju, odbacivši poziv.

Ko je hrabriji – neka direktno izjavi da ne želi da učestvuje u toj farski, da učestvuje u takmičenju od kojeg su iz političkih razloga bili odstranjeni on ili njegovi prijatelji i drugovi. Drugi mogu da se pozovu na povredu, na bolest babe ili da prosto odćute.

Rusija je već odstranjena od Olimpijskih igara i nikakav bojkot ne može da obznani, i stoga joj bojkot i nije potreban. Sve je ovog puta u rukama sportista. Doneti odluku o učešću ili neučestvovanju moraju oni sami.

Rajko Bukvić, Vidovdan

Podelite:

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here