Saša Nedeljković: AKCIJA SAVEZA SOKOLA ZA PRIKUPLJANJE POMOĆI ZA POSTRADALE U BITOLJU I SUŠAKU 1940-41.

Podelite:

 

Italijanska avijacija bombardovala je Bitolj 5. novembra 1940. Savez Sokola pozvao je sokolska društva da prikupljaju pomoć za stradale u Bitolju. Sokolska župa Beograd poslala je novčanu pomoć a ujedno i angažovala sve svoje jedinice da prikupljaju priloge za postradale u Bitolju. (1)  Sokolske župe i jedinice među prvima su pokrenule javnu akciju za prikupljanje pomoći za Bitolju, kako u Zagrebu, Beogradu, Ljubljani, Splitu, Sarajevu, tako i u najmanjim varošima i selima.  Sokolska župa Zagreb uputila je predsedniku opštine u Bitolju telegram u kome se isticalo da “stradanje Bitolja biti još jači potstrek da zbijemo sve narodne redove u službi Kralja i otadžbine”. Sličan telegram uputila je sokolskom društvu Bitolj. (2) Sokolsko društvo Podgorica  održalo 9 novembra 1940. sednicu na kojoj su komemorirane bitoljske žrtve. Istaknut je dubok bol nad udesom grada mučenika i poslan telegram sokolskom društvu Bitolj sa izrazima saučešća, a postradalima je poslano 500 dinara. U pismu upučenom Savezu Sokola, sokoli Podgorice želeli su da i ostale sokolske jedinice pođu tim putem, a da Savez bude tumač nacionalnog osećaja sokolstva za mir i slobodu otadžbine. (3) Sokolsko društvo u Hanrijevu sakupilo je među svojim pripadnicima 550 dinara kao svoj prilog za postradale Bitoljce. (4)

U listu Saveza Sokola „Sokolskom Glasniku” pisali su u članku iz Bitolja „Sokolski dom u Bitolju za vreme napada iz vazduha” da je celokupno stanovništvo Bitolja zahvalno svim plemenitim rodoljubima koji su ukazali pomoć postradalima od bombardovanja, a da se bitoljski sokoli ponose, što je Savez Sokola prvi pokrenuo inicijativu za pomoć  i što je sokolstvo u tolikoj meri pokazalo ljubav za postradalu braću. Prilikom bombardovanja oštećen je sokolski dom, koji je bio nedavno svečano otvoren i koji je bio ponos varoši. Nekoliko teških bombi palo je u desnom krilu dvorišta doma. Bombe su napravile duboke jame, a od njih su sradali i zidovi doma, kao i prozori. Komadi čelika izbušili su dom na nekoliko mesta. Napravljene su rupe na zidu, oštečeni su prozori i sporedna vrata, a stakla su sva polupana, kako spoljna tako i unutrašnja. Na nekoliko mesta pao je plafon, a napravljeno je nekoliko otvora na krovu. Dom je bilo potrebno popraviti jer je bio u takvom stanju, da za vreme zime, bilo nemoguće da se radi u njemu. Šteta je procenjena na 15.000 dinara. Po piscu članka raspoloženje među sokolima bilo je odlično, a javnost je bila puna pouzdanja u odbrambenu snagu. Rad u sokolskom društvu Bitolj trebao je biti nastavljen posle popravke doma. (5) Sokoli u Skoplju želeli su da pomognu postradalima u Bitolju. Sokolsko društvo Skoplje-Matica održalo je 25 novembra 1940. redovnu sednicu pod predsedništvom starešine srh. St. Gazikalovića. Sednici je prisustvovao i načelnik župe Skoplje ing. Vojislav Pajić. Odlučili su da 7 decembra 1940. u svojim prostorijama društvo održi bratsko veče sa igrankom, posvećeno Bitoljcima. (6)

Prilikom proslave Prvog decembra, dana ujedinjenja, sokoli u Bitolju su pošli na grobove srpskih i savezničkih vojnika odavši junacima počast. Nisu bile zaboravljene ni žrtve bombardovanja.  Posle blagodarenja u crkvama, održana je svečana sednica. Na sednici su držani patriotski govori, čitana Poslanica Saveza Sokola i priređen prigodan program. U članku u „Sokolskom Glasniku” isticalo se da je mnoštvo prisutnih manifestovalo za sokolske i narodne ideale. (7) Sokolska akcija za pružanje pomoći Bitolju nastavila se i 1941. Sokolsko društvo Krupanj, odazvalo se apelu Saveza Sokola, i prikupilo od svojih članova, činovništva raznih nadleštava i od osoblja Uprave Podrinjskih rudnika 1.100 dinara, i doznačilo je predsedniku Bitoljske opštine sa pismom, u kome se sokoli ovoga kraja, poprišta krvavih bojeva, sećaju Bitoljaca. (8) Jedinice Sokolske župe Petrovgrad ( danas Zrenjanin) pokrenule su akciju prikupljanja pomoći za Bitolj. Istovremeno su se skupljali prilozi za postradale od bombardovanja na Sušaku. (9) U listu „Sokolski glasnik“ preneli su da se klerikalni sušački list „Istina”  žalio što nije organizovana velika kampanja za postradale od bombardovanja na Sušaku. Sokolski Glasnik” istakao je „Zatim zlobno primećuje : „Prije neko vrijeme, prigodom jednog drugog bombardiranja, bila su mnoga gospoda  i  čitava javnost nekako šireg srca. Ne znamo, šta to znači. Zašto se nije poduzela kampanja za pomoć postradalim sušačanima?”. Komentar Sokolskog  Glasnika bio je : „Izgleda da bi ovaj sumnjivi  sušački „patriota” želeo da i naš lepi Sušak snađe onako teška nesreća, sa isto onoliko mrtvih i ranjenih, i sa onoliko materijalne štete, kao „prigodom jednog drugog bombardiranja”. List  „Sokolski Glasnik” preneo je vest da su sokoli u Vojvodini prikupljali pomoć za postradale na Sušaku.(10)

Savez Sokola pozvao je sokolska društva da prikupljaju pomoć za stradale u Bitolju. Sokolska župa Beograd poslala je novčanu pomoć a ujedno i angažovala sve svoje jedinice da prikupljaju priloge za postradale u Bitolju. U listu Saveza Sokola „Sokolskom Glasniku” pisali su u članku iz Bitolja „Sokolski dom u Bitolju za vreme napada iz vazduha” da je celokupno stanovništvo Bitolja bilo zahvalno svim plemenitim rodoljubima koji su ukazali pomoć postradalima od bombardovanja, a da su se bitoljski sokoli ponosili, što je Savez Sokola prvi pokrenuo inicijativu za pomoć. Sokoli su sabirali pomoć i za postradale na Sušaku.

 

Saša Nedeljković za Vidovdan

 

Napomene :

 

  1. „Sokolski život”, „Oko Sokolovo”, Beograd, 1940, br. 9 i 10;
  2. „Sokolstvo za postradale u Bitolju”, Sokolski Glasnik”, Beograd, 15 novembar 1940, br. 46, str. 2;
  3. „Kratke vesti iz našeg Sokolstva”, „Sokolski glasnik“, Beograd, 15 novembar 1940, br. 46, str. 4;
  4. „Kratke vesti iz našeg Sokolstva”, „Sokolski glasnik“, Beograd,  6 decembar 1940, br. 49, str. 2;
  5. Sokolski dom u Bitolju za vreme napada iz vazduha”,Sokolski Glasnik”, Beograd, 22 novembar 1940, br. 47, str. 4;
  6. Sokolstvo Skoplja za postradale u Bitolju”,Sokolski Glasnik”, Beograd, 29 novembar 1940, br. 48, str. 11;
  7. U Skoplju i Južnoj Srbiji”,Sokolski Glasnik”, Beograd, 6 decembar 1940, br. 49, str. 4;
  8. „Kratke vesti iz našeg Sokolstva”, „Sokolski glasnik“, Beograd,  10 januar 1941, br. 2, str. 5;
  9. „Iz Sokolske župe Petrovgrad”, „Sokolski glasnik“, Beograd, 17 januar 1941, br. 3, str. 2;
  10. „Čitajući novine …”, „Sokolski glasnik“, Beograd, 17 januar 1941, br. 3, str. 5;

 

 

 

 

 

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here