Саша Недељковић: Насељавање Срба у Украјини у XVIII веку

Поделите:

 

Сукоби у Украјини привукли су пажњу српске јавности. Интересовање јавности било је раније посвећено досељавању Срба из Угарске у Русију. О њима је писао Симеон Пишћевић у својим успоменама. Уз присуство високих званица, српских и украјинских културних радника и научника, уз богат уметнички програм била је отворена 17 јуна 1998. у згради Архива Србије изложба „Насељавање Срба у Украјини у XVIII веку”. Изложбу су приредили Централни државни историјски архив Украјине, Архив Србије и Српско-украјинско друштво Београд. Отворио ју је др. Вадим Примаченко, изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Украјине у СР. Југославији. На изложби су били представљене фотокопије докумената из Централног државног историјског архива Украјине као и други материјали. Приказан је период од краја XVI века до 1764 године када су укинуте српске области у Русији. Изложен је само део од бројних докумената које поседује Архив Украјине а који су српској јавности били само делимично познати.

Поставка изложбе била је подељена на тематске целине. На првом паноу била је дата карта данашње Украјине и стара карта српских области у XVIII веку у Русији. Приказани су подаци о српском хусарском пуку основаном 1727. Пук је бројао 600 коњаника. Следеће целине је обухватила документација „Из историје досељавања Срба у Украјину”. Дат је списак војника (козака) запорошке војске из 1649. са подвученим српским презименима. После је била белешка о племичкој породици Божић из „Малоросијског родословника”, портрет Михајла Милорадовића и грб Милорадовића. Такође су дате репродукције слика хетмана козака из тог периода као и писмо српског епископа Рувима из 1717. хетману Скоропадском у вези једне судске расправе.

Следио је пано „Оснивање српских насеобина у Украјини, долазак досељеника”. После укидања Потиско-поморишке границе 1751. дошло је до сеобе око 20.000 Срба у Русију. Указом царице Јелисавете 1752. основана је Нова Сербија а 1754. и Славјаносрбија. Те области су се налазиле на украјинској утврђеној граници а од Татара раздвајали су их само козаци. У вези Нове Србије био је изложен план новосноване тврђаве назване Света Јелисавета, писмо Кримског хана Арслан Гираја у вези градње тврђаве и жалба становника Архангелогорода против српских насељеника. О Славеносрбији били су дати подаци о насељу Славеносрпск које је настало 1753 у оквиру Славеносрбије. Славеносрбија је 1764. ушла у састав новоросијске губерније.

О Црногорцима био је дат извештај Ивана Хорвата од 7 новембра 1759. о нередима у Црногорској команди. У нередима је учествовало 69 особа у Борисопољу у близини Кијева. Тема „Српски досељеници и гајдамаци” у 2 блока односила се на документа о потерама за гајдамацима и њиховим пљачкама у српским областима. Тема „Учешће српских досељеника у седмогодишњем рату 1757-1763 г.” била је представљена кроз спискове учесника.

Команда генерал мајора Јована Шевића заузимала је 2 блока а генерал мајора Рајка Прерадовића 3 блока. Команда је значила да је дотично лице било власник пука. Били су изложени цртежи у боји официра молдавског хусарског пука из 1750., хусара жутог пука из исте године и гренадира пандурског пука из 1752. Крај Нове Сербије и Славеносрбије био је дат у I блоку. Указом царице Катарине била је укинута Славосрбија 11 јуна 1764.

Изложба је била зналачки припремљена и употпунила је знање о Србима у Украјини. Излагањем спискова са подвученим српским презименима упучивало је на потребу даљих истраживања да би се видело из којих се крајева, места и земаља одлазило у Русију. Помињање племичке породице Божић у „Малоросијском родословнику”, излагање књига и наслова указивало је на податке које је требало обрадити.

Саша Недељковић

члан Научног друштва за здравствену историју Србије

Поделите:

4 Коментари

  1. Svako mesto i selo sam prosao po nekoliko puta i u danasnjoj Kirovogradskoj i Luganskoj oblasti.Da je tako neki narod asimiliran kao sto su Srbi od strane i ruske carevine i boljsevika,mislim da ne postoji u Evropi.A nasa ambasada u Ukrajini za preko 20 godina postojanja,nista nije uradila.Zalosno.

  2. Никола, пун си предрасуда. Срби у Русији су “асимиловани” исто као бели Руси у Србији – дакле добровољно. Шта има природније него да се идентификујеш са братском православном земљом у коју си дошао да живиш. Срби = Руси.

  3. Nikola apsolutno se slazem sa Vladimirom. Iz svog iskustva, upravo trazeci potomke Belogardejaca koji nose prezimena i dalje neki nisu voljni da se vrate svojim korenima ni jeziku, prosto posto krv nije voda jednostavno uzivaju u ruskoj kulturi i to je to. A da ne pricamo o politickim problemima nasih naroda kad nije bilo popularno biti ni Rus ni Srbin. Prosto ima tu mnogo vise od same reci prirodna asimilacija. Ono sto je interesantno , u Lugansku su poceli da se potomci zanimaju za svoje poreklo, za obicaje, kulturu i jezik. Proslavljeno je 265 godina od osnivanja Slavenoserbije i svake godine se proslavlja, prosto nasa povezanost je mnogo dublja i veca nego sto mnogi mogu i da zamisle. Nema tog Rusa koji je nestao medju Srbima ni tog Srbina koji je nestao medju Rusima. Samo su se tiho ocuvali.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here