Саша Недељковић: САРАДЊА АКЦИОНОГ ОДБОРА ЗИМСКЕ ПОМОЋИ И САВЕЗА СОКОЛА

Поделите:

       

 

На позив Акционог одбора Зимске помоћи Соколска жупа Београд учествовала је у прикупљању помоћи за београдску сиротињу. Сакупљање помоћи за сиротињу. вршено је први пут у Београду 1937.  Првог дана акције 24. јануара 1937. по кошави и мразу од минус девет степени соколи су кренули са двоје ватрогасних кола и шест кола са упрегнутим коњима. Било је 8 екипа, углавном из соколске коњице. На колима су развили беле заставе са црвеним срцем, знаком соколске добротворне акције. Жика Гаврић, стари соко и „Душановац” са своја два сина учествовао је као вођа једне од група. Својим присуством по невремену, када ни пса није било на улици, соколио је све присутне и давао им савете: „Браћо! Годинама скупљам прилоге у добротворне сврхе. Није то лако. Наићи ћете на затворена врата а неко ће вам их пред носем залупити и на вас се издрати. Али ви не заборавите да сте соколи и ради чега сте дошли, па и таквима кажите : хвала!”. Са једних кола се чула песма „Хајте браћо, хајте сестре …”. Соколи су куцали на безбројна врата и чекали. Негде се појавила чупава глава слушкиње која је одмах залупила врата и рекла : „Господа спавају!”

Негде је вредна домаћица отварала врата и позивала их да се угреју. Извињавала се што није спремила пакет јер није знала за њихов долазак. Одзив грађана био је добар а било је и реакција упућених соколима да помажу лењивце и беспосличаре или да не могу добити кућне помоћнице од како је општина почела да дели зимску помоћ. Они које су називали средњи сталеж давали су широке руке. Чиновници и занатлије сами су позивали соколе да сврате по већ спремљене пакете, када су изгубљене наде, хтели да се враћају у полазну станицу. Дешавало се да нека група сокола, преварена бедним изгледом неке куће, прође поред ње. Али укућани који су их очекивали и са прозора угледали, довикивали су им да сврате. Одатле се износило по десет пакета одела и хране. Благодарећи таквима акција је успела. Првог дана акције сакупили су вагон одела и намирница. (1) Највише је давано обуће и одеће. Мушких, женских и дечјих ципела и каљача било је највише. Женских ствари било је много мање него мушких. Дарована је и једна соколска одора старијег члана, који је набавио нову. Сакупљено је доста хране. Највише је давано кромпира и пасуља, затим брашна, риже, сира, масти, путера … . Било је доста и меснате робе. Све је било класирано и спремљено да се подели сиротињи. (2)Скупљање је настављено 31 јануара, 7 и 9 фебруара. За 4 дана колико је трајала акција сакупљено је 4 вагона одела и хране и 15.000 динара. Све то предато је Градском поглаварству које је имало тачан списак градске сиротиње. Око хиљаду породица са десетак хиљада чланова привремено су збринути овом акцијом. Са оваквом акцијом соколи су желели да наставе даље и да на време помогну београдској сиротињи (3). Од стране Соколске жупе Београд акцију је водио инг. М. Коварж а од стране Акционог одбора др. Реља Аранитовић. (4) Рад је схваћен као саживљавање са народом а уједно као прелазак преко ограде соколане (5). У акцији је учествовало 209 сокола из београдских и земунских соколских друштава. Соколи су прикупили 5.287 комада одела, 1.623 килограма животних намирница и 14.524 динара у готовини. Подељено је 1.650 пакета са оделом и намирницама  сиротињи у Београду. Новац је употребљен за сиротињске кухиње.(6)

Одбор за зимску помоћ био је под покровитељством кнегиње Олге. Делегати Соколске жупе Београд у одбору били су начелник Петар Чоловић, и прочелник социјалне секције жупе Ђорђе Станојевић. (7) На позив Акционог одбора за зимску помоћ, 1938. Соколска жупа Београд је прикупљала помоћ за сиротињу пред Божићне празнике, и то у одећи, обући, огреву и намирницама. Помоћ је прикупљана 4, 5 и 6 јануара 1938. Учествовало је 9 екипа са 60 чланова-сокола. Прикупљено је око 30.000 динара. Сва домаћа штампа пратила је чланцима рад сокола, а у дневним листовима изашли су снимци са акције. За сиромашне соколе који су се одбору пријавили, додељена је одећа и обућа. Пружена је помоћ за 1.600 породица. (8) Соколи су прикупљали прилоге у храни, оделу и гориву за зимску помоћ. Групу је предводио Воја Тодоровић, пуковник у пензији. Град је био подељен на реоне, а у сваком реону је сакупљало 7 сокола, чланова и нараштајаца. (9) По жељи Кнегиње Олге, решено је на седници Акционог одбора за зимску помоћ, да се у целој земљи оснују одбори зимске помоћи. Кнегиња је упутила свим општинама апел. Између осталог у апелу се истицало : „Верујем да ће се овоме апелу одазвати сви племенити људи, да ће прилози за нашу градску сиротињу у целој земљи бити што обилнији и да ће тада захвалност у срцима нашег сиромашног света,  који неће бити остављен само својој тешкој судбини, бити што топлија према сваком хуманом и племенитом гесту у њену корист”. Редакција „Соколског гласника” позвала је и са своје стране све соколске јединице и све соколе да се одазову апелу и да свуда укажу праву соколску помоћ. (10)

Кнегиња Олга упутила је апел за зимску помоћ 13 новембра 1940. У апелу се истицало : „… Прошле су године, по мојој жељи, основани одбори за зимску помоћ готово по свим нашим градовима. Захваљујући њиховом раду, многој је сиоромашној породици био олакшан живот и тегобни зимски дани. Сада је, под мојим претседништвом, основан и Акциони одбор за зимску помоћ Краљевине Југославије. Његов успех треба да буде још већи и благотворнији. Акција за зимску помоћ испуниће свој задатак само онда, ако јој се се придружи сваки грађанин наше земље, чији је живот обезбеђен. …”. (11) У чланку „Зимска помоћ” у листу „Борово” истицало се : „ … Жетва је подбацила и опасност прети и нашем селу а не само људима у градовима. … Сетимо се само на то да ће оне хиљаде наших грађана које смо ранијих година гледали како у народним кухињама примају оброке хране ове зиме бити у најмању руку удвотручене. …. Тај задатак преузела је на себе акција Зимске помоћи. … У овим данима, Зимска помоћ почела је са радом, и у многим местима образују се акциони одбори за помоћ и збрињавање сиротиње. …”. (12)

На иницијативу кнегиње Олге и под њеним председништвом одржана је седница акционог одбора за Зимску помоћ Краљевине Југославије. Седници су присуствовали Драгиша Цветковић, др. Мачек, др. Срђан Будисављевић, као и председници општина Београда, Загреба и Љубљане и других великих градова. Кнегиња Олга упутила је апел грађанима Југославије да се одазову позиву и својим прилозима омогуће помоћ најпотребнијима. (13) Соколска друштва наставила су да прикупљају зимску помоћ. Пододбор у Соколском друштву Београд VII прикупио је за зимску помоћ 7.500 динара 1940. (14)

Листови „Дубровник” и „Југословенска Пошта“ из Сарајева критиковали су начин поделе Зимске помоћи у Бановини Хрватској. У чланку „Како се располаже са зимском помоћи код нас“ лист „Дубровник” је критиковао начин доделе зимске помоћи : „Али она није добила зимске помоћи, јер није у листи, а није у листи с тога, како нам кажу, јер њезин муж није гласовао за Мачека.“ Лист „Дубровник” је пренео извештај дописника „Југословенске Поште“ из Сарајева: „Познавајући расположење оних који су са овом помоћи располагали, наш елеменат уопће, а православни поготово, није се усудио пријавити. Од оних који су кроз ову годину бачени из службе на улицу нико није добио ни једну пару, али је зато неколицини препоручених потпора достављена на кућу у затвореним кувертама“ (15) Кнегиња Олга говорила је преко радија 31 децембра 1940. Тиме је отворила  Недељу Зимске помоћи. У говору је истакла : „Узела сам на себе дужност да, у овим данима борбе и искушења за човечанство, учиним све што могу, да се сиромашни свет наше драге земље преко зиме исхрани, огреје и одене”. У сарадњи са свим националним, социјалним и хуманитарним друштвима, Акциони одбор за зимску помоћ организовао је  од 31 децембра 1940. до 5 јануара 1941. у целој земљи  Недељу Зимске помоћи. (16) Централни одбор Зимске помоћи упутио је позив банским управама, да позову председнике општина да подстићу организовање месних одбора Зимске помоћи. Савез Сокола позвао је са своје стране управе соколских жупа, да саме учествују у организовању бановинских одбора  Зимске помоћи и да позову све соколске јединице, да са најспособнијим делегатима учествују у организовањима месних одбора  Зимске помоћи. Истакли су да је организовање  Зимске помоћи у тим приликама најважнији социјални и хумани циљ, а  социјални и хумани рад је спадао у основне дужности соколског програма.(17)

О акцијама дељења помоћи сиромашнима писала је Политика, Време и Правда.  Сиромашним породицама дељени су дарови на Туцин дан, а на Бадњи дан пакете од Зимске помоћи добијали су сиромашни ученици основних и грађанских школа. У јануару 1941. подељено је преко пет хиљада пакета са намирницама, оделом и другим потребама. У просторијама Соколског друштва Београд-Матица стигли су око 10 часова пре подне Вјера Перовић, супруга намесника др. Перовића, председник Општине београдске Јеврем Томић, командант Београда армијски генерал Милорад Петровић,  управник града Београда Драгомир Дринчић, помоћник маршала двора др. Иван Бабић-Ђалски, секретар Зимске помоћи др. Реља Аранитовић, шеф Отсека за социјално старање Београдске општине, шеф Отсека за заштиту деце др. Слободан Видаковић, старешина Соколског друштва Београд-Матица Андра Петровић и други чланови  Акционог одбора за зимску помоћ. Кнегиња Олга дошла је у Соколски дом у 10.30 часова. На улазу су кнегиња Олгу поздравили председник општине Јеврем Томић, командант Београда генерал Милорад Петровић и помоћник маршала двора др. Иван Бабић-Ђалски. Мала нараштајка Нада Милошевић предала је кнегињи киту свежих љубичица  и истакла :  „Ваше Краљевско Височанство, племенита Кнегињо, предајем Вам ово цвеће у знак захвалности деце коју ћете данас обрадовати”. Соколска музика свирала је химну а окупљена деца клицала су : Живела Кнегиња !  Кнегиња Олга заузела је место поред великог стола на коме су се налазили дарови. Дељење дарова трајало  је више од једног сата. Свако дете прилазило је кнегињи и од ње примало дар. Дечаци и девојчице њих 1306 на броју, добили су топла одела, зимске капуте, ципеле, играчке и слаткише. (18) Соколско друштво у Прокупљу приредило је јануара 1941. заједно са Јадранском стражом и Црвеним Крстом, забаву у корист Зимске помоћи. (19)

 

Соколска жупа Београд је поред свог редовног рада, на позив  Акционог одбора зимске помоћи,  организовала прикупљање помоћи за сиротињу у Београду током зиме, и то у одећи, обући, огреву и намирницама. Жупа је сакупљала  помоћ 1937. и 1938. На иницијативу кнегиње Олге и под њеним председништвом одржана је седница акционог одбора за Зимску помоћ Краљевине Југославије 1940. По жељи Кнегиње Олге, решено је на седници  Акционог одбора за зимску помоћ, да се у целој земљи оснују одбори зимске помоћи. У просторијама Соколског друштва Београд-Матица на Бадњи дан кнегиња Олга поделила је топла одела, капуте и обућу сиромашној школској деци. Савез Сокола позвао је са своје стране соколске јединице да учествују у оснивању месних одбора Зимске помоћи.  Соколска друштва наставила су да прикупљају зимску помоћ. Листoви „Дубровник” и „Југословенска Пошта“ критиковали су начин поделе Зимске помоћи у Бановини Хрватској.

Саша Недељковић за Видовдан

 

 

Напомене :

 1. М:А.В., „Соколском снагом свом”, „Око Соколово“, Београд, 1937, бр.4, стр.67; „Београдски Соколи и акција зимске помоћи”, „Соколски гласник”, Београд, 5 фебруар 1937, бр. 2, стр. 7;
 2. „Београдски Соколи и акција зимске помоћи”, „Соколски гласник”, Београд, 5 фебруар 1937, бр. 2, стр. 7;
 3. М:А.В., „Соколском снагом свом”, „Око Соколово“, Београд, 1937, бр.4, стр.67;
 4. „Београдски Соколи и акција зимске помоћи”, „Соколски гласник”, Београд, 5 фебруар 1937, бр. 2, стр. 7;
 5. Др Реља Аранитовић, „Хумани рад сокола”, „Око Соколово“, Београд,  1937, бр.4, стр. 66-67;
 6. „Годишња скупштина Соколске жупе Београд”, „Соколски гласник”, Београд, 24 април 1937, бр. 12, стр. 2;
 7. „Соколи и акција за зимску помоћ”, Соколски живот, „Око Соколово“, Београд, 4 фебруар 1938, бр.2;
 8. Војислав Тодоровић, „Извештај о раду социјалног отсека”, стр. 47, „Годишњи извештај о раду Соколске жупе Београд за XIX редовну годишњу скупштину 26 марта 1939.” „Око Соколово“, Београд, 26 марта 1939, бр. 3 и 4;
 9. „2, 3 и 4 јануара 1939”, Вести, „Око Соколово“, Београд, 1 фебруара 1939, бр. 2;
 10. „Апел Њ.Кр. Вис. Књегиње Олге за зимску помоћ”,„Соколски гласник”, Београд, 5 јануар 1940, бр. 1 стр. 1;
 11. „Апел Њ.Кр. Височанства Кнегиње Олге за зимску помоћ”, „Борово”, Борово, 16 новембра 1940, бр. 82, стр. 1;
 12. „Зимска помоћ”, „Борово”, Борово,  16 новембра 1940, бр. 82, стр. 1;
 13. „Политички преглед”, „Борово”, Борово, 22 новембра 1940, бр. 84, стр. 2;
 14. „Соколске вести”, „Око Соколово“, Београд, 4 фебруар 1941, бр. 1;
 15. „Како се располаже зимском помоћи код нас“, „Дубровник“, Бокешка штампарија, Котор–Дубровник, 4 јануара 1940, бр. 1, Год XXVII,  стр. 4;
 16. Њ. В. Књегиња Олга за зимску помоћ!”, „Соколски гласник”, Београд, 3 јануар 1941, бр. 1, стр. 2;
 17. „Соколство за зимску помоћ !”, „Соколски гласник”, Београд, 3 јануар 1941, бр. 1, стр. 6;
 18. „Њ.Кр. Вис. Кнегиња Олга поделила је преко хиљаду триста пакета сиромашним ученицима”, „Политика”, Београд, 10 јануар 1941, стр. 7; „На Бадњи дан Њ. Кр. Вис. Кнегиња Олга поделила је топла одела, капуте и обућу сиромашној школској деци, у просторијама Соколског друштва Београд-Матица”;
 19. „ Соколско друштво у Прокупљу”,  „Соколски гласник“, Београд,  17 јануар 1941, бр. 3, стр. 3;

 

 

 

 

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here