Слободан Осмокровић: Митрин покушај

Поделите:

Проучавајући улогу Слободана Јовановића у разним периодима његовог живота, пронашао сам један детаљ, тј. боље речено описаћу Вам реакцију особе са слике једним поводом, а то је све изгледало овако:

Из културне наше историје Слободана Јовановића покушао је да избаци комунистички режим. Покушала је Ђиласова Митра, када је на једној прослави Академије наука, упирући руком на његов портрет, међу портретима осталих председника Српске академије наука, питала бесно: “Kо је овај господин?” И кад јој је понизно речено ко је, онда је Митра још бешње питала: “Шта ће тај господин овде?” И једна је ропска душа проговорила: “Скините га!” И скинули су га. Држећи портрет Слободанов у руци, Секретар упита свог Председника : “Где да га ставимо?” А Председник, гледећи у свога комунистичког Министра просвете, Ђиласову Митру: “У подрум га баците!” Али када се свечаност завршила, Секретар је упитао тихо Председника: “Могу ли да га ставим у своју канцеларију?” И добио је још тиши одговор: “Можете!”

Мртви портрет Слободана Јовановића био је јачи од силе која је од слободних људи начинила робове, био је јачи од Министра просвете, ове Митре, од Председника и Секретара наше највише културне установе, све док је Kомунисти нису обесветили као и све остало, али још јаке својом старом традицијом. Али све да су га и бацили у подрум, он би ипак стајао високо, толико високо да га никакве комунистичке Митре ни оком не би могле сагледати, акамоли руком дотакнути.

Слободан Осмокровић

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here