Слободан Осмокровић: Реч две о Косову пољу

Поделите:
Ка географски појам, обухвата шире подручје данашње АП Косова и Метохије, али најчешће наш народ под тим појмом подразумева парче равнице између Лаба и Ситнице на коме су српска и турска војска поделиле мегдан.Тај бој постао је стожер националног идентитета нашег народа. Према причи на месту где су погубљени Кнез Лазар и Милош Обилић постојале су две гомиле наслаганог камења. Отуда се појавио обичај међу Србима Косовцима да слажу гомиле камења на месту где је неко погинуо.

На Косову расте и божур, цвет тамноцрвене боје, који је никао из проливене крви косовских јунака. Сам Газиместан налази се на територији општине Обилић а села око њега зову се: Девет Југовића, Крушевац, Лазарево, Милошево…Ово све указује да је Косово поље постало средишно место наше историје и наше свести… Шта ово место Србима значи наш Јован Цвијић најбоље је осликао: “Бранећи своју државу на Косову је масама гинуо српски народ и изгинуло све боље српско племство. На Косову дат је највећи отпор турцима при њиховом завојевању Балкана…”

Нисам рекао овим текстом ништа посебно ново, али нека се чита и стално да читају садашњи властодршци како се неко не би латио пера и потписао нешто на чега нема право и да се не играју са проливеном крви Косовских јунака.

Слободан Осмокровић
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here