СОКОЛСКА ЖУПА БЕОГРАД У АКЦИЈИ ПРИКУПЉАЊА ПОМОЋИ ЗА БЕОГРАДСКУ СИРОТИЊУ

Поделите:

 

На позив Акционог одбора зимске помоћи Соколска жупа Београд учествовала је у прикупљању помоћи за београдску сиротињу. Сакупљање помоћи за сиротињу 1937. вршено је први пут у Београду. Првог дана акције 24. јануара 1937. по кошави и мразу од минус девет степени соколи су кренули са двоје ватрогасних кола и шест кола са упрегнутим коњима. Било је 8 екипа, углавном из соколске коњице. На колима су развили беле заставе са црвеним срцем, знаком соколске добротворне акције. Жика Гаврић, стари соко и „Душановац” са своја два сина учествовао је као вођа једне од група. Својим присуством по невремену, када ни пса није било на улици, соколио је све присутне и давао им савете: „Браћо! Годинама скупљам прилоге у добротворне сврхе. Није то лако. Наићи ћете на затворена врата а неко ће вам их пред носем залупити и на вас се издрати. Али ви не заборавите да сте соколи и ради чега сте дошли, па и таквима кажите : хвала!”. Са једних кола се чула песма „Хајте браћо, хајте сестре …”. Соколи су куцали на безбројна врата и чекали. Негде се појавила чупава глава слушкиње која је одмах залупила врата и рекла : „Господа спавају!”

Негде је вредна домаћица отварала врата и позивала их да се угреју. Извињавала се што није спремила пакет јер није знала за њихов долазак. Одзив грађана био је добар а било је и реакција упућених соколима да помажу лењивце и беспосличаре или да не могу добити кућне помоћнице од како је општина почела да дели зимску помоћ. Они које су називали средњи сталеж давали су широке руке. Чиновници и занатлије сами су позивали соколе да сврате по већ спремљене пакете, када су изгубљене наде, хтели да се враћају у полазну станицу. Дешавало се да нека група сокола, преварена бедним изгледом неке куће, прође поред ње. Али укућани који су их очекивали и са прозора угледали, довикивали су им да сврате. Одатле се износило по десет пакета одела и хране. Благодарећи таквима акција је успела. Првог дана акције сакупили су вагон одела и намирница. (1) Највише је давано обуће и одеће. Мушких, женских и дечјих ципела и каљача било је највише. Женских ствари било је много мање него мушких. Дарована је и једна соколска одора старијег члана, који је набавио нову. Сакупљено је доста хране. Највише је давано кромпира и пасуља, затим брашна, риже, сира, масти, путера … . Било је доста и меснате робе. Све је било класирано и спремљено да се подели сиротињи. (2) Скупљање је настављено 31 јануара, 7 и 9 фебруара. За 4 дана колико је трајала акција сакупљено је 4 вагона одела и хране и 15.000 динара. Све то предато је Градском поглаварству које је имало тачан списак градске сиротиње. Око хиљаду породица са десетак хиљада чланова привремено су збринути овом акцијом. Са оваквом акцијом соколи су желели да наставе даље и да на време помогну београдској сиротињи (3). Од стране Соколске жупе Београд акцију је водио инг. М. Коварж а од стране Акционог одбора др. Реља Аранитовић. (4) Рад је схваћен као саживљавање са народом а уједно као прелазак преко ограде соколане (5). У акцији је учествовало 209 сокола из београдских и земунских соколских друштава. Соколи су прикупили 5.287 комада одела, 1.623 килограма животних намирница и 14.524 динара у готовини. Подељено је 1.650 пакета са оделом и намирницама сиротињи у Београду. Новац је употребљен за сиротињске кухиње.(6)

Одбор за зимску помоћ био је под покровитељством кнегиње Олге. Делегати Соколске жупе Београд у одбору били су Петар Чоловић, начелник и Ђорђе Станојевић прочелник социјалне секције жупе. (7) На позив Акционог одбора за зимску помоћ, 1938. Соколска жупа Београд је прикупљала помоћ за сиротињу пред Божићне празнике, и то у одећи, обући, огреву и намирницама. Помоћ је прикупљана 4, 5 и 6 јануара 1938. Учествовало је 9 екипа са 60 чланова-сокола. Прикупљено је око 30.000 динара. Сва домаћа штампа пратила је чланцима рад сокола, а у дневним листовима изашли су снимци са акције. За сиромашне соколе који су се одбору пријавили, додељена је одећа и обућа. Пружена је помоћ за 1.600 породица. (8) Соколи су прикупљали прилоге у храни, оделу и гориву за зимску помоћ. Групу је предводио Воја Тодоровић, пуковник у пензији. Град је био подељен на реоне, а у сваком реону је сакупљало 7 сокола, чланова и нараштајаца. (9) Соколска друштва наставила су да прикупљају зимску помоћ. Пододбор у Соколском друштву Београд VII прикупио је за зимску помоћ 7.500 динара 1940. (10)

Соколска жупа Београд је поред свог редовног рада, на позив Акционог одбора зимске помоћи, организовала прикупљање помоћи за сиротињу у Београду током зиме, и то у одећи, обући, огреву и намирницама. Жупа је сакупљала помоћ 1937. и 1938. Соколска друштва наставила су да прикупљају зимску помоћ.

Саша Недељковић

члан Научног друштва за историју здравствене културе Србије

Напомене :

  1. М:А.В., „Соколском снагом свом”, „Око Соколово“, Београд, 1937, бр.4, стр.67; „Београдски Соколи и акција зимске помоћи”, „Соколски гласник”, Београд, 5 фебруар 1937, бр. 2, стр. 7;

  2. Београдски Соколи и акција зимске помоћи”, „Соколски гласник”, Београд, 5 фебруар 1937, бр. 2, стр. 7;

  3. М:А.В., „Соколском снагом свом”, „Око Соколово“, Београд, 1937, бр.4, стр.67;

  4. Београдски Соколи и акција зимске помоћи”, „Соколски гласник”, Београд, 5 фебруар 1937, бр. 2, стр. 7;

  5. Др Реља Аранитовић, „Хумани рад сокола”, „Око Соколово“, Београд, 1937, бр.4, стр. 66-67;

  6. Годишња скупштина Соколске жупе Београд”, „Соколски гласник”, Београд, 24 април 1937, бр. 12, стр. 2;

  7. Соколи и акција за зимску помоћ”, Соколски живот, „Око Соколово“, Београд, 4 фебруар 1938, бр.2;

  8. Војислав Тодоровић, „Извештај о раду социјалног отсека”, стр. 47, „Годишњи извештај о раду Соколске жупе Београд за XIX редовну годишњу скупштину 26 марта 1939.” „Око Соколово“, Београд, 26 марта 1939, бр. 3 и 4;

  9. 2, 3 и 4 јануара 1939”, Вести, „Око Соколово“, Београд, 1 фебруара 1939, бр. 2;

  10. Соколске вести”, „Око Соколово“, Београд, 4 фебруар 1941, бр. 1;

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here