Соколско друштво Стари Футог

Поделите:

 

У Старом Футогу је 30 августа 1931. приређена јавна вежба. Присуствовала су соколска друштва Нови Сад, Пашићево, Сремски Карловци, Кисоч, Руменка, Черевић, Степановићево и Беочин. Друштва су заједно са соколском фанфаром из Новог Сада дошла пре подне. После пробе изведена је поворка кроз место на челу са фанфаром. Пре почетка јавне вежбе старешина друштва Стари Футог лекар Душан Јелишић прво је поздравио госте оа онда говорио о значају сокола и истакао соколски рад на физичком, моралном и националном васпитању народа. Прво су вежбала женска деца. Ређале су се вежбе домаћих и гостију. Начелник М. Јовановић осигурао је друштву успех на вежби. Увече приређена је забава са игранком. Просветар учитељ Стеван Бошњак, неколико месеци је радио са дилетантима и зато је приказани комад успео. (1)

Соколско друштво Футог је 6. септембра 1933. прославило десети рођендан престолонаследника Петра уз учешће грађанства. Присутне је поздравио старешина друштва др. Ђорђе Топалов. Поворка је кренула праћена мноштвом грађана, до Новог Футога где је дочекана од општинског предтавништва, на челу са Миланом Вајдићем, општинским бележником, који је поздравио манифестанте. На прослави су учествовали соколско друштво, представништво општине Старофутошке, Добровољно ватрогасно друштво Старог и Новог Футога са музиком и Певачко новофутошко друштво. Манифестација је завршена народним колом и клицањем краљу, престолонаследнику и Југославији. После је била игранка. (2) У Соколском друштву у Старом Футогу одржано је 14 новембра 1933. “Његошево вече”. Вече је отворио старешина друштва, а онда је председница просветног одбора Смиља Тонковић одржала предавање о Његошу и његовом значају. После предавања сакупљан је прилог за подизање споменика песнику. У просторијама кафане удовице Теларове 19 новембра 1933. одржао је старешина друштва предавање о аерохемијском рату и одбрани становништва од напада из ваздуха. (3) У Футогу, у биоскопу код Сајца приказан је Соколски слет у Прагу 1933. г. Улазнице за школску децу биле су динар, а за одрасле два динара. (4)

Године 1934. старешина Соколског друштва Стари Футог био је др. Ђорђе Топалов, I заменик Илија Путник, II заменик Матка Хроватин, тајник Петар Могић, председник просветног одбора Смиља Тошковић, начелник Лаза Јелчић, I заменик начелника Петар Тидилов, II заменик начелника Јеврем Бугарски, начелница Милица Букинац, заменица начелнице Мила Бошњак и благајник Бранко Теларовић. Чланови Управе били су Стеван Бошњак, Сава Оберкнежевић, Васа Коларов, Васа Бугарски, Васа Добродолски, Ђура Симоновић, Јеврем Јелесић, Стеван Нинков, Петар Јелесић и Глиша Богосављевић. Заменици су били Милушко Куцурац, Ђорђе Радованов, Дејан Винокић, Стеван Искалов, Петар Панталинац и Ђурица Курјаков. Ревизори били су Јован Дунђин, Лазар Добродолски, Стеван Добрин. Заменици били су Милош Шумаров и Јосип Маћешић. У Суду части били су др. Душан Јелесић, Веселин Маријански, Стеван Срдановић, Петар Винокић, Ђура Куцурац. Заменици су били Милорад Панталинац, Гавра Пешкан и Владимир Бајандић. (5) Соколско друштво Стари Футог приредило је 1934. јавну вежбу, на којој су учествовала околна соколска друштва. Око 11 часова поворка је прошла кроз главне улице места. На челу поворке ишла је соколска коњица, затим фанфара, а за њима чланови, чланице, нараштај и деца. Куће су биле окићене заставама, а прозори цвећем. Јавна вежба почела је са Соколским поздравом. Др. Ђорђе Топалов је у свом говору изнео борбу сокола у духу великог Тирша. У вежбама се истицао женски и мушки нараштај. Увече је била академија. На академији су женска деца вежбала ритмичку вежбу у пратњи музике. Хор је певао 2 песме. Приказан је комад Хасанагиница од Шантића. Последња тачка била је Словачке игре, која је на захтев публике морала бити поновљена. (6)

Соколско друштво Стари Футог прославило је свечано Први децембар 1934. Чланови, нараштај и деца су заједно са свим месним културним и хуманим друштвима присуствовали свечаном благодарењу. Било је око 600 присутних на свечаној седници. Старешина др. Ђорђе Топалов отворио је свечану седницу говором, а затим је певачки збор певао „Соколски поздрав”. Топалов је прочитао Посланицу Гангла. Збор ученица Више домаћичке школе певао је химну. А школска деца су певала „Хеј Словени”. После усмене заклетве приступило се потписивању писмене заклетве и упису у спомен књигу. Браћа Тирилов и Бошњак су рецитовала. Седницу је закључио старешина захваливши се присутнима. (7)

Соколско друштво Стари Футог одржало је 23. децембра 1934. главну годишњу скупштину. Са малим изменама изабрана је акламацијом стара управа. Председник П.О. био је В. Маријански, начелник Лазар Јелчић, заменик начелника П. Тидилов. … . Скупштина је решила да замоли жупу да пошаље једног инжињера који је требао да направи прирачун преправке купљене зграде за дом. Затим да се моли за помоћ од банске управе и да се моли министарство за физичко васпитање народа да дају бесплатну грађу и дрвенарију. (8)

У Старом Футогу био је приређен слет новосадског I окружја 1935. Пре подне одржана је проба, а после пробе ишла је поворка улицама окићеним цвећем и заставама. Пред Соколским домом старешина друштва др. Ђорђе Топалов одржао је поздравни говор. У име општинске управе госте је поздравио општински бележник Војислав Шикопарија. После подне одржана је вежба. Увече је приређена академија. На академији истицала се ритмичка вежба „Биљана”. Ритмичке вежбе спремао је начелник друштва Лазар Јелчић. После академије одржана је игранка. Било је око 600 гостију, које су мештани водили својим кућама на исхрану. (9)

Соколско друштво Стари Футог прославило је Дан Уједињења 1935. Друштво је учествовало на свечаном благодарењу у црквама. Затим је приређена поворка са две музике. Заменик старешине Матко Хроватин отворио је свечану седницу, а затим је начелник Јелчић прочитао посланицу Савеза СКЈ. Хор ученица Више домаћичке школе певао је химну. Хроватин предао је диплому нараштајцу Милану Путнику, који је био на течају у Суботици. Ученице Више домаћичке школе рецитовале су песме о илирском покрету. Ватрогасна музика свирала је једну националну песму. После је био завет чланова и упис у заветну књигу. Целокупно чланство и присутни грађани спонтано су певали „Хеј Словени”. Увече је приређена академија. Изведене су ритмичке вежбе и хорске песме. (10)

Соколско друштво Стари Футог осветило је свој дом и заставу на први дан Духова 31 маја 1936. Соколи из Новог Сада на челу са старешином жупе др. Игњатом Павласом дошли су аутобусима. За њима је стигла група коњаника, чланова сокола, из Новог Сада и Петроварадина. После литургије на којој је певао хор Соколског друштва формирана је поворка на челу са соколском коњицом и двема музикама. Поворка је на путу до Соколског дома одушевљено поздрављана од многобројне публике. Кад је поворка стигла почео је свечани обред, који је извршио парох Стеван Николић. Освећење заставе друштва обављено је на слетишту. Потом је одржана јавна вежба, која је у ствари била вежба другог окружног слета жупе Нови Сад. Увече је приређена свечана академија. (11)

Соколско друштво Стари Футог прославило је 1938. 20-годишњицу ослобођења и уједињења спојену са приређивањем II окружног слета Бачко-паланачког окружја. Увече 11. јуна 1938. приређена је соколска поворка на челу са одредом краљевске морнарице, који су носили бакље. У Новом Футогу поворку је поздравио члан сокола Александар Ђурић, а код општине Ст. Футог говорио је члан сокола Мирко Маријански, изневши укратко улогу сокола у историји ослобођења и уједињења. Код соколског дома поворку је поздравио старешина соколског друштва Петар Могић. Сутрадан одржана је проба а затим поворка кроз село. Слет је отворио старешина соколског друштва Петар Могић и поздравио команданта речне флотиле Божидара Мартинеца, изасланика бана Ђорђа Маринковића, банског инспектора, представника Соколске жупе Жарка Поповића. На јавном часу осим вежби сокола, учествовао је одред војске и морнарице. Увече је одржана академија, на којој су учествовали и руски соколи играма „Казачок” и „Бољарска игра”. (12) Соколско друштво Стари Футог организовало је заједно са месним одбором Црвеног крста течај за болничарке. Течај је трајао шест недеља. Пријавиле су се за течај 23 соколице. Течај је одржаван три пута недељно у соколани, а њим је руководила др. Јелена Винокић, здравствени референт.(13) Да би подигли село и испунило свој завет у Соколској Петровој Петолетки, друштво је основало “Соколски народни универзитет”, на коме су током зиме одржавана предавања за народ. Универизет је свечано отворен 17 децембра 1939. Друштвени просветар Мита Скелеђић истакао је значај универзитета. Прво предавање одржао је Славко Акин, о соколској штампи и штампи уопште. Новинар Н. Ћирлић говорио је 24 децембра 1939. о рату и словенству. На трећем предавању Д. Кнежевић предавала је о борби жена кроз векове а Ђ. Симоновић о задругарству. Предавања су одржавана у соколским просторијама. (14) Друштво Стари Футог деловало је до Априлског рата 1941. када је било забрањено од усташке НДХ.

Саша Недељковић

члан Научног друштва за историју здравствене културе Србије

Напомене :

 1. Соколско друштво Стари. Футог”, „Соколски гласник“, Љубљана, 10 септембра 1931, бр. 37, стр. 4;

 2. Соколско друштво Ст. Футог”, „Соколски гласник“, Љубљана, 22 септембра 1933, бр. 38, стр. 4;

 3. Стари Футог”, „Соколски гласник“, Љубљана, 15 децембра 1933, бр. 50, стр.3;

 4. Мара Шовљаков, „Соколско друштво Стари Футог”, Варош Футог”, Футог 2003, стр.288;

 5. Уредио Анте Брозовић, „Соколски зборник I”, Београд 1934, стр. LXXXVIII;

 6. Ст. Футог”, Соколски Гласник”, Љубљана, Видовдан 1934, бр. 27, стр. 10;

 7. Прослава Првог децембра”, „Соколски гласник“, Љубљана, 1 јануара 1935, бр. 1, стр. 5;

 8. Годишња скупштина”, „Соколски гласник“, Љубљана, 4 јануара 1935, бр. 2, стр. 4;

 9. Соколски слет I новосадскогокружја”, Соколски гласник”,Љубљана, 21 јуна 1935, бр. 26, стр. 3;

 10. Прослава Првог децембра”, „Соколски гласник“, Љубљана, 13 децембра 1935, бр. 47, стр. 3;

 11. Соколско друштво Стари Футог осветило је свој дом и заставу”, „Соколски гласник“, Љубљана, 19 јуна 1936, бр. 25, стр. 4;

 12. Из наших жупа”, Соколски гласник”, Београд, 21 јуна 1938, бр. 24, стр. 5;

 13. Кратке вести из нашег Соколства”, „Соколски гласник“, Београд, 20 октобар 1939, бр. 42, стр. 4;

 14. Кратке вести из нашег Соколства”, „Соколски гласник“, Београд,5 јануар 1940, бр.1,

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here