Срђан Љутић: „НЕМАЊИЋИ“ СУ СМЕШНИ

Поделите:

Пијанци нису смешни зато што су пијани већ што се праве да су трезни. Тако и „јавни сервис“ уместо да призна да је направио лошу серију, иако је мртав пијан, хоће да нас убеди да је потпуно трезан. Убеђују нас да су „Немањићи“ врхунац, баш оно што народ жели. Ови са „жутог сервис“ бистри су као мутна Марица.

„Немањићи“ су, по замисли, оних који одлучују, требало да буду дело које ће снажно, уметнички убедљиво, експресивно деловати на посрнуло Српство, на Српство у агонији, да на одмерен начин, пре свега код младих, развије осећање припадности свом народу. Да у младим људима цементира осећање да живе у држави која је стара скоро хиљаду година. Да на ту држави и ту земљу имају право. На државу у којој су духовне вредности, у слободи и у ропству, биле изнад материјалних. Вера у Бога и бесмртност душе била је њен темељ.

Немања је требало да буде мудар владар који уместо мача користи ум, уместо снаге памет, уместо свађе, оне се мири, он прашта браћи, он је покоран пред оним који је јачи… Као што данас регион, који је „деведесетих“ ратовао, као и целог 20. века, сада мора да живи у љубави и благостању под покровитељстом силе која бога не моли.

„Немањићи“ су морали да буду озбиљна серија, заснована на историјским чињеницама, континуитету вредности и новим сазнањима која је комунистичка диктаура забрањивала.

Међутим уместо озбиљне серије, доби смо комедију. На моменте лакрдију.

Тако је то када се атеистима и материјалистима повери посао. Тим који је радио на серији „Немањићи“, од сценаристе, чланова комисије који су одабрали текст, преко уредника и разних директора свега и свачега  – сви до једног су „комесари“ другосрбијанства, „жуте звезде“, чеда комунистичке пропаганде. У комунизму је култура имала само један задатак: пропаганда система и хијерархије.

Док се емитјуе серија дефилуји јунаци „комунистичких“, „жутих“ и „другсрбијанских“ умејтника. Мало-мало, па Немања, и његови сарадници, говоре као комесари лажног еврпејства.

Некада су нас посећивали пијани „совејстски“ депутати, сада нас посећују пијани „европски“ комесари. Они нам испирају мозак, моделују свест… У том пројекту и прошлост мора бити измењена, сваки српски владар мора бити идиот и настран. То је тим оних који су извели ове „грађевинске радове“.

Текст су одабрали човек који је 100 година од смрти симбола борбе за слободу Срба у Босни, Петра Кочића, обележио тако што је  од њега направио најобичнијег лудака. То је био приоритет РТС-а – да Кочића обележи као лудака, а Србе лудаке који су га следили у борби за слободу. Други је члан разних жирија и комисија, још из доба кад је Кардељ био жив, небулозни критичар, јунак филмске критике самоуправне културе…

Серија „Немањићи“ је део добро осмишљеног пројекта у коме ће Срби бити приказани као кретени, примитиван и глуп народ који не може да расуђује, коме се мора одредити међународни тутор и одузети сва имовина… Прво су почели са српским владарима из средњег века.

Најсмешније је то што се руководство јавног сервиса прави да је трезно, глуми патриотизам!

Два милиона људи је гледало серију… Гледао сам је и ја и уверио се да је не треба гледати.

Срђа Љутић

Видовдан

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here