Српска опозиција дискредитира себе

Поделите:

Нови талас протеста преплавио је Србију. У суботу, 2. фебруара, одржани су протести у свим већим градовима Србије: осим у Београду, и у Косовској Митровици, Пожеги, Великом Градишту, Крагујевцу, Сомбору, Прокупљу, Параћину, Краљеву… Укупно протестима покрета “1 од 5 милиона” је било обухваћено око 20 градова. Више од 35 хиљада људи учествовало је само у Београду.

Истовремено, протести уживају активну подршку углавном образованог слоја становништва. Петицију у подршку покрету потписало је више од 1.700 професора, уметника, и културних радника, укључујући глумца Николу Којоа и професора на Универзитету уметности Београда Горана Марковића. Ова подршка даје протестима још већи значај, јер, ако су културне личности приморане да иду на протесте и траже веће плате и побољшане социјалне услове, онда то значи да се у земљи догађа нешто неразумљиво.

Протест 2. фебруара био је већ седми и највећи од свих. Чини се да би се овај скуп требао одржати такође мирно, што одговара нивоу подршке. Међутим, међу демонстрантима су били људи са врло специфичним смислом за хумор. Два младих човека дошли су на митинг са вешалом. То је изазвало јасну и негативну реакцију владе. Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић је у писаној изјави навео да није дозвољено носити вешала, и „на тако груб начин вређати слободарски осећај овог народа и подсећати га на она времена када су страдали родољуби и када су нацисти вешали људе који су се борили за слободу ове земље“. Две особе које су ухапшене због сумње да су ношењем макете вешала на опозиционим протестима „Један од пет милиона“ починили кривично дело расна и друга дискриминација. За ово запрећена је казна затвора од три месеца до три године.

Сама чињеница таквог наступа снажно је погодила позиције демонстраната. Званично покрет “1 од 5 милиона” није припадао ниједној политичкој партији и представљао је платформу за све незадовољне тренутном положајом. Подршка интелигенције пружила је демонстрантима још већи легитимитет, тако да је чак и председник Александар Вучић 20. јануара признао могућност одржавања превремених парламентарних избора. Међутим, инцидент са вешалом био је непоткрепљена претња насиљем, што је самим покретом учинило ударац његовој репутацији.

То је било потребно влади. Протестни покрет у Србије самоповредио се. Полиција није растерала демонстранте, а влада их није забранила. Им је било дозвољено да излазе на улице и да се претварају у идиоте. Могуће је да ванредни избори ће бити одржани, али Савез за Србију дефинитивно неће добити гласове које би могла добити.

Јасна Кривокапићева

Поделите:

1 коментар

  1. Auuh bree, i Kojo? I Marković, Radetov i Oliverin? I 2700 profesora predvođenih pomenutom dvojicom i svi visokoobrazovani? Predlažem da se zahtevi demonstranata prošire: da se svima koji se pojave prizna viša stručna sprema. Onima sa 3x pojave da se prizna visoka stručna sprema. Oni sa 5 pojavljivanja da dopišu sebi ono mr”a oni sa 10 da dodaju “dr” ispred imena. E sad, šta sa onima koji su tu od početka? Da im se da Spomenica! A oni koji izdrže do kraja da se prime u Akademiju! Ili još bolje: da se pojavi onaj Lečić na Terazije i proglasi Srpsku Terazijsku Akademiju a on lično da bude predsednik iste. El tako braćo? Tako je dabome! – Ujka Vaso, piši:…

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here