Stevica Deđanski: Značaj Ekonomskog foruma u Sankt Petersburgu

Podelite:

 

Ekonomski forumi su manifestacije na kojima se okupljaju predstavnici biznisa, politike, medija i drugi lideri javnog mnenja. Zavisno od toga gde i povodom čega se organizuju, odnosno ko stoji iza njih, možemo da ih rangiramo po značaju. Neki imaju lokalni značaj, neki nacionalni a neki i svetski. Bilo zato što su u startu formatirani sa takvim pretenzijama ili stoga što je značaj države koja ga organizuje takav da sve što se nje tiče dobija mnogo šire dimenzije.

RUSKI DAVOS

U globalnim razmerama svakako je do današnjih dana najznačajniji ekonomski forum u Davosu, ali u skladu sa jačanjem globlanog vojno-političkog policentrizma i postepenim premeštanjem težišta svetske ekonomske moći ka Aziji – sve bitniji su i nacionalni forumi te vrste koje organizuju Kina, Rusija i druge države van evroatlantskog kruga. Pravilo je prosto: značaj zemlje, njene ekonomije i drugih parametara snage, kao i to ko je zainteresovan da sa njom sarađuje i ima istaknutu ulogu na takvim okupljanjima, definiše težinu konkretnog foruma. Jedan od sve bitnijih foruma u naše vreme je i ruski Međunarodni ekonomski forum u Sankt Petersburgu.

U tzv. severnoj ruskoj prestonici, drugom po veličini i značaju gradu Ruske Federacije, od 1997. organizuje se ekonomski forum. To nije jedina manifestacija te vrste koja se redovno održava u Rusiji, ali vremenom je postala najbitnija, sa međunarodnom prepoznatljivošću i težinom. Odraz takvog trenda ali i podrška za dalje kretanje u tom smeru je i činjenica da od 2005. godine Ekonomskom forumu u Sankt Petersburgu prisustvuje predsednik Rusije. Samim time tu u još većem broju nego ranije dolaze lideri drugih zemalja, predstavnici ruske i svetske poslovne elite, izveštači relevantnih sredstava masovnog informisanja.

BRIKS I INOVACIJE

Ovogodišnji Međunarodni ekonomski forum u Sankt Petersburgu biće održan od 6. do 8. juna. U njegovom fokusu biće nekoliko važnih pitanja. Veliku pažnju pobudila je najavljena sesija „Inovacije u zemljama BRIKS-a: glavni pravci i perspektive za saradnju“. Učesnici u tom segmentu skupa razmotriće inovacije kao jedan od najvažnijih pokretača ekonomskog razvoja zemalja koje čine pomenutu grupu sila van evroatlantskog kruga a koje imaju sve veći globalni značaj. U pitanju su, da se podsetimo, Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika.

U okolnostima kada se Rusija suočava sa pokušajima izolacije od strane niza zapadnih država ali i sve ozbiljnijih ekonomskih ali i političkih sukoba na relaciji SAD – Kina, dometi saradnje u zoni u koju su Moskva i Peking nesputano uključene, i to još u kontekstu inovacija, dobija sve veći značaj i izaziva interesovanje i onih koji su tim velikim državama geopolitički oponenti.

REGIONALNI RAZVOJ

Uz razmatranja raznih mogućnosti za saradnju navedenih pet zemalja i njihovih partnera u oblasti o kojoj govorimo, biće stavljen akcenat na potencijalnu ulogu Razvojne banke BRIKS-a u finansiranju zajedničkih investicionih projekata i inovativnih istraživanja. No, koliko god da inovativna tema bila atraktivna i važna, sa njom radijus delovanja prisutnih na Sankt Petersburškom forumu neće biti ograničen.

Između drugih tema koje treba istaći, možda je na prvom mestu ona posvećena tzv. „promišljenoj regionalnoj specijalizaciji“. U centru pažnje će biti ekonomska specijalizacija u kontekstu regionalnog razvoja, odnosno u vezi sa tim povećanje efikasnosti državne podrške. U modernom svetu to su sve važnija pitanja od kojih zavisi kako nacionalni razvoj tako i šira saradnja.

ENERGETIKA

Konačno, da se osvrnemo i na energetska pitanja. Ona su tradicionalno od velikog značaja na ekonomskim forumima kako u Rusiji tako i drugim zemljama, pa ih ne stavljamo na prvo mesto iako im ono možda i pripada. Naprosto, energetika je toliko danas bitna da se svugde u većoj ili manjoj meri provlači pa se druga pitanja naglašavaju kako bi se istakao i njihov značaj. Energetiku niko danas ne može da zanemari i kada njen značaj ne ističe. To je realnost od koje su pošli i organizatori.

Po izveštavanju medija u vezi sa predstojećim skupom vidi se da su u pravu. Iako energetika formalno nije stavljena na prvo mesto, ona je tu neformalno izborila svoj primarni status. O njoj se verovatno najviše govori i piše, i to, što je razumljivo s obzirom da je Rusija u toj sferi globalni lider, pre svega kroz prizmu dinamičnog povećanja značaja prirodnog gasa.

Očekuj se, kako naglašavaju mediji koji se bave Forumom, da će do 2040. godine proizvodnja i  potrošnja nafte definitvno doživeti pik, dok će značaj prirodnog gasa do tada uporno rasti, odnosno u roku od 15-20 godina prevazići globalni značaj nafte. Teško je danas pouzdano reći da li će sve biti baš tako, ali svakako radi se o pouzdanim orijentirima i o njima se iz raznih uglova, od čisto ekonomskog do geopolitičkog, diskutovati.

KINESKI GOST

Da sa energetikom završimo osvrt na teme koje će biti na dnevnom redu početkom juna u Sankt Petersburgu, a da još pomenemo u par reči goste. Mnogo prostora bi nam trebalo da nabrojimo lidere zemalja iz ruskog okruženja ali i udaljenijih delova sveta koji će prisustvovati skupu, ali posebno bih izdvojio predsednika Kine Si Đinpinga koji će biti glavni gost prvorazrednog ruskog ekonomskog foruma.

Kako je rekao pomoćnik ruskog predsednika Ušakov, u junu predstoji najvažniji bilateralni događaj u rusko-kineskim odnosima ove godine, a to je poseta predsednika Kineske Narodne Republike Rusiji. Prvi njen deo je „neposredna državna poseta i ona će biti u Moskvi“. Posle nje je „predviđeno učešće kineskog lidera na Sankt Petersburškom ekonomskom forumu“. I to sve neće imati samo protokolarni karakter, već će biti potpisan i niz dokumenata „ekonomskog karaktera“.

SRBIJA NA FORUMU

Da završim ovaj tekst sa nama. Manifestacija o kojoj smo pričali ima za Srbiju ogroman značaj kako kroz potencijale za partnerstvo sa Rusijom i drugim državama koje imaju zapaženu ulogu na Forumu, tako i putem refleksije tako velikog katalizatora globalnih ekonomskih ali i geopolitičkih procesa na nas. I stoga je dobro biti za stolom za kome sede veliki od kojih zavisi naša sudbina. Pogotovo kada se radi o državama koje prema nama dosledno ispoljavaju prijateljski stav. Otuda, i ove godine na ekonomskom forumu u Sankt Petersburgu biće prisutni predstavnici srpskog državnog vrha kao i istaknuti privrednici.

Mi se nalazimo u sferi gde se kao retko gde presecaju uticaji raznih sila zapada i istoka, brojnih političkih i ekonomskih činioca. Ako se pametno postavimo od toga možemo da imamo mnogo koristi. U jednom periodu imali smo vlasti koje su zapostavljale značaj zapada a u drugom one koji nisu dovoljno priznavale ulogu sve moćnijeg istoka. Tu vrstu geopolitičkog autizma i projekcije ideološke ostrašćenosti na globalnu orijentaciju, Beograd je srećom prevazišao. Nastoji da pragmatično ekonomski sarađuje i sa onima sa kojima ima oprečne nacionalne interese, a tim pre sa silama koje su kao Rusija kompatibilne sa njima. Predstojeći Ekonomskog foruma u Sankt Petersburgu je dobra prilika za nove produktivne korake u tom smeru!

prof. dr Stevica Deđanski

Vidovdan

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here