Ствари које су ми нејасне у случају глумца Горана Јевтића

Поделите:

О педофилији сам већ писао, покушавајући да одвојим стварне педофиле од набеђених “педофила”, тј. оних којима је та етикета прилепљена да би их осрамотили и друштвено урушили њихов углед, каријеру, и круг пријатеља[1]. Према дефиницији педофилије која је интернационално прихваћена, то је искључива сексуална склоност ка деци предпубертетског узраста, а не према малолетницима (у Србији у Кривичном законику дефинисани као лица преко 14 година старости) и осталима. Чланак сам написао јер сам и сам на Твитеру и другим социјалним мрежама нападнут од стране феминисткиња и њихових Белих витезова којима су се се придружили моралисти жељни било чије крви[2], јер сам се принципијелно залагао за примену закона, а не линча, менталитета руље и прогањања политички неподобних (разлог за напад на мене је мој двогодишњи активизам против радикалног феминизма, а повод један твит, који сам касније детаљно образложио и одбранио другим, и поменутим чланком).

Горан Јевтић је оптужен да је јуна 2014. на завршетку Сомборског позоришног маратона у WC-у позоришта у алкохолисаном стању обљубио малолетника Л.К. који је тада имао 15. година. Јевтићу је првостепеном пресудом била изречена казна кућног притвора у трајању од 10 месеци, без наногице. Јевтић се жалио на пресуду, као и тужилаштво, па је Виши суд у Сомбору одлучио да казну преиначи и донета је правоснажна пресуда којом је познати београдски глумац осуђен на 10 месеци затвора. Након тога му је забрањено да игра пред малолетницима, и биће уписан у регистар педофила који води Управа за извршење кривичних санкција. Према дефиницији педофилије, он није педофил, јер има и пунолетне хомосексуалне партнере, а и није имао секс са дететом до 14 година, али изгледа да се поменуте дефиниције у Србији нико не држи.

Иако је евидентно да је оптужени крив, и да треба да буде кажњен, следеће ствари се не уклапају у изјаву оштећеног, не доприносе њеној веродостојности, и његовој потпуној недужности:

1. У видео интервјуу емитованом уживо  4.10.19, који је било његово прво појављивање у јавности, није умео да каже колико је имао година у време инцидента (минутажа 3:40)[3].

2. У интервјуу је изјавио да “није имао појма да је неко у WC-у” (минутажа 5:40), а у чланку се каже да је пошао са Јевтићем на пиће и да је овај прво свратио у WC, “а малолетник је ушао за њим да опере руке, које су му биле масне од бурека”[4]. Неуверљиво је и да би га Јевтић позвао на пиће, а овај пристао, када су већ били на прослави за завршетак позоришног фестивала где је свакако било пића и могућности да разговарају насамо у неком углу позоришног клуба. Јасно је да је “позив на пиће” био еуфемизам да се мало осаме, у моје време то се звало “дођи да слушамо плоче”.

3. У интервјуу каже да му Јевтић никада није био идол (минутажа 2:40), што је супротно образложењу за преиначење казне: “Казна је измењена због околности под којима је кривично дело учињено, тачније злоупотребе поверења према оштећеном, јер је малолетник био опчињен глумцем и усхићен прихватио понуду да оду на пиће, па није могао да претпостави стварну намеру коју је окривљени имао према њему. У обзир је узета и старост оштећеног, која је била очигледно несразмерна узрасту окривљеног, јер је Л. К. у том тренутку имао 16 година, тако да су све то били разлози да се жалба тужилаштва усвоји и да се окривљеном преиначи начин извршења казне – наводи се у одлуци”[4]. И даље не знамо колико година је имао малолетник: 14 колико тврде његови неформални бранитељи, 15 колико тврди несигурно он у интервуу, или 16 колико тврди штампа и наведена судска одлука.

4. У интервјуу не помиње да га је Јевтић позвао на пиће, и да је он на то пристао, око 2 или 3 ујутро, што је водило инциденту у WC-у.

5. У позоришном свету има више геј особа него у генералној популацији, то су могли да знају његови родитељи, ако не и малолетник. У 21. веку мајке уче девојчице и у предшколском узрасту да се чувају контакта са странцима, да вичу и беже када се нађу у опасности, и слично. Глумац је такве висине и грађе да не може да представља физичку претњу чак ни за дечака од 15 година, мада изгледа да је он био скоро 16.

6. Дечаци који од малих ногу имају наклоност да буду глумци нису најмужевнији типови, јер то није стереотипно мушко занимање, а и захтева многе женске особине (вербалну меморију, спретност у претварању, социјалну интелигенцију). Крхка грађа, зрикавост, и психичка осетљивост какву оштећени приказује такође нису стереотипичне мушке особине, и чешће су код жена.

7. Из интервјуа и многих медијских натписа евидентно је да је Јевтић ставио малолетников полни орган у уста, што је много мање насиље него да је урадио обрнуто. Стога је неуверљиво да је оштећени имао 5 година психичких проблема, и да му је живот потпуно уништен због овог инцидента. Све у свему, мислим да је то хајка на Јевтића јер је јавна личност, као што феминистички #МеТоо прогон увек има насилнике који су јавне личности, или су на позицијама моћи, а њихово недело се увек преувеличава.

8. Коначно, ево ко је стао у одбрану оштећеног и снимио поменути интервју са њим: Павле Бихали, оснивач покрета Левијатан (у преводу “морска неман”), за кога је Тужилаштво за високотехнолошки криминал упутило полицији хитан захтев за прикупљање потребних обавештења о деловању овог покрета ради претњи упућиваних организацијама и појединцима[5]. Иначе он је и мени претио када су ме феминисткиње на Твитеру оптужиле да сам педофил јер сам писао о тој теми[2]. Послушајте које изразе, као и тон он и “колега” користе у интервјуу (“смеће одвратно поремећено, наказа”), обратите пажњу на њихове набилдоване мишице и тетоважу[3].

9. Када већ новине и остали медији нису до интервјуа открили идентитет оштећеног, зашто је било потребно да се он представи именом и презименом у интервјуу који су са њим урадили Левијатанци? Тај интервју је потом био окидач да га ТВ Прва позове у високо гледану емисију “Јутро са Јованом и Срђаном”[6], да га виде милиони, у односу на хиљаде са Фејсбука. Не индицира ли то његову жељу за медијском пажњом, и покушајем да коришћењем догађаја из позоришног WC-а постане познато име иако ништа значајно није урадио? Изгледа су се речи Горана Јевтића (“Треба да ти буде част да ти неко славан као ја по*уши”) обистиниле, као што су и многе “жртве” из #МеТоо афера постале познате јер су допустиле познатим личностима да се са њима сексуално поиграју. Не кажем да је Лука добровољно допустио орални секс Горану, али резултат је исти: пропаст за познатог, медијска пажња за непознатог.

Само питам да ли сте и ви уочили ове детаље.

————————– линкови за даље читање / гледање ————————–

[1] http://xn--j1aat.xn--90a3ac/2019/09/04/da-li-ste-pedofil-testirajte-se-dok-ne-bude-kasno/
[2] https://www.facebook.com/pasazot/videos/387949381913928
[3] https://www.facebook.com/levijatanudruzenje/videos/849226205480662/
[4] https://www.espreso.rs/vesti/hronika/448095/na-sudjenju-goranu-jeviticu-isplivali-bolesni-detalji-zlostavljanja-decaka-zatvorio-u-toalet-onda-je-poceo-uzas
[5] https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/2668799/voda-levijatana-glumio-u-srecnim-ljudima-bio-sam-mali-mitrovic-koji-je-mucio-necu
[6] https://www.blic.rs/vesti/hronika/luka-krcedinac-goran-jevtic-napad-zlostavljanje/q5gj2gf

Михаило Алић, аналитичар родне политике
http://www.ultrahome.in.rs/muska

 

Михаило Алић

Поделите:

2 Коментари

 1. *Према дефиницији педофилије која је интернационално прихваћена, то је искључива сексуална склоност ка деци предпубертетског узраста, а не према малолетницима*

  теби је изгледа јасно према интернационално прихваћеној верзији
  (сорош/клинтон/буш верзији)

  а према здраворазумској верзији
  “шта ће одрастао човек са малолетничадима, који су психички незрели” није ти јасно?

  додуше са овим си спасао свог љубимца

  “Према дефиницији педофилије, он није педофил, јер има и пунолетне хомосексуалне партнере, а и није имао секс са дететом до 14 година, али изгледа да се поменуте дефиниције у Србији нико не држи.”

  видовдан, фала на поучним текстовима

 2. Stvar je jasna..
  Medijska hajka protiv Gondže je inicirana od pokreta –Levijatan– čiji je član postao Luka..
  Oni ga guraju,plaćaju da olajava Gorana i tutkaju da reži kao besna džukela na neistomišljenike..
  Taj veterinarski pokret bi trebalo zabraniti kao što su amerikanci zabranili Kju Klux Klan da veša crnce..
  Ako je igrao fudbal nije mu Goran pojeo fudbalsku loptu da ne može da nastavi da se bavi sportom????
  Izmišljotine i lakonska preuveličavanja radi medijske koristi i popularizacije zoo fašističkog udruženja –Levijatan–

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here