Свештеник др Угрин Поповић: Самоубиство – свесно бирање ништавила као алтернативе живота

Поделите:

Самоубиство је увек тешко. Увек побуди у човеку осећај недоречене туге, чак и да не познаје тог човека. Та трагедија, свесног бирања ништавила као алтернативе живота, једноставно не даје човеку могућност да буде равнодушан према томе. Ипак, трагедија свесног краја буди осећај немог саучествовања у том животу, који је водио ка промашају. У тим тренуцима, готово сваки човек бива верујући. Готово сваки човек, бира смисао као алтернативу те патње која, пре или касније, завршава смрћу и бесмислом. Тај дубоко трагичан, али и сакралан тренутак, подсећа собом све нас, да човек јесте биће које вапије за смислом. И, ако му се исти одузме, он себе неће штедети.

Зато је веома опасна цивилизација у којој смо, или ка којој идемо. У којој се људи убијају јер возови касне, или девојчице не бивају примљене као чил лидерсице, или се не уписују жељени факултети, или се не остварују очекивања друштва, класе, породице… којој тај човек припада.

Поготово је тај курс опасан за нас Србе! За нас којима није проблем да свој живот положимо на Олтар смисла, али нам је велики проблем да свој живот имамо лишени тог смисла. Како је код других, не знам, оно што знам јесте да је код нас овако. Трагичан крај дечака, који није ни почео свој живот, јесте показање колико наш народ нема толеранцију на живот који је лишен смисла. Који се одиграва по принципу – живим да бих радио – ропског менталитета, који нам се сервира, као неки недосањани рај, који морамо својој деци дати.

Кажу да се самоубица рађа, а не постаје. Ипак, тај лицемерни рај, који желимо својој деци дати, јесте поклон који можда она не желе, а ми немамо храбрости да напокон себи признамо то – цар је го!

Не, то мора дете рећи! Дете, које је уморно од „придика“. Дете, које је жељно старих добрих батина, а после и топлих мајчиних пољубаца. Дете, које може да буде то – само дете!

На жалост, дете је ово урадило. Србија тугује. Но, да ли ће ико смоћи снаге да каже – ЦАР ЈЕ ГО???

 

Мислите о томе!

Свештеник др Угрин Поповић

ВИДОВДАН

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here