Свештеник др Угрин Поповић: Шта да се ради?

Поделите:

Већ неки пут ми се дешава да добијем коментар да нисам довољно јасно упутио на то шта треба да се чини, већ да сам у већој или мањој умешности описао стање у којем смо. Пре свега, да се не бих губио у дигресијама, да одмах пренесем то моје виђење бољитка. Како личног тако и државног. То је – читање Светог писма и упражњавање хришћанства. Али не у оној, тзв обичајној верзији, где се човек бави свиме другим, и сваким другим, осим собом, већ у оној интегралној верзији, где се ми пре свега бавимо собом, а не другима. Мислим да је то и Сам Христос покушао да нам искомуницира у Мт. 7:1. Корак три би био – Причешће. Редовно. На свакој Литургији! Уколико то није могуће у вашој цркви, ви немојте том свештенику „откривати топлу воду“, већ нађите себи цркву где је оваква пракса могућа. Затим, пратите мој Јутјуб канал, где ћете имати свеже упуте о томе зашто је редовно Причешће не само могуће, већ и заповеђено као неминовно од стране Цркве. Ипак, та сазнања, нећете користити да би се расправљали са својим свештеником, или са својим комшијама, који се евентуално не слажу са изнесеним, већ ћете потражити Христа, својом молитвом свакако, али са свешћу да ће се Он већ побринути и за тог неког, или те неке, као што је и за вас. То је управо израз ваше смирености, јер не градите себе већим. Такође и вашег поверења, јер допуштате да Христос ради, растерећујући ту ситуацију свог мишљења, или деловања, или закључивања. И, увек нека вам референтна тачка буде – ако започнете неку реченицу или мисао са – „ко сам ја да судим“ или „ко сам ја да причам“ или „ја не занм ништа“ или … немојте употребити спојни везник – АЛИ – већ поштедите и себе и свет својих размишљања. Само заћутите јер, као што сте и сами рекли – „ко сам ја да кажем или судим или ….“. Убрзо ћете видети зашто наш народ има пословицу – „Ћутање је злато“.

То су неки почетни кораци, и као у сваком путу или подвигу, потребна је истрајност. „Пут од хиљаду миља почиње једним кораком“, али се завршава са њих хиљаду, десет хиљада, или више а зато Христос и каже – „Ја сам пут, истина и живот“ (Јн. 14:6). Зато вас и упућујем на свој Јутјуб канал, не би ли имали интеракцију коју свакако заслужујете пошто читање текстова јесте „једносмерна улица“. Свакако, ако из неког разлога не желите да пратите мој Јутјуб канал, упутио бих вас на канал о. Рафаила из манастира Подмаина или о. Димитрија из манастира Тумане. Плус, о. Рафаило има увек и неке госте тако да ће то управо обогатити вашу потрагу, што и јесте битно и представља први корак, јер не заборавите да се Бог неће оглушити о изабранике своје који му вапију дан и ноћ! (Лк. 18:7) И то је буквално тако. Проверите. Ваш корак јесте потврда тих речи. Заправо ваше вере да је то заиста тако.

Мислите о томе…

Свештеник др Угрин Поповић

Видовдан

Поделите:

2 Коментари

  1. Ti si lepo pisao i kako jeste i sta treba da se cini. Problem je sto je teza izvrnuta. Pisi sta KLIR treba da cini da pokrene misionqrsku delatnost i OTIMA narod iz zvala satanskih. Ti pises sta narod da cini, a citace ko? Pa mozda tek neko vec ko koliko toliko zivi crkveno. Oce cini i PISI sta ti i braca ti KLIRICI treba da cine da narod privedu Crkvi. Tu je problem. SPC NEMA misionarsku delatnost nikavu, ZRU forum par svestenika, Arsenije, Rafailo sad i ti pa ko se zakaci. To je skoro pa nista. Gde je unutrasnja misija Crkve? Da Maksim, vladika, pise o evoluciji i kako je Kiril pogresio a novi papa turski nije. Ili da Jeremic na Teologiji u javnoj sferi objasnja novi identitet. Secas li se intervjua u Pravoslavlju guvernera Jelasica?

  2. Ti si oce svestenik, imas Silu Duha Svetog da Krstom i Trebnikom lecis bolesi, djavole izgonis i da mrtve vaskrsavas. Rekao sam Silu Duha, ne tvoju silu, znas sam, pa dobro kako Vucicevic, Zeljko Mitrovic imaju vise uspeha u odjavoljianju nego vi svestenici u ocrkovljavanju naroda? Mir je, imate medije, imate Crkvu iza vas, ima BOGA iza vas, imate doktorate, imate sta ocete…rezultat! NULA! MINUS…gde je problem? Nije li Zlatoust rekao da ce od vas Bog iskati duse, a sva se prica okrece eto narod slobodan, bira sta oce i nece da dodje u hram ili na sajt dr. Popovica? Nece da je tako. Nista licno, samo od sarene laze Jeremic u teologija u javnoj sferi, Zizjulasove papske eklisiologije za koju niko NE SME da zucne, Jelasica nestalog guvernera u Pravoslavlju….naroda nigde. I ti dijagnosticiras i nudis lek, ali GDE SI TI i naslednici Apostola. Nije oce Pavle sjedio u fotelji i ceko da mu neko dodje nego je TKAO, kamenovan, bijen, psovan, proklinjan svima bio sve…a ti? A vi?

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here