Sveštenik dr Ugrin Popović: Šta da se radi?

Podelite:

Već neki put mi se dešava da dobijem komentar da nisam dovoljno jasno uputio na to šta treba da se čini, već da sam u većoj ili manjoj umešnosti opisao stanje u kojem smo. Pre svega, da se ne bih gubio u digresijama, da odmah prenesem to moje viđenje boljitka. Kako ličnog tako i državnog. To je – čitanje Svetog pisma i upražnjavanje hrišćanstva. Ali ne u onoj, tzv običajnoj verziji, gde se čovek bavi svime drugim, i svakim drugim, osim sobom, već u onoj integralnoj verziji, gde se mi pre svega bavimo sobom, a ne drugima. Mislim da je to i Sam Hristos pokušao da nam iskomunicira u Mt. 7:1. Korak tri bi bio – Pričešće. Redovno. Na svakoj Liturgiji! Ukoliko to nije moguće u vašoj crkvi, vi nemojte tom svešteniku „otkrivati toplu vodu“, već nađite sebi crkvu gde je ovakva praksa moguća. Zatim, pratite moj Jutjub kanal, gde ćete imati sveže upute o tome zašto je redovno Pričešće ne samo moguće, već i zapoveđeno kao neminovno od strane Crkve. Ipak, ta saznanja, nećete koristiti da bi se raspravljali sa svojim sveštenikom, ili sa svojim komšijama, koji se eventualno ne slažu sa iznesenim, već ćete potražiti Hrista, svojom molitvom svakako, ali sa svešću da će se On već pobrinuti i za tog nekog, ili te neke, kao što je i za vas. To je upravo izraz vaše smirenosti, jer ne gradite sebe većim. Takođe i vašeg poverenja, jer dopuštate da Hristos radi, rasterećujući tu situaciju svog mišljenja, ili delovanja, ili zaključivanja. I, uvek neka vam referentna tačka bude – ako započnete neku rečenicu ili misao sa – „ko sam ja da sudim“ ili „ko sam ja da pričam“ ili „ja ne zanm ništa“ ili … nemojte upotrebiti spojni veznik – ALI – već poštedite i sebe i svet svojih razmišljanja. Samo zaćutite jer, kao što ste i sami rekli – „ko sam ja da kažem ili sudim ili ….“. Ubrzo ćete videti zašto naš narod ima poslovicu – „Ćutanje je zlato“.

To su neki početni koraci, i kao u svakom putu ili podvigu, potrebna je istrajnost. „Put od hiljadu milja počinje jednim korakom“, ali se završava sa njih hiljadu, deset hiljada, ili više a zato Hristos i kaže – „Ja sam put, istina i život“ (Jn. 14:6). Zato vas i upućujem na svoj Jutjub kanal, ne bi li imali interakciju koju svakako zaslužujete pošto čitanje tekstova jeste „jednosmerna ulica“. Svakako, ako iz nekog razloga ne želite da pratite moj Jutjub kanal, uputio bih vas na kanal o. Rafaila iz manastira Podmaina ili o. Dimitrija iz manastira Tumane. Plus, o. Rafailo ima uvek i neke goste tako da će to upravo obogatiti vašu potragu, što i jeste bitno i predstavlja prvi korak, jer ne zaboravite da se Bog neće oglušiti o izabranike svoje koji mu vapiju dan i noć! (Lk. 18:7) I to je bukvalno tako. Proverite. Vaš korak jeste potvrda tih reči. Zapravo vaše vere da je to zaista tako.

Mislite o tome…

Sveštenik dr Ugrin Popović

Vidovdan

Podelite:

2 Komentari

  1. Ti si lepo pisao i kako jeste i sta treba da se cini. Problem je sto je teza izvrnuta. Pisi sta KLIR treba da cini da pokrene misionqrsku delatnost i OTIMA narod iz zvala satanskih. Ti pises sta narod da cini, a citace ko? Pa mozda tek neko vec ko koliko toliko zivi crkveno. Oce cini i PISI sta ti i braca ti KLIRICI treba da cine da narod privedu Crkvi. Tu je problem. SPC NEMA misionarsku delatnost nikavu, ZRU forum par svestenika, Arsenije, Rafailo sad i ti pa ko se zakaci. To je skoro pa nista. Gde je unutrasnja misija Crkve? Da Maksim, vladika, pise o evoluciji i kako je Kiril pogresio a novi papa turski nije. Ili da Jeremic na Teologiji u javnoj sferi objasnja novi identitet. Secas li se intervjua u Pravoslavlju guvernera Jelasica?

  2. Ti si oce svestenik, imas Silu Duha Svetog da Krstom i Trebnikom lecis bolesi, djavole izgonis i da mrtve vaskrsavas. Rekao sam Silu Duha, ne tvoju silu, znas sam, pa dobro kako Vucicevic, Zeljko Mitrovic imaju vise uspeha u odjavoljianju nego vi svestenici u ocrkovljavanju naroda? Mir je, imate medije, imate Crkvu iza vas, ima BOGA iza vas, imate doktorate, imate sta ocete…rezultat! NULA! MINUS…gde je problem? Nije li Zlatoust rekao da ce od vas Bog iskati duse, a sva se prica okrece eto narod slobodan, bira sta oce i nece da dodje u hram ili na sajt dr. Popovica? Nece da je tako. Nista licno, samo od sarene laze Jeremic u teologija u javnoj sferi, Zizjulasove papske eklisiologije za koju niko NE SME da zucne, Jelasica nestalog guvernera u Pravoslavlju….naroda nigde. I ti dijagnosticiras i nudis lek, ali GDE SI TI i naslednici Apostola. Nije oce Pavle sjedio u fotelji i ceko da mu neko dodje nego je TKAO, kamenovan, bijen, psovan, proklinjan svima bio sve…a ti? A vi?

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here