Свештеник др Угрин Поповић: ТОП ТЕН (2. део)

Поделите:

Речи које Христос није рекао, већ поновио, јесу оне заповести на којима „почива сав Закон и Пророци“! Те заповести су: „Воли Господа, Бога свога, свим срцем својим, свом душом својом и свим умом својим. Ово је највећа и најважнија заповест. Друга је једнако важна: Воли ближњег свога као самог себе.“ (3. Мојс. 19:18; 5. Мојс. 6:5.) Христос их понавља као максиме које су универзалне. (Мт. 22:37-39) Универзални приступ реалности јуче, данас, а по свој прилици, и сутра јер свако од Божијих специфичних правила за живот може се испратити у назад, било до љубави према Богу, или до љубави према човеку. И ап. Павле подвалачи то, да је љубав према човеку основ Закона, и да „ако се, дакле, међусобно уједате и изједате, пазите да се не истребите“. (Гал. 5:15) „Пазите да се не истребите“! – речи које би морале да одзвањају свима нама у глави јер смо тим путем кренули. Све нас је мање и мање. Ко преживи абортус, чека га дрога и алкохол. Ко и томе измакне, дочекује га јад свакодневице. Обесхрабрење, које даље рађа канцер или какве психичке сметње. Свој јад, такав човек мора негде изразити и, у недостатку сусрета са Христом, он утеху налази у отровним коментарима на друштвеним мрежама. Погледајте данашње новине! Само напред. И, док их гледате, запамтите да је Орвел још 1949-те написао да ће се масом у будућности завладати помоћу јефтиног алкохола и порнографије! Погледајте сада још једном те новине. Шта видите? Није то благословено, драги моји! Како знам? Па, погледајте где, и како, живимо!

„А ја вам кажем: не супротстављајте се злом човеку, него, ако те неко удари по десном образу, окрени му и други.“ (Мт 5:39) Заповест коју, као народ, никада нисмо поштовали. И дивили смо се сами себи због тога. Ипак, прошли век смо започели са људством као Енглеска, а данас…? Данас Енглеска броји 55,62 милиона становника, а ми једва 7 (седам). Али, зато смо поносни! Да ли смо поносни, драги моји? Да ли? Ако смо поносни, зашто нас је сваке године све мање и мање у земљи? Зашто једни те исти владају нашим правима, и нашим животима, и животима наше деце већ 30 (тридесет) година? Зашто непомирљиво, љуто, отровно…. на интернету уједамо људе којима у збиљи лижемо стопала? Зар се сами себи не гадимо због тога? Или, онај здрави део нације, који би се згадио сeби због тога, или је погинуо или више не живи овде? Овде данас живе нетт пит-булови а у реалности неурастенични пекинезери. Драги моји, крајње је време да чујемо Христа! Да послушамо Христа, и да дозволимо да Он заштити нас. Јер ено и ап. Петар, човек који је ножем кренуо да брани Христа, и да сече уши, где сугерише: „Не враћајте зло за зло, или увреду за увреду, него благосиљајте, јер сте на ово позвани, да бисте добили благослов од Бога.“ (1. Петр. 3:9) Зато хајмо, драга браћо! Благосиљајмо да бисмо били благословени! Јасна ствар… Друачије није благословено, драги моји! Како знам? Па, погледајте где, и како, живимо!

„Али ће многи први бити последњи, и последњи – први.“ (Мт. 19:30) Ако је нешто сигурно у животу, то је да нема сигурности! Постоје само илузије тога. Драги моји, ми живимо ту илузију данас. Зато смо и обесхрабрени! Зато јер утеху не налазимо у Богу и у Писму, већ у сопственој одвратној сервилности и Задрузи. Умсто благодарења и учења из властитих околности, ми себе мумифицирамо незадовољством, чемером, друштвеним мрежама и Задругом. О, Боже, колико пастува на сајбер небу Србије? Колико хајдука и витезова? Заиста, ни на прсте се не могу избројати у свој својој виртуалној мноштвености. Није то благословено, драги моји! Како знам? Па, погледајте где, и како, живимо!

„Исус им рече: „Онда дајте цару царево, а Богу Божије.“ (Лк. 20:25) Ипак у данашњој тужној реалности наше земље испада да не дајемо ни цару ни Богу, али смо зато у својим брлозима јаки, и стрепимо када ће доћи по нас. Извршитељи буквално вршљају слободно, култне кафане се отимају, деца се на улици газе или хапсе. Али не! Виртуелни пит-булови на интернету се празне док у збиљи стрепе. Дрхте! Ни цару ни Богу. Безбожна власт СФРЈ је одгојила своју копилад на аксиому да је дозвољено од државе красти. Да је пожељно то. Род без части је своје прљаве руке завукао дубоко у касу народа. Ипак, народ жали време када се живело „боље за време друга Тита“. Дакле, о коефицијенту народне интелигенције тај уздах говори. Тим уздахом се одбија и да се да Богу Божије. Тако да, не дајемо никоме ништа, али су нам зато отели све. Просечни држављанин наше земље неће да благослови Цркву ни свештеника, али ће зато разделити пола иметка у кафани, или ромима свирачима испред цркве, или разним исцелитељима, тзв лајфкоучевима…. Није то благословено, драги моји! Како знам? Па поледајте где, и како, живимо!

„Како су га они непрестано салетали питањима, Исус се исправи и рече им: „Ко је од вас без греха, нека први баци камен на њу.“ (Јн. 8:7) Након ових речи потребан је само мук. Тишина. До те мере смо у осуди једни према другима, да је просто немогуће повратити редовно стање. Ипак, што је људима немогуће, Богу је могуће. (Мт. 19:26) Ипак, ми се једино у Бога не уздамо! Није то благословено, драги моји! Није. Како знам? Па, погледајте где, и како, живимо!

Мислите о томе…

Свештеник Угрин Поповић

Видовдан

 

 

 

Поделите:

1 коментар

  1. Resenje oce, resenje! Dijagnoze svi svi znamo. Bojim se da ne smemo cekati da Sveci i Andjeli privode ljude Hristu, a da popovi odsluze Liturgiju i ostale Sluzbe. Treba raditi sa ljudma. Postoji sizofreni raskorak izmedju teologije i stvarnosti. “Najveci” teolog Zizjulas podrzava jedan od najvecih raskola posle 11. veka, a nasi teolozi izgibose od doktorata – ko ce sa narodom raditi. Ko ce se rastrkati po selima, skolama, obdanistima, bolnicama, svuda i narod onaroditi pre nego ga Vucicevic sa svojim sisuljama napravi “patriotima”? Bojim se da Crkv masi. Ne mogu svestenici izneti taj teret sami, a postoji totalna “klerikalizacija” Crkve, svestenici su kao Crkva a narod je nesto drugo. No, teske teme….poenta je, lepo srocena dijagnoza i NISTA vise, ali to, na drugi nacin, moze da se cuje od svakog dede ili normalnog sredovecnog coveka. Sta je RESENJE?

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here