Sveštenik dr Ugrin Popović: TOP TEN (2. deo)

Podelite:

Reči koje Hristos nije rekao, već ponovio, jesu one zapovesti na kojima „počiva sav Zakon i Proroci“! Te zapovesti su: „Voli Gospoda, Boga svoga, svim srcem svojim, svom dušom svojom i svim umom svojim. Ovo je najveća i najvažnija zapovest. Druga je jednako važna: Voli bližnjeg svoga kao samog sebe.“ (3. Mojs. 19:18; 5. Mojs. 6:5.) Hristos ih ponavlja kao maksime koje su univerzalne. (Mt. 22:37-39) Univerzalni pristup realnosti juče, danas, a po svoj prilici, i sutra jer svako od Božijih specifičnih pravila za život može se ispratiti u nazad, bilo do ljubavi prema Bogu, ili do ljubavi prema čoveku. I ap. Pavle podvalači to, da je ljubav prema čoveku osnov Zakona, i da „ako se, dakle, međusobno ujedate i izjedate, pazite da se ne istrebite“. (Gal. 5:15) „Pazite da se ne istrebite“! – reči koje bi morale da odzvanjaju svima nama u glavi jer smo tim putem krenuli. Sve nas je manje i manje. Ko preživi abortus, čeka ga droga i alkohol. Ko i tome izmakne, dočekuje ga jad svakodnevice. Obeshrabrenje, koje dalje rađa kancer ili kakve psihičke smetnje. Svoj jad, takav čovek mora negde izraziti i, u nedostatku susreta sa Hristom, on utehu nalazi u otrovnim komentarima na društvenim mrežama. Pogledajte današnje novine! Samo napred. I, dok ih gledate, zapamtite da je Orvel još 1949-te napisao da će se masom u budućnosti zavladati pomoću jeftinog alkohola i pornografije! Pogledajte sada još jednom te novine. Šta vidite? Nije to blagosloveno, dragi moji! Kako znam? Pa, pogledajte gde, i kako, živimo!

„A ja vam kažem: ne suprotstavljajte se zlom čoveku, nego, ako te neko udari po desnom obrazu, okreni mu i drugi.“ (Mt 5:39) Zapovest koju, kao narod, nikada nismo poštovali. I divili smo se sami sebi zbog toga. Ipak, prošli vek smo započeli sa ljudstvom kao Engleska, a danas…? Danas Engleska broji 55,62 miliona stanovnika, a mi jedva 7 (sedam). Ali, zato smo ponosni! Da li smo ponosni, dragi moji? Da li? Ako smo ponosni, zašto nas je svake godine sve manje i manje u zemlji? Zašto jedni te isti vladaju našim pravima, i našim životima, i životima naše dece već 30 (trideset) godina? Zašto nepomirljivo, ljuto, otrovno…. na internetu ujedamo ljude kojima u zbilji ližemo stopala? Zar se sami sebi ne gadimo zbog toga? Ili, onaj zdravi deo nacije, koji bi se zgadio sebi zbog toga, ili je poginuo ili više ne živi ovde? Ovde danas žive nett pit-bulovi a u realnosti neurastenični pekinezeri. Dragi moji, krajnje je vreme da čujemo Hrista! Da poslušamo Hrista, i da dozvolimo da On zaštiti nas. Jer eno i ap. Petar, čovek koji je nožem krenuo da brani Hrista, i da seče uši, gde sugeriše: „Ne vraćajte zlo za zlo, ili uvredu za uvredu, nego blagosiljajte, jer ste na ovo pozvani, da biste dobili blagoslov od Boga.“ (1. Petr. 3:9) Zato hajmo, draga braćo! Blagosiljajmo da bismo bili blagosloveni! Jasna stvar… Druačije nije blagosloveno, dragi moji! Kako znam? Pa, pogledajte gde, i kako, živimo!

„Ali će mnogi prvi biti poslednji, i poslednji – prvi.“ (Mt. 19:30) Ako je nešto sigurno u životu, to je da nema sigurnosti! Postoje samo iluzije toga. Dragi moji, mi živimo tu iluziju danas. Zato smo i obeshrabreni! Zato jer utehu ne nalazimo u Bogu i u Pismu, već u sopstvenoj odvratnoj servilnosti i Zadruzi. Umsto blagodarenja i učenja iz vlastitih okolnosti, mi sebe mumificiramo nezadovoljstvom, čemerom, društvenim mrežama i Zadrugom. O, Bože, koliko pastuva na sajber nebu Srbije? Koliko hajduka i vitezova? Zaista, ni na prste se ne mogu izbrojati u svoj svojoj virtualnoj mnoštvenosti. Nije to blagosloveno, dragi moji! Kako znam? Pa, pogledajte gde, i kako, živimo!

„Isus im reče: „Onda dajte caru carevo, a Bogu Božije.“ (Lk. 20:25) Ipak u današnjoj tužnoj realnosti naše zemlje ispada da ne dajemo ni caru ni Bogu, ali smo zato u svojim brlozima jaki, i strepimo kada će doći po nas. Izvršitelji bukvalno vršljaju slobodno, kultne kafane se otimaju, deca se na ulici gaze ili hapse. Ali ne! Virtuelni pit-bulovi na internetu se prazne dok u zbilji strepe. Drhte! Ni caru ni Bogu. Bezbožna vlast SFRJ je odgojila svoju kopilad na aksiomu da je dozvoljeno od države krasti. Da je poželjno to. Rod bez časti je svoje prljave ruke zavukao duboko u kasu naroda. Ipak, narod žali vreme kada se živelo „bolje za vreme druga Tita“. Dakle, o koeficijentu narodne inteligencije taj uzdah govori. Tim uzdahom se odbija i da se da Bogu Božije. Tako da, ne dajemo nikome ništa, ali su nam zato oteli sve. Prosečni državljanin naše zemlje neće da blagoslovi Crkvu ni sveštenika, ali će zato razdeliti pola imetka u kafani, ili romima sviračima ispred crkve, ili raznim isceliteljima, tzv lajfkoučevima…. Nije to blagosloveno, dragi moji! Kako znam? Pa poledajte gde, i kako, živimo!

„Kako su ga oni neprestano saletali pitanjima, Isus se ispravi i reče im: „Ko je od vas bez greha, neka prvi baci kamen na nju.“ (Jn. 8:7) Nakon ovih reči potreban je samo muk. Tišina. Do te mere smo u osudi jedni prema drugima, da je prosto nemoguće povratiti redovno stanje. Ipak, što je ljudima nemoguće, Bogu je moguće. (Mt. 19:26) Ipak, mi se jedino u Boga ne uzdamo! Nije to blagosloveno, dragi moji! Nije. Kako znam? Pa, pogledajte gde, i kako, živimo!

Mislite o tome…

Sveštenik Ugrin Popović

Vidovdan

 

 

 

Podelite:

1 komentar

  1. Resenje oce, resenje! Dijagnoze svi svi znamo. Bojim se da ne smemo cekati da Sveci i Andjeli privode ljude Hristu, a da popovi odsluze Liturgiju i ostale Sluzbe. Treba raditi sa ljudma. Postoji sizofreni raskorak izmedju teologije i stvarnosti. “Najveci” teolog Zizjulas podrzava jedan od najvecih raskola posle 11. veka, a nasi teolozi izgibose od doktorata – ko ce sa narodom raditi. Ko ce se rastrkati po selima, skolama, obdanistima, bolnicama, svuda i narod onaroditi pre nego ga Vucicevic sa svojim sisuljama napravi “patriotima”? Bojim se da Crkv masi. Ne mogu svestenici izneti taj teret sami, a postoji totalna “klerikalizacija” Crkve, svestenici su kao Crkva a narod je nesto drugo. No, teske teme….poenta je, lepo srocena dijagnoza i NISTA vise, ali to, na drugi nacin, moze da se cuje od svakog dede ili normalnog sredovecnog coveka. Sta je RESENJE?

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here