Свештеник др Угрин Поповић: ТОП ТЕН (Први део)

Поделите:

Основа људског односа. Најлогичнији приступ свим ситуацијама, или како би то Он рекао – „И како хоћете да људи вама чине, тако чините и ви њима.“ (Лк 6:31.) Једноставно, зар не? Треба ли уопште трошити речи па овај принцип било коме појашњавати? Универзалан, и веома лако применљив. Једноставно, када год се нађемо у ситуацији да кога осудимо или да се на кога гневимо само помислимо како би ми желели да се према нама односе да смо ми, којим случајем, на сличној позицији. На овом месту веома битно за напоменути – немојте само да кажете у себи или на глас, да на неким местима никада себи не бисте дозволили да се нађете, пошто живот очас посла може да вас научи и такву лекцију ако већ инсистирате. Дакле, најбоље би било послушати Христа – што не желиш себи не чини ни другима!

Гарант функционалности поука из Библије, налазимо у изјави – „Ја сам пут и истина и живот. Нико не долази к Оцу осим по мени.“ (Јн. 14:6) Дакле, Он је гарант да Његове изјаве имају функционалност у нашем животу, јер је Он сам Живот. Он сам јесте пут живота, што није друго него сама истина тог живота. Он је истина живота, и нуди се свима нама да буде наш сапутник на стази живљења. Обратите пажњу, Он није рекао Ја сам циљ и истина и живот већ Ја сам пут и истина и живот, дакле пут са Њим јесте циљ по себи, јер је живот, а то јесте, самим тим, универзална тајна наше егзистенције. Али, и гарант да све што је Он рекао има своју конкретну и функционалну примену. Покушајте!

А, сада корак изван људске логике. Тежак. Ипак, управо тај корак Он тражи од нас – „А ја вам кажем: Љубите своје непријатеље, благословите оне који вас проклињу, чините добро онима који вас мрзе и молите за оне који вас злостављају и који вас прогоне.“ (Мт. 5:44.) Размишљање „изван кутије“ јесте одлика високоинтелигентних особа. Ипак, живљење „изван кутије“ јесте одлика нас Хришћана. Чини ми се да је Кјеркегор рекао да има више генијалаца него ли Хришћана. Ова заповест, свакако чини разлику јер не говори о апстрактном „човечанству“ већ о конкретном човеку, и то не било ком човеку, него о оном који нас мрзи, који нам дугује, који нам није пријатан и тд и тд. Е, управо њега имамо волети, као што Он воли нас, или управо због тога јер – Он воли нас!

Поготово у данашњем времену разних јогина и лајф коучева поставља се питање нама хришћанима није ли можда другачији пут до универзалне истине могућ? Је ли можда техника нас хришћана слабија и мање ефективнија од Хинду приступа, или Харе Кришна логике, или Јога медитације, или све то у једном покрету Њу Ејџа који нам се представља кроз лајфкоучинг, балканских ентузијаста? Христос одговара – „Ја и Отац једно смо.“ (Јн. 10:30.) И Он је пут до Оца и Он је истина Оца, а то ће рећи универзалан начин себеостварења у односу на вечну ипостас људске расе која јесте Исус Христос, васкрсли из мртвих. Он је актуелан и данас, али Његов глас је загушен разним алтернативама, које нису ни лоше, нити су у целости лажне, а свакако да нису ни битне, уколико себе остваримо у односу на Вечност. Данас. Сад и овде! Са Христом је то могуће. Заправо, са Христом се то подразумева.

То данас, у корелацији са вечношћу, а које се остварује тим једноставним остваривањем себе у сугестијама Христовим, јесте основа нашег живота. Јер, јуче не постоји, јер је прошло, док сутра, такође не постоји, јер се још није ни догодило. Оно што имамо, и оно што сведочимо, јесте управо ово данас. Данас, које савремена цивилизација, разапета између јуче и сутра, кајања и надања, занемарује и одбацује. Ипак, Христос је рекао – „Не будите дакле забринути за сутра, јер сутра ће се бринути за своје. Доста је сваком дану злоће његове.“ (Мт. 6:34.) Требало би на овом месту рећи и да је Буда рекао – „Брига је узрок свих болести.“ Поента је у данас. Данас, можеш срести Христа. Данас, започиње вечност. Данас, јесте први дан остатка твог живота!

Нађи Христа и…

Мислите о томе!

Свештеник др Угрин Поповић

ВИДОВДАН

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here