Томислав Кресовић: Америчка стратешка „контрола“ Балкана?

Поделите:

Балкан као велика „војна зона“ САД

Сједињене Америчке Државе су војно од 1995 године присутне на Балкану, И то у БИХ на основу Дејтонском спразума, на Kосову и Метохији од 1999 године, као и у Македонији са својим војним инсталацијама. Додатно САД ће војно бити лоциране и у Црној Гори. Поред тога САД су већ поставиле своје моћне радаре на планини Kопаоник у Србији у граничном подручју према Kосову, а имају јаке базе у Румунији и делом у Бугарској. Војно присуство у некој држави по дефиницији је високи степен утицаја који је претходо пратио дипломатију и “обраду” влада држава Балкана. САД Балкан сагледавају као своју велику војну базу која је у функцији геополитичког “одврачања” Русије и држања под контролом балканских сукобљених и економски ослабљених народа и држава. Тако ће по свему судећи заменик помоћника државног секретара САД Хојт Брајан Ји бити политички “изасланик” САД на Балкану, са новом позицијом амбасадора САД уМакедонији. Преко Македоније САД ће управљати процесима у тој држави,на Kосову и Метохији али ће контролисати и Црну Гору и “посматрати” Србију И Републику Српску И њене односе са Руском федерацијом.

Управо због тога у стилу реал-политике и примене “меке” и “тврде” моћи амбициозни дипломата Хојт Брајан Ји каже”САД су дуго присутне на Западном Балкану и намеравамо да останемо ту не због алтруистичког инстинкта већ зато што нам је важно да Балкан успе, да постане просперитетно место”

Утешна је логика да ће Балкан постати “просперитетно” место односно регион Европе са јаком америчком “војном чизмом”. Присуство војске САД на Балкану је само потврда јачања “твде” односно војне моћи, а да ће “мека” моћ кроз диплоамтију, економију бити само “допуна” која ће превесходно ићи преко ЕУ уз притисак на енергwтфку полтику коју ће усмеравати САД на Балкану. САД преко Балкана желе пуну контролу ЕУ, доминацију НАТО стратегије у односу на ЕУ и држање Русије “на нишану”. Дипломата Хојт Брајан Ји још каже: “Ми желимо да будемо добар партнер земаљама региона, али и ЕУ ”Појам “добарпартнер” подразумева да ће ЕУ бити протекторално дефинисана са потребом да за своју политику тражи одобрење од САД.Веома је провидна констатација Хојт Брајан Ји која каже:  “Помоћи ћемо где смо пожељни и верујемо да постоји улога за сад, да можемо да дамо позитиван допринос и то ћемо радит” Појам “где смо пожељни” је сувишан, јер ће САД бити директно увезане у интересе свих држава на Балкану и имати јаке утицаје на владе балканских држава. Тамо где су војне снаге САД ту су и “национални интереси”, а то значи битан губитак “суверености” држава Балкана и полиитка “старатељства” САД на ЕУ и наставак “вруће-хладног“ рата Запада са Русијом.

Томислав Kресовић

ВИДОВДАН

Поделите:

3 Коментари

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here