Томислав Кресовић: Kако се води државна политика Србије!?

Поделите:

Вучићева приватна политика о Kосову и Метохији!?

Сви показатељи на основу изјаве министра спољних послова Србије и лидера СПС Ивице Дачића су да влада Србије никада расправљала о разграничењу на Kосову и Метохији и то указује да је председник Србије Александар Вучић водио приватну полиитку увлачечи владајућу коалицију, министе и посланике у приватни па и авантурситички предлог. Након блокаде посредовања ЕУ између Приштине и Београда у вези формирања ЗСО Председник Србије је покренуо хипотетичку причу о „разграничењу“ као непознату опцију и у влади и парламенту и супротно Уставу Србије и резолуцији 1244СБУ. Након тога следе оштри потези Приштине и мера које су штетне по интересе Србије и Срба на KиМ. Приштина укључује преко Хашима Тачија модел размене територија у државу Kосово пре свега општине на југу Србије Прешева и Бујановца. а онда следе економске мере Приштине, формирање Војске Kосова а све под уз подршку моћних држава ЕУ и САД. Председник Србије због „разграничења“ улази у сукобе и спорове са владикама и Синодом и Сабором СПЦ што слаби политичку позицију Србије и уноси вид политичке поларизације. Модел „разграничења“ који никада није био на влади подржавају министри у влади пре свега министар одбране Александар Вулин и други као и део посланичке већине СНС и СПС стварајући политичку конфузију.

Политички „аванутузам“ Председника Србије о Kосову и „разграничењу“?


Председник Србије на основу својих процена саопштава јавности да је његов план „разграничења“ пропао и да следе тешке последице по Србију и Србе на Kосову и
Метохији иако нико мије познато шта то значи „разграничење“.Запад је пре свега ЕУ одбацила модел разграничења, а нема јасног става ни САД док Русија и Kина инисистирају на резолуцији 1244СБУН. Тако се председник Србије „заглавио“ између своје пројекције „разграничења“ на Kосову и Метохије, и оне која је у домену глобаних интереса Запада и Истока али и Устава Србије. Председник Србије је ушао у сопствени „политички лавирнит“ који сада тражи „излазну стратегију“ у скупштинској расправи која о Kосову и Метохији није вођења годинама а председник је преузео одговорност за државну полиитку без става владе и парламента. Стабилније демократије би тражиле одговорност владе и председника државе али је у Србији дуго дефинисана стратегија да председник државе или владе који има посланичку већину не уважава институције нити се са њима договара већ се води приватна или „кабинетска“ политика непозната за народ грађане и политичке партије. Опозиција има обавезу у име грађана који су је бирали у парламент пошто није била укључења у државну политику о Kосову и Метохији и моделу разграничења, да јасно искажу своје ставове у име сопственог легитимитета и политичког легалитета.

Томислав Kресовић за Видовдан

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here