Томислав Кресовић: Притисци и уцене ЕУ према Србији око Kосова?

Поделите:

Тешки дани за Србију до 2020 године

Све су отворенији и бруталнији притисци и уцене званчника ЕУ и чланица ЕУ или Европског парламента који приликом посете Србији јасно дефинишу да ја пут Србије у ЕУ води нормализацији односа са Kосовом. То практично значи да Србија у ЕУ неће моћи да уђе без пуне нормализације односа који подрзумева видно одрицање Србије од својих интереса на Kосову и Метохији и омогучавање да Kосово без притиска Србије „путује“ ка ЕУ и УН. Од Србије се траж и да сама себе демисионира не само брисањем Kосова и Метохије из Устава Србије, већ и одрицања од својих права пре свега имовинских, ресурсних и историијских. Реч је о притиску који се тешко може издржат и он ће бити током 2018 године бити све већи и тежи према државној политици Србије. ЕУ „обећава“ Србији улазак у ЕУ ако се нормализују односи са Приштином иако остају отворени проблеми Србије са Хрватском као чланицом ЕУ и другим суседима, али се шаљу и јасне поруке да се Србија до 2020 године мора „дистанцирати“ од своје спољнополитичке „блискости“ са Руском федерацијом.Од ових елемената зависи колико ће трајати власт СНС и СПС-а и да ли ће доћ до унутрашњих полтичких и других турбуленција у Србији и односа унутар владајуће коалиције СНС и СПС-а. Велики притисак на државну полтику Србије биче и постепено али јасно дистанцирање државне политике од политике Председника РС Милорада Додика и његов одлазак са политичек сцене пре 2020 године.

Србија између западне „ватре“ и руског „леда“?

Интенција је да се јачају везе Србије са Турском која има своје геополтичке интересе у БИХ у Србији у БЈР Македонији на Kосову и Метохији и Албанији. Може се очекивати да ће Турска бити у много чему „медијатор“ у односима Србије и Kосова односно Србије или Србије и БИХ пре свега на економском и инфраструктуралном плану.Србија ће у наредних годину дана пролазити кроз „иглене уши“ политике ЕУ и САД .Србије ће бит је „ватри“ Западне политике и то може да буде разлог да буде „ на леду“ Руске политике у догледно време. Србији се „ломи кичма“ да се определи уз понижење и самопонижење у неизвесном путу ка ЕУ. Садашња власт у Србији је пред великим искушењима да под притиском, уценама и обећањима донесе две одлуке.

Стратегија „блиц криг“ или „корак по корак“?

Прво искушење је у духу Запада која би могло бити и унутрашњи слом али и стварање олакшања од „ослобођења“ од Kосова која би са собом повукла исељавање Срба и грађанске немире у СрбијиОво је тз „блиц криг“ стратегија. Друга, је фазно и етапно решавање односа Београда и Приштине почев од имовине државне, приватне и СПЦ,људских права,реализације ЗСО несталих лица и ратних злочина под окриљем ЕУ, УН или Међународне конференције.Овај пут је дужу, он не одговара ЕУ и представља терет за власти у Србији као „замрзнути конфликт“. Прихватање притиска који долази из ЕУ или САД да се до 2019 године нормализују односи Београда и Приштине реално отвара нова условљавања који води у даљу дезинтеграцију Србије. ЕУ има чланице које не прихватају независност Kосова и њен пут ка ЕУ и УН и док је тако Србија има разлога да буде истрајна у својим реал-политичким циљевима везаних за своје интересе на Kосову и Метохији. Треба очекивати да ће из моћних држава ЕУ долазити поруке подршке државној поилтици уз све почасти да би се што пре на штету Србије дошло до нормлаизације односа Београда и Приштине. Те и такве уцене или „подршка“ имаће персонални карактер на носиоце државне власти како би се путем „меке моћи“ дошло до исхода који се 1999 године решавао „тврдом моћи“ односно ратним сукобом НАТО против Србије. Велико је питање зрелости, одговорности и разумевања коначног исхода којји се тражи од државног врха Србије и свих последица прихватања притискаи и уцена или лукавог хваисања и подршке Србији и њеној власти.

Томислав Kресовић
ВИДОВДАН

Поделите:

8 Коментари

 1. Aii…niko,.., nigde nije pisao o ovome. Ovo je izuzetna anlazizazuzetnog analiticara (?), na izuzetnu temu, koja promice svima, koje se niko ne seca i ne primecuje je. Zaista osvezavajuce….

  • *Aii…niko, nkad, inigde nije pisao o ovome. Ovo je izuzetna anlaziza, izuzetnog analiticara (?), na izuzetnu temu, koja promice svima, koje se niko ne seca i ne primecuje je. Zaista osvezavajuce….

 2. ovo ti je analiza razočaranog švalera kojem žena neda pi.ke…..
  ona njemu ne da slatki izvor požude dok ne prizna da se švaleriso sa komšinicom Leposavom…..
  tek kad prizna da ju onomad kresno u liftu ona će mu dozvoli ulazak u špajz da umoči prst u ajvar hahahaha..
  kad bi svetska geopolitika funkcionisala na takav način onda bi svako svakog ucenjivao za nekakvu glupost koja mu prva padne na pamet međutim svakom je jasno da to nije tako prosto,jednostavno i seljački primitivno..

 3. Svi ovi komentari treba da idu na adresu Andricevog venca sa potpisom.Ovako vajni Srbi koji komentarisu nesto pod pseudonimom se samo prosera…ju i jajare.Dignite glas i glave za Srbiju i Kosovo Vi hrabri anonimci koji sve pljujete, a plasite se svoje senke, i trpite da vas gaze kao bubasvabe .Vostani Serbiio davno si zaspala!

  • Za sta sluze politicari, sta rade SuNtanovac, Tadic, Djilas, Vesna Pesic i ostali. Gde su ekonomska elita i tajkuni. Oni treba da se udruze i skinu ovu stetocinsku kriminalnu bandu. Ako nemaju pare nek se rastrce po dijaspori. Skandal je da su SPS i SRS jos uvek u politickom zivotu.

  • Ako dodje do toga da narod mora da se ukljuci u politiku i menja vlast to ce biti kao 5. oktobra: kuka, motika, bageri i govnjiva motka pa udri po radikalsko-naprednjacko-socijalistickoj bandi (a mozda dokaci i nekog od zutih) pa onda sve iz pocetka.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here