Томислав Кресовић: Тајне службе у Србији “слуге” политике?

Поделите:

Бата Гашић од „Гранд кафе“ до шефа БИА

Тајне службе у свету како у САД, Немачкој, Великој Британији или Руској федерацији, али и на Балкану су под контролом политичке сфере, моћног каптала и разних лобија. Тајне службе у САД како ЦИА тако и НСА увек су од свог оснивања биле под заштитом или контрлом политичара, сенатора и милијардера који ће постати шефови држава попут Џорџа Буша старијег који са трона ЦИА постао председник САД. Слично је је и у Русији где ће оперативац и официр KГБ прво постати премиијер, а онда председник Русије, реч је о Владимиру Путину. Демократије и ауторитарни системи имају исти аршин према (злоу)потреби тајних слижби. Само је питање тз. полтичке, државне и уставно – правне контроле односно институционалне оцене рада тајних служби.

ОЗНА све дозна

Тито је формирао 1944 ОЗНУ која је каснија постала УДБА на чијем су челу били функционери брозов режима попут Александра Ранковића и Слободана Пенезича – Kрцуна. Такав је приступ био до слома Југославије 1991 године. Србија је за врем Милошевића имала СДБ – РДБ састављена од професионалаца службе који нису били у врху партијске полтике, имали су одређену аутономију али су били под контлром пре свега Слободана Милошевића, а онда владе Србије и СПС-а који је имао свог министра. Значајан број припадника СДБ Србије био и у чланству СПС-а и ЈУЛ-а. Након октобра 2000 године РДБ постаје БИА и њено руковођење у почетку је у рукама кадрова службе до 2004 године присталица или тихе опозиције Слободана Милошевића, а онда ту улогу преузимају разни саветници председника Kоштунице као премијера попут Радета Булатовића, или изабрани кадрови ван службе по избору председника Србије Бориса Тадића,да би се од 2012 године по предлозима председника Србије Томислава Николића и премијера Србије Ивице Дачића и Александра Вучића бирају људи ван службе, али са познавањме управних и правних послова.

Бата „Сантос“ као „сива еминенција“?

Зашто се Александар Вучић опредељује да му Братислав Гашић функционер СНС,вбивши министар одбране буде шеф БИА?.вРеч је о личном поверењу, пријатељству и одсности Гашича Александру Вучићу. То повлачи за собом и утицај Александра Вучића да преко Гашича одржава поредак власти и безбедности на ниво државних полтичких и личних интереса ,као и стабилност и контролу над кадровима СНС и СПС који чине власт. Гашич је оперативац политике који ће осигурати обавештању и контраобавештајну заштиту шефа државе ,премијера и врха власти у Србији. Истовремено биће кооперативан у сарадњи са страним службама безбедности око борбе против тероризма и других претњи Србији и свега онога што од њега буде тражио шеф државе. Политичка пракса у свим системима безбедности од САД до Русије и суседним држава јесте и контрола политичких „противника“, медија и друштвених мрежа што је постало и тренд у глобалној безбедносној стратегиији. Србија је имала способне шефова служби безбедности али и и оних који су били „полтичке марионете“. Дакле Гашић неће бити ни бољи ни гори шеф БИА од претходних ,али је извесно да ће она бити гарант стабилности власти Алексндра Вучића док је Председник Србије.Истовремено службе безбедности у Србији су по прилично „бушне“ од стране моћних тајних служби, али имају по разним основама доста критица који раде и за тајне службе других држава попут оних из Словеније, Хрватске, Црне Горе. Интерес политичког управљана БИА јесте одржавање обавештајне „раавнотеже“ утицаја Запада пре свега САД и Немачке као и Русије на безбедносном плану са полтиком Предсендика Србије Александра Вучића. Братислав Гашић није дакле „мозак“ тајне службе, али ће бити поуздани „курир“ интереса шефа државе и премијера. Пошто СНС и СПС имају већину у парламенту, онда и тз парламентарна контрола рада БИА биће покривена политичким интересима владајуће коалиције. Тако национална безбедност постаје и поллитичка и партијска ствар која се корисити за полиитчке и странчаке борбе кроз разне афере или информације које на волшебни начин долазе на насловне стране таблоида. Тако се тајне службе „таблодизирају“, и саме постају учесници у полтичким обрачунима или програмима „Великог брата“. Свака служба па и српска водиће рачуна поред разних екстрмизама који угрожавају безбедност Србије и на тз „унутрашње противнике“, критичаре или конкуренте власти. али и оних који финансирају или имају утицај на токове политике и различитих облика јавне и државне моћи и утицаја.

Томислав Kресовић

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here