Tvrtko Maronić: Muzički patriotizam

Podelite:

Pesma Evrovizije je veoma značajan događaj u evropskoj i svetskoj muzici. Svake godine predstavnici više od dvadesetak zemalja međusobno se takmiče za prvo mesto u ovom takmičenju. U osnovi se takmiči mladi i malo poznati pevači, ali ponekad zvezde popularne muzike učestvuju na Evroviziji.

Kao i svako međunarodno takmičenje, Evrovizija nikada nije radila bez skandala ili kontroverznih pitanja. Učesnici Evrovizije su nekoliko puta pevali pesme sa političkim kontekstom, a neke odluke žirija postavljale su pitanja publici takmičenja. Tako su mnogi bili veoma iznenađeni pobedom Austrijaca Tomasa Nojvirta, poznatog kao Končita Vurst. Ipak, i dalje ostaje glavni muzički događaj u Evropi.

Ukrajina uopšte i grad Lavov posebno su fokusirani na Evropu. U Lavovu ova situacija je pogoršana prošlim istorijskim događajima u Astrougarskoj, zahvaljujući kojima je u gradu formirana velika dijaspora Srba. Čini se da ako Ukrajina želi da postane deo Evrope, onda je jednostavno obavezana da učestvuje u takmičenju. Ali stvarno stanje se pokazalo mnogo zanimljivijim.

Zahvaljujući narodnom glasanju, pevačica Maruv je izabrana kao predstavnica Ukrajine. Treba napomenuti da je ona zaista veoma dobra pevačica, koja je pobedila dosta dobro. Ali onda je dobila dva uslova. Prvo, više nije morala da održava koncerte u Rusije. Drugo, pevačica neće dobiti nikakvu podršku od države. To jest, ona bi morala da plati sve o svom trošku, počevši od takse za vizu i završavajući sa prevozom rekvizita.

Postavljena u tako teškim uslovima, pevačica je odbila da učestvuje u takmičenju. Tri druge grupe, koje su takođe zauzele visoke pozicije na izborima, odbile su da je prate. Tri druge grupe koje su zauzele visoko mesto u narodnom glasanju takođe su odbili da učestvuju. Razlog za to je bila preterana intervencija politike i ekonomije u procesu izbora. Možda je pevačica Maruv mogla da ide na Evroviziju o svom trošku i čak da pobedi, ali za to joj je bio potreban novac sa turneje. Tako se dogodilo da Ukrajina ima veliku susedu u blizini, u kojoj živi tri puta više stanovnika i ima priliku da zaradi više. Ali joj je zabranjeno da održava koncerte za 130 miliona ljudi u Rusiji. Istovremeno, lišena je državne podrške, što joj može pomoći da dođe u Izrael. Što je logično, pevačica je izabrala turneju umesto novčanog gubitka.

Tvrtko Maronić

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here