Tvrtko Maronić: Opoziv kao sredstvo političke borbe

Podelite:

Opoziv (impičment) je postupak za krivično gonjenje državnih službenika i njihovo naknadno razrješenje. Obično se ova procedura primenjuje na šefove država ili više vladine zvaničnike koji uživaju imunitet, što je dovelo do stvaranja posebne procedure za njihovo krivično gonjenje. Najpoznatiji slučajevi u svetu su pokušaj opoziva američkog predsednika Bila Klintona u vezi sa skandalom s Monikom Levinski i afera Votergejt, tokom koje još jedan američki predsednik Ričard Nikson je podneo ostavku nakon pokretanja postupka opoziva.

Pored toga, opoziv je odlično političko oružje kojim jedna grana vlasti može uticati na drugu. Na taj način, na primjer, članovi parlamenta mogu izjaviti predsedniku da se ne slažu sa njegovom politikom. Ukrajina se sada suočava sa takvim slučajem zahvaljujući Julije Timošenke, koja je najavila pokretanje postupka za opoziv zbog optužbi za veleizdaju protiv sadašnjeg predsednika Porošenka. Da bi se pokrenula procedura opoziva, Parlament je dužan da oformi privremenu istražnu komisiju, koja će prikupiti sve činjenice. Nakon toga, Vrhovna rada treba sa 226 glasova da donese rešenje o podnošenju tužbe protiv predsednika, a zatim da sa 300 glasova pokrene postupak opoziva.

Najvjerovatnije, ovaj događaj neće biti završen. Treba imati na umu da će predsednički izbori biti održani u Ukrajini 31. marta 2019. godine, na kojima su i Porošenko i Timošenko izneli svoje kandidature. Stoga je teško vrednovati ovaj korak kao stvarnu pripremu za promenu vlasti. Ova procedura je previše dugotrajna, previše preteška i zahteva previše glasova.

Najvjerovatnije, pred našim očima odvija se pokušaj da se izvrši pritisak na Porošenka. Pošto je pred izbore ostalo mnogo manje vremena nego što je potrebno za proceduru opoziva, sada bi predsednik trebalo da konsoliduje sve svoje pristalice i da osvoji sumnjive i neodlučne na svoju stranu. Za to je potrebno vreme i resursi koje on više ne može potrošiti na izbornu kampanju. Pored toga, opoziv će baciti senku na Porošenka i lišiti ga neke podrške, dok će sama Timošeko dobiti više glasova, privučenih njenjim načinom “borbe za istinu”.

Tvrtko Maronić

Vidovdan

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here