Твртко Маронић: Украјина наставља борбу против празнине

Поделите:

Недавно, 25. децембра, завршило се ратно стање у Украјини, које је прогласио председник Порошенко. То је трајало 30 дана на територији 10 од 24 области Украјине и наводно је довело до повећања одбране земље од могуће агресије из Русије и ојачала суверенитет Кијева.

Тешко је проценити које су промене донео ратно стање. Вести из Украјине практично се не објављују у српским медијима, па су због тога све кадровске промене у 10 областима, које су обухваћене ратним стањем, игнорисали наши стручњаци. Међутим, забрана уласка на територију Украјине за грађане Русије старости од 16 до 60 година је настављена. То је учињено, према Савету за националну безбедност Украјине, да се ојачи сигурност земље и смањити опасност спољне агресије. За само месец дана ратног стања око 1.600 Руса није било дозвољено да уђе на територију Украјине.

Тешко је замислити како су 1600 Руса могу дестабилизирати Украјину. Званично, обе земље су у мирнодопском стању, без икаквих сукоба или граничних инцидената који се редовно дешавају у земљама са спорним граничним подручјима као што су Индија и Пакистан. Наравно, влада Украјине не престаје да тврди своја права на полуострву Крим, али до сада је то учинила искључиво дипломатским средствима. Због тога је тешко покушати чак и сугерисати да је неко из Русије који покушава да уђе аутомобилом или возом саботер.

Главни део свих становника Русије, који улазе у ову земљу, пре свега иде својим бројним рођацима који живе овде. Заузврат, то су или рођаци одвојени распадом СССР-а, или бивши грађани Украјине, који су добили држављанство и рад у Русији. И управо они представљају највећу опасност за политички режим Порошенка.

Већ неколико година, руски медији нису емитовали на територији Украјине из разлога исте “националне безбедности”. Због тога су људи изгубили прилику да добију информације из алтернативних извора. И све то време, политичко руководство Кијева је наставило да говори својим грађанима о ужасној претњи за њих из Русији. Управо су рођаци из Русије постали врло алтернативни извор информације, који је људима у Украјине говорио о стварној ситуацији. У ове ситуације није било места за “агресију Москве” или “анексију Донбаса”. У ствари, Порошенко и његова влада се боре против ваздуха. Против онога што није и никада није постојало. Али, да то не би постало јавно познато, било је неопходно одмах ограничити улазак, чиме лишава људи прилику да схвате шта се дешава.

Борба против празнине је несумњиво главни слоган Кијева. Он се бори за своју историју – али нико јој не пориче. Она одражава “агресију Русије” – али она никада није постојала. Он уклања препреке на путу ка ЕУ – иако је створио ове препреке за себе. Можда је у борби Дон Кихота против млинова било много више смисла него у кретању украјинске политике.

Твртко Маронић

Одеса, Украјина

Поделите:

3 Коментари

  1. Treba imati na umu da je 75 % Ukrajine stvoreno na istorijskoj ruskoj zemlji. Samo ime “Ukrajina” potiče od slovenske reči “krajina”, a to znači pogranična oblast. Ukrajinski jezik je 90 % ruski, dok je preostalih 10 % mešavina poljskog jezika sa pridodatim zapadnim rečmai. Ukrajina nema istorijsku oisnovu da uopšte postoji. Analitičari od 2017. godine upozoravaju da će se Ukrajina raspasti na tri dela, na istočne, centralne i zapadne delove. Istočni i zapadni delovi će na kraju ući u sastav Rusije, dok će zapadni deo, bivša Galicija, postati predmet rasprave izmedju Poljske i Madjarske.

  2. “Он се бори за своју историју – али нико јој не пориче.”- БИЛО би занимљиво нешто о томе научити. Оно што ја знам је да је Немици, Катарини Великој, досадио некакав кнез у данашњој Украјини и почистила га. Тада су и настала и Потемникова села…

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here