Tvrtko Maronić: Ukrajina pokušava da privuče pažnju međunarodne zajednice

Podelite:


Već odavno je bilo očigledno da je spoljna politika Ukrajine zasnovana na činjenici protivljenja. Ovaj kurs je preuzet od samog trenutka proglašenja nezavisnosti i još uvek je u toku. Istovremeno, Kijev nije briga za sve koga krivi. Za 27 godina optužbe su primili svi susedi već nekoliko puta. Čak i takva nepriznata država kao Pridnjestrovska Moldavska Republika sa populacijom od 700 hiljada ljudi optužena je za agresiju. Došlo je do toga da je na granici sa njom počeli kopati protivtenkovski jark.

Prema tome, nemoguće je ozbiljno shvatiti akcije Ukrajine u cilju “suzbijanja ruske agresije” povezane sa incidentom u Kerčkom moreuzu. Podsetimo se da su ruska granična straža u svojim teritorijalnim vodama uhapsila tri borbenih broda ratne mornarnice Ukrajine. Ovo je postalo izgovor za uvođenje ratnog stanja od strane predsednika Porošenka, kao i niz akcija “u cilju zaštite Ukrajine od spoljne agresije”.

Zapravo, najveći deo ovih akcija ima za cilj da sakrije prave namere Porošenka. Nije se suočio sa zadatkom da pobedi rat sa Donbasom ili da odbije rusku agresiju. Glavni zadatak za njega je pobeda na predsedničkim izborima 31. marta 2019. godine. Zbog ovog zadatka granični stražari Rusije izazvani su takvim incidentom. Sada ceo administrativni aparat Ukrajine radi na osiguravanju pobede sadašnjeg predsednika, tako da to ne dovede do novih protesta i “majdana”.

Razni vesti koje sada lutaju u medijima je prikrivanje informacije o političkim promenama koje se dešavaju u Ukrajini. Možete pročitati da Kijev priprema napad na Donbas ili da je iz razloga nacionalne sigurnosti zabranjen ulazak u Ukrajinu za glumaca Mikele Plačido, koji je dobro poznat svima po ulozi Korada Katanija u seriji Hobotnica. Čak možete i da pročitate da je Petro Porošenko pretio ratu za predsjednika Vladimira Putina. Ali to ni na koji način ne odražava stvarno stanje stvari.

Malo je verovatno da je glumac televizijske serije zainteresovan za posetu Ukrajine, osim ako on će biti pozvan da učestvuju u snimanju. On nije Andrijano Čelentano, koji obavlja širom sveta sa njegovim pesmama. Napad na Donbas takođe se može smatrati mitom. Nekoliko malih neprijateljstava se odvijaju svakodnevno, ali puna ofanziva će dovesti do velikog broja ljudskih žrtava, što u predstojećim izborima nije najbolji način za Porošenka. Pored toga, sasvim je moguće i vojni poraz naoružanih snaga Ukrajine, koji će biti kraj njegove vladavine. U takvoj situaciji, treba da ide isključivo na one korake, koji će biti uspešni u 100 odsto slučajeva, te zato vojne akcije nisu uključene u njihovu listu.

Porošenko ne želi objavljivati određene političke promene u Ukrajini. Ali, pošto se u potpunosti ne mogu zaustaviti, primenjena je politika kreiranja informativnih obaveza po zemlji. Ali pošto ove promene ne mogu biti potpuno utišani, primenjena je politika informacionog buku oko zemlje. Kijev je pažljivo privukao pažnju međunarodne zajednice, pošto je mnogo lakše sakriti ono što želite među ogromnom vestom vesti. Do marta ćemo čuti mnogo više pretnji, glasnih reči i optužbi, ali Kijev neće preduzeti nikakvu odlučnu akciju. Ali reči će biti rečeno puno. Međutim, ne bi trebalo da obratite pažnju na njih.

 
Tvrtko Maronić
Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here