Tvrtko Maronić: Uskoro prvi svetski predsednik-komičar može se pojaviti u Evropi

Podelite:

Većina zemalja Evrope, uključujući i Srbiju i Crnu Goru, ne znaju osećaj apsolutne nestvarnosti onoga što se dešava kada posmatra izbornu kampanju. Sada se Ukrajina priprema za nove izbore na kojima učestvuje 44 kandidata, što je rekord za sve zemlje bivšeg SSSR-a. Razlog za to je jednostavan – da kandidujete svoju kandidaturu morate prikupiti određeni iznos kolaterala, a ne određeni broj potpisa. U stvari, svaki ima šansu da postane predsednik ako ima potrebnu količinu novca.

Na ovaj ili onaj način, za kandidata za predsednika Ukrajine sada se takmiče 44 kandidata, od kojih su tri glavni. Ovo su sadašnji predsednik Porošenko, njegov protivnik i bivša premijerka Timošenko i određeni glumac komičar Zelenskij. Istovremeno, prema najnovijim anketama, gospodin Zelenskij je postao vođa javnog mnjenja i u slučaju da izbori biće održani 22 februara, on bi dobio 27 odsto glasova, dok Porošenko samo 17 odsto. Sadašnjem predsedniku ne pomažu masovna agitacija, niti korišćenje administrativnih resursa, niti glasove vojske, niti mnoge ilustrativne agitacione materijale, kojima je lepljena polovina zgrada u gradu Lavov.

Problem trenutnih izbora leži u ravni očekivanja. Većina građana Ukrajine (uključujući i predstavnike srpske dijaspore) već je osigurala da je teško čekati dobre stvari od političara. Ekonomska situacija u zemlje se ne pogoršava, ali njeno poboljšanje je takođe neprimetno. Korupcija u Ukrajini je mnogo veća nego u iste Srbije. Rat na istoku takođe nije najpozitivniji efekat na raspoloženje stanovništva. Svaki od političara koji su učestvuju na izborima već je imao neku poziciju u vladi i nije pokazao se kao najbolji izbor. Na primer, Julija Timošenko  do sada nemaje značajne podrške zbog gasnog posla sa Rusijom.

U tom kontekstu, Vladimir Zelenskij ne izgleda kao najgori izbor. On je novo lice, koje ranije nije imalo nikakve veze sa politikom. Glavnina njegovih pristalica – ljudi koji su umorni od beskonačnih identičnih osoba, nasleđuju jedni druge prema planu. Stoga ne čudi što može da pobedi u bilo kom trenutku. A onda, prvi put u istoriji Evrope, komičar će postati predsednik zemlje. Sada mnogi zaista veruju da on može postati daleko bolji šef države od lopova, majstora fabrika slatkiša ili raketnog inženjera.

Tvrtko Maronić

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here