Угрин Поповић: ИГРА ПРЕСТОЛА

Поделите:

Квалитет Српске цркве је тај што је она народна. Што је она утеловљење Светосавскеидеје. Идеје братољубља. Такве су нам биле и династије. Наш сељак је био наш племић. Ипак, времена се мењају – простота је мутирала у простаклук, сељак у сељачину.

Династију већ одавно немамо јер смо република. Једино Црква још стоји усред свих тих мутација, као спомен онога што смо били и што можемо поново постати. На макро плану, јасно се виде „мане“ империјалних приступа тајни Тела Христовог. Помиње се нека „јурисдикција“, нека овлашћења, док жртве тог судара почињу да броје милионе. У овом тренутку, четрдесет милиона хришћанских душа чека расплет питања – чега су они јуристикција, и да ли је могуће једним декретом или једном одлуком, све њих ђутуре препустити Велзевулу овог света?!

Година 1054. сведочи да је могуће. Ипак, то ни мало не мења перспективу оних, којима је 40 милиона људи само број за поткусуривање геополитичких стратегија. Сву небитност људске индивидуалности можемо измерити тим приступом тајни саборности. Јесмо ли ми заједница, само да би наш број утицао на геополитику или смо ми заједница, чију би несавршеност, та љубав конвертовала у савршени склад једног пута ка Вечности, који
јесте Христос? Заиста, шта је Црква? Шта је заједница?
На овом месту можемо видети сву колосалност наше Помесне цркве, нашег народног братства, националне заједнице. Јер, та заједница никада није «шта», већ је увек «ко», никада није безличан број, већ је увек конкретна личност. Никада није апстрактна црква, већ је то увек, народна мајка.
Данас је то мајка безобразне деце, јогунасте, која се не либе да подигну тон на своју мајку или чак да употребе какве тешке речи. Ипак, љубав мајчина у томе се и показује великом, јер је тај народ – њено дете, никада декрет, а та заједница – никада геополитички садржај, већ увек, непроцењива личност. Ваљда ће то и та деца, напокон схватити…

Мислите о томе!

Др Угрин Поповић за Видовдан

Поделите:

2 Коментари

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here