Ugrin Popović: Kako postati mediokritet?

Podelite:

Pre svega, želeo bih da naglasim koliko su zaista mediokriteti bitni u životu svakog društva. Oni su ona bezlična srednja klasa koja u svojoj povodljivosti omogućava da svaki režim traje.

Mediokriteti nisu digli ni jedan ustanak, niti ijednu revoluciju. Da je do njih, USA bi idalje bila Engkeska, a Srbija bi idalje bila Turska.

Što upravo i jeste tema današnjeg osvrta na brilijantnost mediokriteta. Upravo zbog njih, Amerika jeste ono što predstavlja danas.

Ona je Krank, u bukvalnom smislu te reči i ko nije gledao Nindža kornjače, ne mora ni da shvati ovu metaforu koju sam upravo izneo, pošto boljeg poređenja za tu veliku državu mediokriteta, zapravo i nema.

Dakle – Krank iz Nindža kornjača, ne onaj iz istoimenog holivudskog filma, a čiji lik tumači Džejson Stejtam, britanski glumac. I sada dok ovo pišem, nameće se po sebi paralela mediokriteta i smena vlasti a zapravo samo iluzije toga, koja je opet potpomognuta time što mediokriteti traju dok revolucionari ili geniji ili tirani ili …, umiru i eto sada situacije gde se američki film ostvaruje uz pomoć britanskih glumaca, koji radije žive u Americi, iako su i dalje Britanci. Što mu dođe isto, baš kao i Crnogorac u Beogradu ili Englez u Njujorku, kako glasi sada već čuvena pesma Stinga, a koja sobom svedoči da to nije usamnjena pojava i da ista traje već nekoliko decenija. No, dobro… vratimo se mediokritetima.

Blek Stena nije bio mediokritet, ali Hulk danas jeste! Ali dobro, vratimo se progresiji naše priče.

U stvari ne, zadržimo se još malo na tome. Hulk nije mediokritet ali je sluga mediokriteta zadužen za štancovanje novih mediokriteta jer sobom pokazuje svu nemogućnost da neko postane kao on, dok je Blek Stena neko, ko sobom pokazuje da svako može biti heroj, a da to nije samo izraz mišića, nego odluke. Na kraju je ipak Tanos prebio Hulka, dok je Blek Stena izbegao Tanatosu tako, što se uprintovao u um i srce svakog građanina Amerike. Mada, ako iskreno pogledamo, ono što nije uradio Tanatos Bleku Steni, uradili su mediokriteti svojim Hulkom, koga je prebio Tanos… i onda opet spas dolazi iz Britanije a zapravo od Dr Strejndža, koji zajedno sa Ajron Menom, postaje tajnovidac naše odluke da izaberemo život, mada on naizgled bira smrt, kao što i Britanija naizgled daje Americi slobodu, jer zna da će joj je mediokriteti vratiti. Pošto oni traju! Blek je umro, Linkoln je ubijen, ali mediokriteti neće nikada! I može Tanos da bije Hulka, pošto je nebitno jer tajnovidac Dr Strejndž zna da će na kraju ipak Tor presuditi Tanosu, mada će se većina mediokriteta složiti sa njim u pogledu ostvarivanja zlatne milijarde Novog svetskog poretka.

Poretka u kojem neće biti Bleka, niti Linkolna, niti Lazara ili Miloša… već samo medikriteta, i onih koji misle da to nisu, iako su upravo to. Kao Hulk na primer. Što sve sobom daje sliku Kranka iz Nindža kornjača.

E, sada, ako imate sliku, onda imate i svest o tome da je potrebno da postanete mediokritet, jer drugačije, vi bivate protiv svoje vlade i svetske vlade. Zar zaista mislite da je vaša misao bitna, da ste VI bitni?

Niste.

Vi ste samo jedna slučajna okolnost u ovom hladnom svemiru sa rokom trajanja do 80 godina. Nalik ste bateriji koja razmišlja, ali nemojte time da pravite problem od svog života. Mišljenje je samo uslovno, i tiče se motoričkih funkcija. Niko od vas ne očekuje da budete novi Njutn ili Anštajn. Vi, u svojoj nebitnosti, možete svoj kognitivni potencijal izraziti odabirom željene tune, ili poželjnog kanala na TV-u, ili svoje opcije prekogrobnih alternativa. Da li će to biti mesto gde vam se device nude, ili prostor u kojem ćete uživati u gledanju mučenja, svih onih koji su vam za života stali na žulj, jeste opcija koju možete odabrati u standardnoj SBB ponudi. Što u prinipu nije ni bitno. Ono što je bitno jeste da odaberete svoj veliki TV, jer se upravo odvija Stanijina dijalektika, pošto je Hegel za pičke, i za one koji jedu hladan burek na autobuskoj stanici, i imaju dioptriju +15.

Ne, vi niste ti…

Vi ste srednja klasa tog Vrlog novog sveta. Vi ste oni, koji su prebili Hulka, i koji su nadživeli Blek Stenu.

Ja vas pozdravljam!

 

MISLITE O TOME…

 

Ugrin Popović za Vidovdan

Podelite:

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here