Угрин Поповић: Како постати медиокритет?

Поделите:

Пре свега, желео бих да нагласим колико су заиста медиокритети битни у животу сваког друштва. Они су она безлична средња класа која у својој поводљивости омогућава да сваки режим траје.

Медиокритети нису дигли ни један устанак, нити иједну револуцију. Да је до њих, УСА би идаље била Енгкеска, а Србија би идаље била Турска.

Што управо и јесте тема данашњег осврта на брилијантност медиокритета. Управо због њих, Америка јесте оно што представља данас.

Она је Кранк, у буквалном смислу те речи и ко није гледао Нинџа корњаче, не мора ни да схвати ову метафору коју сам управо изнео, пошто бољег поређења за ту велику државу медиокритета, заправо и нема.

Дакле – Кранк из Нинџа корњача, не онај из истоименог холивудског филма, а чији лик тумачи Џејсон Стејтам, британски глумац. И сада док ово пишем, намеће се по себи паралела медиокритета и смена власти а заправо само илузије тога, која је опет потпомогнута тиме што медиокритети трају док револуционари или генији или тирани или …, умиру и ето сада ситуације где се амерички филм остварује уз помоћ британских глумаца, који радије живе у Америци, иако су и даље Британци. Што му дође исто, баш као и Црногорац у Београду или Енглез у Њујорку, како гласи сада већ чувена песма Стинга, а која собом сведочи да то није усамњена појава и да иста траје већ неколико деценија. Но, добро… вратимо се медиокритетима.

Блек Стена није био медиокритет, али Хулк данас јесте! Али добро, вратимо се прогресији наше приче.

У ствари не, задржимо се још мало на томе. Хулк није медиокритет али је слуга медиокритета задужен за штанцовање нових медиокритета јер собом показује сву немогућност да неко постане као он, док је Блек Стена неко, ко собом показује да свако може бити херој, а да то није само израз мишића, него одлуке. На крају је ипак Танос пребио Хулка, док је Блек Стена избегао Танатосу тако, што се упринтовао у ум и срце сваког грађанина Америке. Мада, ако искрено погледамо, оно што није урадио Танатос Блеку Стени, урадили су медиокритети својим Хулком, кога је пребио Танос… и онда опет спас долази из Британије а заправо од Др Стрејнџа, који заједно са Ајрон Меном, постаје тајновидац наше одлуке да изаберемо живот, мада он наизглед бира смрт, као што и Британија наизглед даје Америци слободу, јер зна да ће јој је медиокритети вратити. Пошто они трају! Блек је умро, Линколн је убијен, али медиокритети неће никада! И може Танос да бије Хулка, пошто је небитно јер тајновидац Др Стрејнџ зна да ће на крају ипак Тор пресудити Таносу, мада ће се већина медиокритета сложити са њим у погледу остваривања златне милијарде Новог светског поретка.

Поретка у којем неће бити Блека, нити Линколна, нити Лазара или Милоша… већ само медикритета, и оних који мисле да то нису, иако су управо то. Као Хулк на пример. Што све собом даје слику Кранка из Нинџа корњача.

Е, сада, ако имате слику, онда имате и свест о томе да је потребно да постанете медиокритет, јер другачије, ви бивате против своје владе и светске владе. Зар заиста мислите да је ваша мисао битна, да сте ВИ битни?

Нисте.

Ви сте само једна случајна околност у овом хладном свемиру са роком трајања до 80 година. Налик сте батерији која размишља, али немојте тиме да правите проблем од свог живота. Мишљење је само условно, и тиче се моторичких функција. Нико од вас не очекује да будете нови Њутн или Анштајн. Ви, у својој небитности, можете свој когнитивни потенцијал изразити одабиром жељене туне, или пожељног канала на ТВ-у, или своје опције прекогробних алтернатива. Да ли ће то бити место где вам се девице нуде, или простор у којем ћете уживати у гледању мучења, свих оних који су вам за живота стали на жуљ, јесте опција коју можете одабрати у стандардној СББ понуди. Што у принипу није ни битно. Оно што је битно јесте да одаберете свој велики ТВ, јер се управо одвија Станијина дијалектика, пошто је Хегел за пичке, и за оне који једу хладан бурек на аутобуској станици, и имају диоптрију +15.

Не, ви нисте ти…

Ви сте средња класа тог Врлог новог света. Ви сте они, који су пребили Хулка, и који су надживели Блек Стену.

Ја вас поздрављам!

 

МИСЛИТЕ О ТОМЕ…

 

Угрин Поповић за Видовдан

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here