Угрин Поповић: Живимо Орвелову визију будућности умирући од бесмисла, порнографије и јефтиног алкохола

Поделите:

На крају постоји само једна ствар која људска бића чини дубоко и невероватно огорченима, а то је да им се намеће живот без смисла… (Бушмани из пустиње Калахари, говор о две „глади“)

Ако се икада ико запитао зашто тако много намрштених лица, у овој ери обиља, може доћи до закључка као и Бушмани из пустиње Калахари. Ипак, мало ко поставља такво питање, а још ређи су они, који ту „намрштеност“ света прогреса, у којем смо, доживљавају као проблем и као нелогичност. Ријалитији јесу ту да одагнају сваку потребу да човек размисли након зверског радног времена којим обезбеђује ту ропску порцију чварака коју затим дели даље са члановима своје обитељи.

Орвел је још писао да ће се у будућности овладати људском расом путем порнографије и јефтиног алкохола. То је он писао 1948, умирући од туберкулозе, а ми ту његову визију будућности живимо данас, умирући од бесмисла, порнографије и јефтиног алкохола.

Постоји и друга крајност, која је захватила „верујуће“, а она је чудесна потреба да Бог, исконструисан у њиховим лобањама, пошто-пото заживи у дрштву у којем се они налазе. Стални „фајт“ око, по дефиницији несазнајног Бића, јесте комичан по себи али трагичан у бити, јер такође сведочи о егзистенцији, која нема смисла. О некој другачијој порнографији и јефтином алкохолу.

Бог вам је дао једно лице, а ви себи правите друго. (Вилијам Шекспир, „Хамлет“)

Немогућност да прихватимо сопствени лик, иде руку под руку са нашом нежељом да прихватимо Божији лик, као и то да начин управљања Васељеном препустимо Њему а не својој ограниченој и посрнулој природи, која уснама исповеда да је таква, трудећи се ипак да све усклади са својом логиком, несвесна у својој тупавости, колико је то далеко од Бога и колико је то погрешно по себи. Перверзно. Али, добро, манир „шта мисли мали Перица“ загосподарио је интернет простором, и постао дефиницијом одношења. Узроком, због којег су, многи пристојни заћутали.

Заправо, и поред све буке и вике, живимо у ери ћутања. Ери, када смо се помирили да немамо сврху, и да наш живот није вредан. Или, исти тај бесмисао, себи интерпретирамо страхом од неког ћудљивог „господара“, коме је ето баш запело да не једемо прасетину петком и не мастурбирамо уторком. Ипак, ријалити је дозвољен, као и крстарење непрегледним тржним центрима у потрази за туњевином коју ћемо узети уместо прасета средом и петком. Затим, тако утешени, можемо „проповедати“ тог „праведног господара“ диљем нетт бескраја, тотално убеђени да Њему службу чинимо.

Постоји једна домина, празна горе али празна и доле – „дупло голо“ – која изражава те две реалности, порнографије и јефтиног алкохола, коју живимо. То је домина страха, и суштинског непознавања Бога.

Али решење је лако, доступно и за њега вам је потребна храброст. Ипак, рећи ћу вам:

ПОНИЗНОСТ, ПОВЕРЕЊЕ, ПРЕПУШТАЊЕ!

МИСЛИТЕ О ТОМЕ…

 

Свештеник Угрин Поповић за Видовдан

 

Поделите:

2 Коментари

 1. “Наша специальная тактика борьбы с красно-коричневыми (а все славяне – красно-коричневые), в силу своей замкнутости является Тайным Знанием. Главное острие борьбы мы направим против славянства, кроме отщепенцев, породнившихся с евреями одними интересами. Правда, этих «породнившихся» мы потом, после использования их в своих целях, изымем из нашего общества.”
  -Ребе Менахем-Мендл Шнеерсон (18 апреля 1902, Николаев — 12 июня 1994, Нью-Йорк), 7-й и последний ребе Хабада. Один из виднейших еврейских деятелей XX века. Считается мессией небольшой группой своих последователей, часть из которых не признают его физической смерти. Хасид. В 1997 году награждён высшей наградой США — Золотой медалью Конгресса.

  • “Тупой славянский этнос не понимает, что самые страшные фашисты – это те, кто никогда, нигде вслух об этом не говорит, а организует все якобы по самым демократическим нормам (как президентские выборы в марте). Наоборот, мы сделаем само слово «фашист» бранным.
   Этого ярлыка будет бояться каждый, на кого мы навесим его. Мы очень хорошо знаем, что национализм укрепляет нацию, делает её сильной.
   Лозунг «интернационализма» устарел и уже не работает так, как прежде, мы его заменим «общечеловеческими ценностями», что одно и то же. 
   Мы не дадим подняться ни одному национализму, а те националистические движения, которые стремятся вывести народ из-под нашего диктата, мы уничтожим огнем и мечом, как это делается в Грузии, Армении, Сербии. Зато мы обеспечим полное процветание нашему национализму – сионизму, а точнее: еврейскому фашизму, который в своей скрытности и мощности является сверхфашизмом.”

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here