”Војска Косова” као одговор на политичку кризу у Приштини

Поделите:

У тзв. косовској скупштини изгласана су три предлога закона о ”војсци Косова”. Албански лидери из Приштине се на сав глас хвале како су направили важан корак ка трансформацији тзв. Косовско-безбедносних снага у Војску. Рамуш Харадинај, премијер самопроглашеног Косова, обећава економски раст, али и ”малу и мултиетничку војску” која ће допринети миру у региону.  Албанци наглас изговарају јавну тајну: НАТО је од самог почетка помагао трансформацију КБС у војску.  Да је другачије, САД би запретиле Приштини укидањем финансијске помоћи, јер је војска исувише велика инвестиција за једно ”Косово” где је већина људи незапослена, грца у сиромаштву и тражи најлакши пут да оде одатле. ”Војска Косова” према америчко-албанском сценарију треба да има 8000 војника-5000 активних и 3000 у резерви.  САД су у претходном периоду биле против формирања тзв. војске Косова у случају да се све етничке заједнице на КиМ не сложе са тим. Харадинај се пре два дана састао са помоћником америчког државног секретара Метју Палмером и, како пише приштински ”Зери”, обавестио га о транзицији ”Косовско-безбедносних снага” и поновио да је ”став Косова непоколебљив у намери да сачува устав и  косовску стварност када је у питању правно обавезујући споразум са Србијом”.

Трансформација КБС у Војску се дешава у једном специфичном тренутку за Албанце: последњих месеци је тзв. Косово у политичкој кризи. Након повратка ”велике косовске делегације” из Њујорка потегло се питање новца који су албански политичари уложили у лобирање да би се састали са Трампом, што није донело очекиване резултате. Након тога је почело да се говори о смени тзв. министра спољних послова Беђета Пацолија због скандала и  неуспеха ”делегације” у Њујорку . Оно што највише ствара раздор међу косметским Албанцима је Тачијева идеја о ”корекцији граница”. Албанска опозиција се оштро противи овом предлогу и сматра га  издајом, али и решењем које одговара Београду.  Тачијев упад на север Космета је повезан са масовним демонстрацијама у Приштини. Истог дана, 29.септембра, радикални албански покрет ”Самоопредељење” је одржао демонстрације на једном од приштинских тргова, а најављено је да ће протестовати све док не спрече Тачија у његовој намери да ”подели Косово”.

У самој владајућој коалицији је дошло до трзавица због ове Тачијеве идеје, па је Харадинај више пута упозорио Тачија да је било каква промена граница увод у нови рат и да су његове идеје мртве. Тачи му је запретио сменом, а он је наставио да га оптужује да се залаже за идеје које потичу од Србије и Русије, позивајући се на речи америчког стручњака за балканска питања Данијела Сервера. Кадри Весељи, тзв. председник косовске скупштине, више пута је рекао да политичке странке на Космету морају да се уједине у вези са бриселским дијалогом, покушавајући тако да превазиђе раздор међу Албанцима на КиМ. До сада је заказао неколико састанака на којима је требало да преговарају представници владајуће коалиције и опозиције да би се постигло политичко јединство, међутим, две највеће опозоционе партије, ”Самоопредељење” и ”Демокртаски савез Косова”, одбиле су да преговарају.  Формирање ”војске Косова” се дешава у тренутку када је тзв. Косово на корак од превремених парламентарних избора, а можда и до револуције. Не постоји албански политичар на КиМ који ће бити против ове идеје, без обзира на то којој политичкој странци припада. Кадри Кастрати, бивши командант КБС, рекао је да је усвајање три предлога закона о војсци највећи успех од 17.фебруара 2008.године када је једнострано проглашена независност. Да би се разумео став САД према овом ”брзинском” отварању пута ”косовској војсци” треба размислити шта би се десило да Тачи и Харадинај буду смењени или можда чак збачени са власти? Да ли би САД у истој мери могле да контролишу и уцењују лидере из ”Самоопредељења” и ”Демократски савез Косова” који можда немају ратну и криминалну прошлост и Специјални суд за ратне злочине ОВК за вратом? Ако би Тачи и Харадинај успели да формирају војску, што би био велики успех за ”Косово”, то би им гарантовало опстанак на власти,без обзира на  тешку економску и политичку ситуацију на КиМ. Иако се одавно говори да је дошло време за смену генерација на албанској политичкој сцени, изгледа да САД мисле да још није куцнуо прави час за то.

М.Ћ.

Поделите:

1 коментар

  1. Шиптарско Косово су направили Американци и они ће да га униште. Војска лажне државе је лажна нада лажној држави и права претња Србима. Видећете да од тога неће бар за сада бити ништа.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here