Жељко Ињац: За СПЦ је већи проблем што сном мртвијем спава, него што јој се путем медија “рејтинг” урушава!

Поделите:

Сигурно није случајно што пред свако редовно заседање Сабора СПЦ креће медијска хајка на цркву. И ова хапшења попова дилера ми не делују као случајна или као нека хитна неодложна акција полиције. Дилери се прате месецима па и годинама, могли су их похапсити и пре пар месеци или после Сабора СПЦ, али ето некако се баш “омакло” да то буде сада.

У сваком случају попови нису цвећке. Какав народ, такви и попови. Наравно да то не значи да је 99% клирика СПЦ огрезло у криминал и педофилију, али кад 0,1% тих цвећки у СПЦ буде жестоко медијски испраћено и од државе процесуирано, онда се шаље јасна слика да је некоме стало да се СПЦ прикаже у што горем светлу.

Но као што рекох, то није највећи проблем СПЦ. Проблем је заправо све остало. Почевши од организације саме институције па до летаргије која влада код већине клирика СПЦ, а добрим делом и верног народа.

Што се тиче хајдучије српских попова, зар је то нешто ново у српској историји? Шта су савремени криминалци до хајдуци. Дакле и то смо имали вековима раније.

Проблем је што је искрених верника заиста мало. С друге стране постоји провалија између народа и цркве. Та провалија је настала негде пред комунизам, он ју је продубио, а комунистички богоборни и антицрквени наратив је и данас жив у већини код српског народа.
На ту матрицу се веома лако надовезује савремена медијска хајка на СПЦ.

Урушавање поверења народа у цркву, на дуге стазе, не може бити од користи ни држави ни народу, ма какви интереси да стоје иза тога. СПЦ је увек била кохезивни фактор српског народа. Заправо без те цркве и њеног деловања не би ни настала модерна српска држава.

Након религиозне еуфорије која је почела ’90-их, где је добар део народа у цркви видео једину озбиљну националну институцију, данас смо дошли до тога да се тај исти народ изругује свештеницима на улици због пар промила хајдука у њиховим редовима.

Антиправославни наратив наслеђен из периода комунизма је подржан од лажне домаће елите. Ако му и држава буде давала потпору одсећиће себи десну руку. А таква саката држава, ма колико била “модерна” неће бити способна ни за какве озбиљне подухвате.

Посебна тема је што СПЦ сном мртвијем спава и што се више нема воље да се проповеда Христово Јеванђеље, већ се све свело на услужне делатности Крштење-Венчање-Опела…

 

Жељко Ињац

ВИДОВДАН

Поделите:

3 Коментари

 1. Individualizam kod vecine i umjerena gordost, a zestoka gordost kod nekih. Pored toga slaba vera, time i slabo samopouzdanje i angazman, kod drugih…

  Ipak glavna odgovornost za stanje u SPC je ne bas zavidna sabornost…velike teritorije, malo vladika a svaki faraon za sebe…jos to sto mnogi od njih nemaju, bukvalno, apsolutno nikakav dodir sa narodom…flaj, flaj Fazaila…flaj on d skaj…

  Da su zivi i zdravi, kakvi mi takvi i oni…eto i ti kazes “crkva i narod”, i oni sami se smatraju nekim izdvojenim dijelom crkve, i to nikako da se kod Srba polomi taj kolac oko kog je svezana kicma….nikako da se klir i narod, stob rekli, uzajednichi…ali to su teshke teme….ajd mjcin sine da te vladika primi….lakse je Trampa sresti…nije mi jasno sto po zemlji ne (h)odaju…

  • Kazem ovo iz zala sto nije malo bliskije medju narodom i klirom. Ne smatrsm, ne daj Boze, da sam kao ja nesto bolji kao neklirik od nekog klirika.

   Ima, medjutim, i jedna druga dimenzija, a to je da pravsolavna crkva ne ulazi duboko u neke drustveno/socijalne stvari. Moza mi ne razumemo ulogu crkve, ne moyda vec sigurno ne rayumemo. A da nista nije perfektno nije…

   Ne treba nikad a ne postovati, pored dara svestenstva, sve ono cega se klirici odreknu, a i samu njihovu zelju, opredelenje…sad, nio od nas ne sprovodi najsavrsenije svoje misije i poslove….bilo kako bilo, slava Bogu za nast Crkvu i nase klirike, njima hvala na trudu…al nek se malo i nama priblize.

 2. i odnos sa Rusijom su poslednje prepreke potpunog preumljenja Srbije.Napad na SPC traje vec duze od nicim izazvanih “antidarvinista”, provokacije sa gej premijerkom, do popova dilera.Istovremeno se napada i Rusija preko prica da nam nije pomogla, do toga da nas preko KiM gura u sukob sa Zapadom.Nase vlasti ne shvataju ili je nesto gore, da se sa KiM stvari ni izdaleka ne zavrsavaju, slede R.Srpska i konfrontacija sa Rusijom, kao minimum.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here