Абазовић: Кривокапић је прихватљив избор за премијера

Поделите:

„Ми имамо Главни одбор партије у петак, па ћемо ту донети неке важне одлуке, али мени лично прихватљив је професор Кривокапић за новог премијера“
Лидер Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић изјавио је да нова црногорска влада неће дозволити подизање националних тензија, наводећи да је за њега прихватљиво да лидер коалиције „За будућност Црне Горе” Здравко Кривокапић буде мандатар за састав нове владе.

Абазовић је за РТЦГ рекао да подршку УРА неће имати онај ко буде нарушавао основни концепт Споразума који су потписали он и лидери листа „За будућност Црне Горе” и „Мир је наша нација”.

„Ми имамо Главни одбор партије у петак, па ћемо ту донети неке важне одлуке, али мени лично прихватљив је професор Кривокапић за новог премијера”, казао је Абазовић, преноси Танјуг.

Он се нада да ће за седам дана Црна Гора добити и новог председника парламента, јер, како каже, преговори иду врло добро. Абазовић додаје да треба сви да буду срећни што је Црна Гора положила демократски испит у, како каже, недемократским условима.

„Нисам изненађен резултатом, јер сам веровао у побједу. И једна добра комуникациона стратегија и генерално лоша ситуација у земљи условила је промену власти”, навео је он.

Он каже да је најзначајнија порука да су грађани коначно себи вратили суверенитет.

„Многи нису веровали да њихов глас нешто вреди. Сада су схватили да они могу да буду промена коју желе да виде. И да су избори сутра они би опет још више били уверени да могу да утичу”, навео је Абазовић.

На констатацију РТЦГ да многи аналитичари кажу да је СПЦ имала пресудну улогу да ДПС буде побеђена и на питање да ли је заиста до победе дошло због утицаја СПЦ, Абазовић каже да је пресудан узрок ипак био ДПС.

„Толико су лоших потеза направили, као да су све то намерно радили. Они су отворили та врата и не могу да траже кривца у било коме другом, па ни у Амфилохију. Они су поражени 2016. па су разноразним манифетлуцима успевали да дођу до већине”, навео је Абазовић.

Водили су, сматра Абазовић, катастрофалну економску и социјалну политику, и то су, како каже, грађани морали да примете и казне.

”Лоше одлуке Владе и НКТ-а иритирале су и грађане који живе од сезоне а који нису могли да издају смештај”, сматра Абазовић.

Упитан да прокоментарише, како наводи РТЦГ, ”то што је СПЦ јако блиска ‘Коалицији за будућност Црне Горе”, Абазовић каже:

„Нисам ја адвокат СПЦ, али не желим да дозволим да таргетирамо цркву и верујуће да су припадници равногорског покрета. Могу да браним верски осјећај огромног броја становника Црне Горе који нису нити у равногорском покрету. Велики број грађана тамо жели да практикује своју веру као и ми други који верујемо у друге цркве или не верујемо”.

Аназовић тврди и да је ”уточиште Радовану Караџићу и другим ратним злочинцима подржавала одлазећа власт коју штити и овај Јавни сервис”.

”Зато та власт носи и политичку одговорност, неки људи који нису процесуирани носе и кривичну одговорност. Исти су ти људи учествовали у ратним дешавањима”, казао је лидер УРА.

Он сматра да нова већина треба да занемари уско политичко партијске интересе, и да своју политику усмјерава у корист свих. Абазовић сматра да је народ много мање посвађан него што то политика жели да прикаже.

„Ако ми будемо водили добронамерну политику, сигуран сам да ћемо имати значајне резултате, да се те тензије значајно умање”, навео је он.

Извор Политика, 16. септембар 2020.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here