АЛАРМАНТНО: Сваке недеље по једна нова дрога!

Поделите:

Професор др Славица Вучинић са ВМА упозорава да су нови вештачки опијати веома лако доступни младима. Продају се као освеживачи ваздуха, у шареним кесицама

У сваком “табако шопу” може се купити дрога у слободној продаји што млади у Србији масовно користе. Најчешће су у употреби синтетички канабиноиди који су у слободној продаји по “табако” и “хедшоповима”, а дилери по кафићима продају и “дрогу за силовање”.

Ово, за “Новости”, каже проф. др Славица Вучинић, начелница Националног центра за контролу тровања Војномедицинске академије. Она додаје да је у последњих 15 година у свету регистровано чак 620 нових наркотика, психоактивних дрога.

– Садашњи тренд је да се сваке недеље у свету региструје једна до две нове супстанце које служе као дрога најчешће међу младима – каже професорка Вучинић. – Најзаступљенији су синтетички канабиноиди, који су по хемијском саставу врло различити. Ова дрога се углавном продаје као освеживач ваздуха, пакована у шарене кесице са посебним називима “црна мамба”, “илуминејт”, “бедмед”, “галакси”, “биљни тамјан”, “бели слез”. На њима је ситним словина назначено да нису за људску употребу, али без састава и декларације. Млади ову дрогу најчешће пуше, а може да се купи и у течном облику да се инхалира или пуши у електронској цигарети, при чему се не ослобађају непријатни мириси.

Разлог употребе синтетичких канабиноида је као и код већине дрога – жеља за бољим расположењем, опуштањем, бољом социјалном интеракцијом.

– Најсмртоноснија међу синтетичким канабиноидима је супстанца 5ф-МДМБ-пинаца јер доводи до срчаног и можданог удара, бубрежне слабости и тешких моторичких поремећаја – каже професорка Вучинић. – У последње две године лечили смо чак 60 пацијената због коришћења синтетских канабиноида, а највећи број је збринут 2015. године, када смо за месец и по дана имали 36 пацијената. Ефекти на тело и психу су погубни јер долази до узнемирености, конфузије, психотичне реакције, подрхтавања и израженог поремећаја кретања. Присутни су стезање и бол у грудима, отежано дисање, мучнина, повраћање…

Младима у Србији позната је и “дрога за силовање” чија је основна супстанца гама-хидроксибутират.

– Наш центар је регистровао да се ова врста дроге продаје у течном облику, потпуно је безбојна и без мириса и углавном се сипа у пиће – објашњава наша саговорница. – Њено деловање у почетку изазива еуфорију, појачава сексуалну жељу и социјалну интеракцију, док одложено дејство и јача доза доводе до смирења и потпуне одузетости. Обично је жртва под дејством ове дроге свесна дешавања, али без могућности да физички реагује, мада је забележена и појава амнезије.

Такође, на ВМА је пре две године због коришћења марихуане збринуто 50 пацијената, од којих је било 30 адолесцената.

– Овај број расте из дана у дан, а разлог је све већа употреба канабиса – упозорава професорка Вучинић и додаје да је број пацијената “предозираних” пушењем марихуане прошле године износио 78.

У Центру за контролу тровања ВМА пре четири године збринуто је двоје пацијената због коришћења дроге познате под именом “крокодил” или “руски хероин”. То је дрога која изазива велику смртност и у Европи је регистровано 30.000 смртних случајева за две године.

– Од 2013. код нас није регистрован ниједан нови случај коришћења ове дроге, – каже она.

СВАКИ ТРЕЋИ КОРИСТИ НЕКУ СУПСТАНЦУ

СВАКИ трећи омладинац у Србији узраста од 16 до 24 године користи неку психоактивну супстанцу, показују незванични подаци. Према најновијем извештају Уједињених нација, око пет одсто популације у свету користило је дрогу бар једанпут, а око 30 милиона људи је зависно од наркотика и потребно им је лечење. Такође, сваки четврти Европљанин користи дрогу, а осам одсто младих у Европи већ пробало неку нову психоактивну супстанцу.

Највећи проблем је што стопа смртности међу корисницима дрога расте и процењује се да је годишње у САД око 25 одсто смртних случајева повезано са употребом наркотика.

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here