Александрово – најмлађе село које ускоро слави 100. рођендан

Поделите:

Банатско село Александрово је једно од најмлађих у Србији. Основали су га добровољци из Првог светског рата и дали му име по свом команданту, краљу Александру Карађорђевићу. Једно је од ретких у коме је познат списак оснивача и првих житеља села.

На знамењу „Добровољачка капија“ у селу Александрову код Зрењанина скоро сви мештани ће вам показати на списку од 340 имена бар једног из фамилије. Владимир Хркаловић овде има бројне рођаке и двојицу блиских сродника, деде Василија Хркаловића и Милету Радића. Они су 1917. године мир у Америци, где су радили, заменили одласком на Солунски фронт да би се борили за слободу отаџбине.

„У претходном периоду скрајнути су ти добровољци имајући у виду да је на Солунском фронту сваки трећи бајонет био добровољачки. Од добровољаца из Америке и са ових простора“, напомиње Владимир Хркаловић, потомак солунског добровољца.

Село је као цртано лењиром, улице се секу под правим углом, а у центру је споменик са три православна лука и барељефима српских војника и добровољаца, Банаћанина и горштака.

„Ово је у суштини спомен комплекс, не само ‘Добровољачка капија’. Ту је и биста краљу. Имамо и спомен плочу палим борцима у Другом светском рату. Настављамо са неким подацима које ћемо приказивати овде около на таблама“, наводи Владимир Бракус, председник општине Нова Црња.

Александрово је уз друга добровољачка насеља настало као резултат аграрне реформе и колонизације након Првог светког рата.

„Краљ Александар је дао свим добровољцима који су дошли да се боре за Србију земљу. И тако су почела да ничу та нова добровољачка села и већ следеће године славимо сто година од најмлађег села“, каже Бојан Драгићевић из Фондације „Халијард мисија“.

Пошто је део српских добровољаца, у то време имао и америчко држављанство, представници амбасаде ове земље посећује спомен обележја и поводом значајних датума одају почаст јунацима, који су задужили обе земље пише РТС.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here