АМЕРИКАНЦУ СРБИЈА ЗЕМЉА ИЗ СНОВА: У Горњомилановачко село Теочин, недавно се доселио нови становник – Енџел Левис из Њу Орлеанса

Поделите:
СЕЛО у горњомилановачкој општини – Теочин, недавно је добило новог становника, и то Американца Енџела Левиса, који се овде обрео из родног Њу Орлеанса.

Без посебне најаве, као да је с неба пао, Енџел је, нико не зна откуд баш у Теочину, купио оронулу напуштену кућу, и овде почео да живи, причајући зачуђеним сељанима како је Србија његова земља из снова…

Стару кућу, одмах је почео да опрема, заменио је на њој готову сву столарију, која је била без прозора, а дрво је било пропало. Брзо се решио мишева, јединих станара ове страћаре, и почео да живи свој, како каже, досањани сан – без струје, окружен прелепом природом, дивним људима, уз најбољу храну на свету. И, додаје, ништа му више не треба…

Користим свеће уместо сијалице. У Аранђеловцу сам купио пећ, која греје као луда, надам се да ће ми и зими бити топло, јер кажу ми људи да овде зиме умеју да буду оштре. Ако баш не буде могла да ме угреје, отићи ћу у Београд преко зиме, па се с пролећа враћам у ову лепоту – казао нам је Енџел.

КРОМПИР

АМЕРИКАНАЦ је посебно одушевљен српском храном, нарочито оном коју спремају домаћице у овом селу подно Сувобора. Јела од кромпира, по чему је Теочин надалеко познат, јер се готово свако од око 200 домаћинстава колико их има у Теочину, бави узгојем кртоле, за Енџела су најбољи специјалитети на свету.

На наше питање откуда је изабрао Србију и баш ово брдско-планинско село у горњомилановачкој општини, Американац вели да је још одавно слушао о Србији, као земљи паметних људи, чистог ваздуха и воде, квалитетне и здраве хране. Не жели да прича о својим годинама, али додаје да ће засигурно овде доживети дубоку старост.

– Живео сам у Лондону, Берлину, Амстердаму и у Костарики, где сам провео чак две године, али земље као Србије нема. Мојим пријатељима који су расути по целом свету не причам много о Србији, не желим да је промовишем зато што би се сјатио ко зна ко. Многи би долазили са парама и онда Срби не би могли да живе, јер би цене отишле нагоре – рекао нам је Левис.

За њега су Срби веома добри људи, љубазни и пре свега велики радници. Радује га што у селу Теочин са много њих може да прича чак и на енглеском. Како би се више дружио са мештанима, Енџел је у подруму старе српске куће “отворио” прави бар. У њему се служи искључиво “српска мученица”, справљена од шљиве пожегаче, које највише има у Теочину.

Теочинци су одушевљени новим суседом, често свраћају у нови “бар” и наздрављају са новим становником њиховог села. Брзо се, веле они, уклопио.

Енџел је мало другачији, има неки свој западњачки фазон, панк, рок, али смо се, ипак, са њим добро сконтали и лепо се разумемо. Он је светски путник, а види се да је у Србији баш задовољан. Кућа у коју је дошао, није била у неком стању, он је почео да улаже и да је сређује, има неку своју замисао и идеју. Чудан јесте, али нас је одушевио колико је комуникативан – испричао је један од мештана Теочина Александар Пауновић пишу Новости.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here