Арифи: Ако се ”Прешевска долина” уједини са ”Косовом”, неће бити рата

Поделите:

Председник општине Прешево Шћиприм Арифи говорио је за ”Боту сот” о питању тзв. Прешевске долине, уједињењу са самоопроглашеним Косовом и последицама евентуалне промене граница.

”Ми нећемо да прогнозирамо колико ће бити шансе за овакву ствар, међутим ми смо категорични да једна оваква ствар мора да се деси као територијална целина укључујући три албанске општине у координацији са међународном подршком.”, оцењује Арифи могућност уједињења са ”Косовом”.

”Не подржавамо ниједну врсту поделе или парцелизације Долине. Ми као ”Долина” или идемо у целини или остајемо овде. Парцелизација Долине подразумева губитак три албанске општине и овог дела. Основа промене граница је референдум из 1992.који подржава целину Прешевске долине.”, наглашава. Упитан који су ризици од поделе територија, узимајући у обзир српско-албанске сукобе око територијалних питања, Арифи је објаснио да постоје два угла гледања на исти проблем: ако се тзв. Прешевска долина уједини са тзв. Косовом , као целовита територија, неће бити опасности ни за кога јер је реч о вољи албанског народа из 1992.године, док би свака подела ”Долине” била ризична пошто би један део Албанаца и део територије остао под српском управом.

М.Ћ

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here