Бејрут – сукоб војске и демонстраната, покушај упада у председничку палату

Поделите:

Либанска војска испалила је бојеву муницију и гумене метке у ваздух како би растерала више стотина антивладиних демонстраната који су покушали да уђу у председничку палату.

Демонстранти су се окупили у предграђу Бејрута – Баабди, одакле су се упутили ка председничкој палати како би изразили протест због, како су навели, тога што власти нису преузеле одговорност за недавну разорну експлозију у либанској претсоници, преноси агенција АП.

На истом месту у предграђу Баабди, на путу ка председничкој палати, окупили су се и симпатизери либанског председника Мишела Ауна, који су допринели тензијама, додаје америчка агенција.

Сукоб две групе је спречило више стотина војника, након чега је група антивладиних демонстраната покушала да пробије кордон војске испред палате.

Војници су, како додаје АП, испалили више шаржера бојеве муниције у ваздух, а затим и гумене метке, како би растерали демонстранте.

Неки од демонстраната гађали су војску каменицама и грањем, повредивши неколико војника.

Америчка агенција додаје да демонстранти, као и део либанске јавности, оптужује либанске политичаре, представнике система безбедности и судства, да су знали да је у луци у Бејруту складиштен опасан хемијски материјал који је довео до разорне експлозије и да ништа нису учинили по том питању.

У експлозији је 4. августа страдало око 190 особа, док је више од 6.000 повређено.

РТС/Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here