Беседа патријарха Павла из 1995: “И мене су гонили, и вас ће гонити…”

Поделите:

Покојни патријарх Павле често је говорио да будемо мудри као змије, а безазлени као голубови.

Преносимо део беседе коју је одржао 21. фебруара 1995. године у патријаршијској капели Светог Симеона Мироточивог у Београду:

“Међу вуковима опстати овци је тешко, али није немогуће, јер нам Господ каже на који начин ми можемо и међу вуковима опстати као овце Нјегове.

А то је: да будемо мудри као змије и безазлени као голубови.

Мудрост ће нас сачувати да не постанемо плен, да нас вуци не раскину, односно да нас непријатељи не онемогуће. А безазленост и доброта ће нас сачувати да ми не постанемо вуци.

И данас, и кроз векове, колико је пута долазила мисао многима да се међу вуцима не може опстати друкчије него само као вук – међу Турцима само као Турчин! И колико је њих који су због тога одлучили да се потурче и потурчили су се.

Али они други наши преци, браћо, остали су овце Христове у име љубави Нјегове.

Треба имати, дакле, мудрост. Развијати мудрост Богом дану, све више и више, а паралелно са тим развијати и доброту. Јер, мудрост без доброте прелази у злоћу, а безазленост без мудрости прелази у глупост.

Ни једно ни друго више, него да будемо мудри као змије, а безазлени као голубови.

И мене су гонили, и вас ће гонити, говори Господ. С тим морамо бити начисто и припремити се да и при том останемо онако како треба, какви су и преци наши били: људи Божији, народ Божији.

И онда, кад дође крај живота нашега, ући ћемо у радост блаженства Царства Небескога. То и јесте смисао и циљ нашег живота.

Бог вас благословио”, рекао је патријарх Павле

Преузето са: Опанак

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here