Билт: Србија ће кад-тад морати да призна Косово

Karl Bilt, Foto: EPA
Поделите:

Први високи представник у БиХ Карл Билт тврди да ће Београд кад-тад морати да призна самопроглашену косовску независност и да председник Србије Александар Вучић зна да је то кључ европског пута Србије.

„Вучић је имао снаге да то уради у једном моменту, али је ту прилику пропустио“, тврди Билт у интервјуу за сарајевски портал Политички.

Бивши шеф шведске дипломатије додао је да је потребно спроводити оно што је већ давно договорено, а, како каже, никада није стварно реализовано.

Додаје да је доста од тога поновљено у документима који су настали након састанка у САД.

Упитан шта је реални исход и да ли Београд и Приштина желе договор, Билт каже да сматра да је идеја размене територија била, како наводи, „опасна диверзија која је коштала година и година и напретка у преговорима“.

Али сада, додаје, посебно овај ЕУ колосек мора добити на убрзању и почети да се креће напред.

На констатацију да је дијалог за српског члана Председништва БиХ Милорада Додика платформа да захтева независност Републике Српске, Билт каже:

„Косово је независна држава. И том питању нема враћања. Додик зна да од независности РС нема ништа. У сваком могућем облику. Па то ни Србија не би признала“, навео је Билт.

Билт, који је данас копредседавајући Европског савета за спољне односе, утицајне невладине организације која се бави промишљањима о спољној политици, каже да се чини да ЕУ и САД коначно почињу да раде заједно, али да европска перспектива региона Западног Балкана никада није била удаљенија.

Sputnjik

Поделите:

1 коментар

  1. Strašno je znati da ovom planetom vladaju drmoseri koji su ubijeđeni u ispravnost njihovih postupaka, i kada je broj država koji su priznali manji od onih koji nisu i kada se predstavnici 2/3 svjetske populacije ne slaže oni i dalje mantraju da su u pravu, fašisti bez premca.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here