Бранко Радун: N1 вс. Гујон

Поделите:

Гостовање Арно Гујона, француског хуманитарца који помаже Србима на Kосову, на телевизији Н1 је довело до хаоса на друштвеним мрежама што се касније „прелило“ и на класичне медије. Проблематично није било то што је Гујон рекао већ какав је однос водитељке Н1 био према њему. Наиме тема није била толико његов хуманитарни рад и како је он као Француз од 2004 после „слика стравичног антисрпског погрома“ на Kосову „нашао себе“ међу Србима већ његова политичка уверења. Проблем је био његова политичка припадност “у младости” француској десници тзв. Идентитарцима и сарадња са српским десним и патриотским организацијама у Србији.
Kао млад човек који је као странац дошао у Србију и успео да скупи око пет милиона евра хуманитарне помоћи за Србе на Kосову он је постао изузетно популаран. Он је успео да врло брзо постане вероватно најпопуларнији странац у Србији и једини који у тој категорији озбиљно „конкурише“ Владимиру Путину. Поред тога у јавним наступима наступа врло интелигентно избегавајући политику и теме које деле Србе а инсистирајући на томе да воли Србе и да то на делима показује. Тако је дугогодишњим активним деловањем на хуманитарном плану али и јавним наступима успео да на друштвеним мрежама добије статус неподељеног поштовања и подршке коју ретко ко код нас има. Стога је стандардан приступ наших новинара који верују да је добар интервју ако се поставите као „учитељица према ђаку“ изазвао лавину негативних коментара на друштвеним мрежама. Углавном је преовлађивала теза да је намера Н1 била да „скине интернет ореол“ Гујону и да га прикаже као француског десничара који сарађује са неким „српским екстремима“ који организују видовданске маршеве.
Да ова теза није без основа потврђује и контранапад који је дошао од стране сајтова који су блиски Н1 и који су хтели да докажу „компромитујуће чињенице“ о везама Гујона и француским десничарима од пре једне деценије. Појавили су се и они на друштвеним мрежама који су у организованој акцији покушали да дискредитују Гујона и оне који га подржавају. А затим је уследила и теза да су они који критикују Гујона били засути увредама и претњама. Но и Гујон је узвратио преко других медија да је овом кампањом о њему као „екстрему“ и „исламофобу“ њему угрожен рад па и сам живот јер је добио експлицитне претње а део његове активности је одлазак у српске енклаве окружене Албанцима. Његова изјава да није очекивао да ће га оспоравати у Србији је и да му није лако због прозивки и напада је јавност готово потпуно окренуло на његову страну а негативне емоције према Н1 и онима који га прозивају.
Многи гневни коментатори на друштвним мрежама који изузетно поштују и цене младог хуманитарца су се питали коме може да смета неко тако позитиван као Гујон? Одговори су били различити – од тога да он као француско-српски патриота и хуманитарац постаје изузетно популаран код младих и да је то трн у оку домаћих либерала па до нашег паланачког менталитета који се храни критизерством и не цени врлине и вредности код других.
Да још једном поновим није новинарка Н1 ништа питала што не би иначе питала неког ко је виђен као конзервативан и ко има везе са „патриотским круговима“, али је грешка у томе што је наспрам ње седео неко ко је странац, млад, симпатичан и толико позитиван да има „ореол недодирљивости“. Тако је Н1 који нема велику гледаност али има велик утицај на друштвеним мрежама изгубио битку на свом терену прозивком оног кога никако не би смели уколико не желе да им се деси ово што им се десило. При свему том је и приступ Гујону био погрешан – овде је људима небитно што је он у млађим данима био припадник некакаве „идентитарске“ омладинске десничарске организације у Француској. Све у свему ова битка се завршила тако што је Гујон добио плебисцитарну подршку на друштвеним мрежама и велик медијски простор а Н1 је изгубио део свог утицаја на јавност преко друштвених мрежа. Они су успели да окрену против себе оне који су најчешће опозиционо оријентисани и који су до сада искрено промовисали садржаје са медија попут Н1.

Политика

Поделите:

2 Коментари

 1. …”Све у свему ова битка се завршила тако што је Гујон добио плебисцитарну подршку на друштвеним мрежама и велик медијски простор …”
  Na zalost,izgleda nije samo to,Gujon je dobio i PRETNJE SMRCU?!
  I kaze da brine za bezbednost porodice…PRETE MU SIPTARI STRELJANJEM?!
  A to je tema za “PRAVNU DRZAVU”.
  A “pravna drzava” jos uvek mudro cuti…
  Sustinski,ovo je samo jedna od manifestacija okupacije…da se SVI SRPSKI PRIJATELJI OBESHRABRE.

 2. Нисам гледао, али судећи према написаном шта друго и очекивати него ово. Свакаквих новинара има, али када “велика имена” или у цењеним емисијама направе овако нешто, онда је то стварно скандал. Сећам се како се Ненад Михаиловић иживљавао над Владаном Глишићем, то треба чути и видети. Мени је било непријатно да гледам ту емисију!

  https://www.youtube.com/watch?v=08kFIG-rm6A

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here