Бранко Ракочевић: 500 ГОДИНА РЕФОРМАЦИЈЕ ( 1. )

Поделите:

Реформација, која ове године обележава 500 годишњицу-није  обичан догађај  који је толико утицао на конфесионални раскол хришћанства и  на демографију Европе,разорно потресеној  верским ратовима.

То је још и тачка ослонца историје  са свим њеним бедама и успесима.

О неким од тих успона и падова биће речи у неколико наставака које објављујемо под заједничким насловом“500 година Реформације „.

Умешани и Божји прсти

Божји прсти јесу умешани, али нам се необично свиђа ,кад   један препородитељски, неповратни поступак потекне ,- или некад то  чак  није  толико ни поступак,  него само реакција  на  ситуацију у која је прославила једну једину  личност  .

Чаша воде коју је просула војвоткиња  Малборо на сукњу краљице Ане, довела је до окончања рата  за  шпанску круну  што је  потврђено  Утрехтским миром који је прекројио карту два континената.

Камил Демулен, скочивши гневан  на сточић париског кафеа,започео је Велику Француску револуцију.

95 теза  августинског монаха  Мартина Лутера

Али било се  десило се још нешто у сличном стилу:31.октобра 1517. Августински монах Мартин Лутер  закуцао је својих „95. теза” на црквена врата, и тако, заправо, започео Реформацију.

То такође изгледа  у духу  „Светске истријие у обради  Сатирикона „.

Пре свега, зашто баш на  тим вратима?

Не на Витенберској цркви  која се често помиње овим поводом чак и у уџбеницима; извори из XVI  века  називају овај храм „Црква свих светих „дворску капелу при  замку саксонских  изборних кнежева  .Али поменути извори  „пронађени“ само зато да би им се веровало,касније  се  и не  помињу.

Тога дана  је Лутер  сачинио посланицу  с тезама које  се односе на   доктрине индулгенције.

  Јели било  закуцавања теза на црквеним вратима ?

Да ли се уствари икад  и десио тај догађај са надахнутим монахом који је закуцао плакат на црквена  врата, а који овековечен у многобројним слатким сликовницама ( од старинскиг гравира па могло би се рећи све до филма „Лутер „ из 2003. с Џојзефом  Фајнсом у главној улози )-сасвим је неизвесно.Помрачење. Магла.

 Лутерове тезе пртив индулгенција

Још до  краја 1517.г. Лутеровр тезе против индулгенција , доктрина  и прерогатива које традиционално припадају римском папи, су се растурили захваљујући проналаску штаманог слога у стотине примерака  по свим немачким земљама.

Хронологија с проредом

Седам година касније под знамењем  верских  слобода  дижу се на устанак немачки сељаци.

Осам година потом  магистар Тевтонског реда секуларизовао је  земљу која је   била у власништву реда и писвојио је за себе,новопеченом војвди Пруске.

  А десет година касније банда међународног кнтингента с озбиљним уешћем немачких ландскента-лутеријанаца  разороал је царску престоницу.

Четрнаест година после  протв ктоичког владара св  Свете Римске империје устало је шест царских кнежевина и једанаест  слободних царских градова.

Седамнаест година потом од  Рима се коначно одваја  Енглеска  чији пример следе скандиваска краљевства.

Педесет година затим присаједињује им се и Холандија.

Прповедници свих умножених протестантских токова  поплавили су Европу ,  престоли се руше,хиљадугодишња здања послеримске Еврпе се  претварају у прах на очиглед савременика.

Сто једну годину потом избачени су кроз прозор Прашког града царски намесници, што је била још једна драма на старту  великих догађаја којима  су почела    невиђена стардања и беда  Тридесетогодишњег рата.

 Само још некоико година   касније , 1620 ,група енглеских присталица  једног од радикалних  праваца  протестантизма испловила је из Плимута на броду „Мајфлауер  „  и упутила се према америчком континенту- и од тога је много што настало, од Дана  захвалности до  Трампа.

Живимо у свету који је саздала Реформација

Живимо у свету који је створила Реформација.  Или тачније :Реформација или Контрареформација. Аднмистративне и културне границе , фундаментални  првни појмови ,дивергенција истине  друштених наука, све то   потиче из великог преврата  који је у то време обележио европску цивилизацију.

Инормационе технологије и џез , школско образовање и егзистенцијлизам,велики послови сваке успешне банке,минималистички  намештај    у   вашем офису- све то спада такође у разнокалибарске одјеке величаственог  Лутеровог  поступка.

С Рефорамцијом  су на  овај или онај начин повезани великани који су успели да промене стварнст- било верски, било политички, било свакодневни живот,било уметничко стваралаштво,било реалност човечје свести.

 Ремек-дело Макса Вебера „Протестантска етика и дух капитализма, утицај непоштедног Калвиновог „мешања“  у  сликарство, музику, архитектуру, економију, па чак и у дубоку, рекло би се секуларну област,као часовничарску занатску уметност,- без тога, свакако није прошло.

Али у петстогодишнјој историји протестснтизма  постоје и    други значајни  сижеји. Као што су и непомирљиви  противнци  попут енглеског краља Карла II и пуританаца  који су, а да тога нису били свесни,створли  стандарде класичног мушког одевања .

Упутно би био подсетити се

Обележавајући петстогодшњицу Реформације упутно би било  подсетити се зашто су се у православној царској Русији с подједнаким уважавањем према протестнтским идејама са  односили  како присталице тако  и противници официјалне цркве?

Или пак: зашто је баш протестснтизам који се столећима делио на све новије деноминације био зачетник екуменизма?

И зашто су баш протестанти, који проповедају слобоиду религиозног духа, изродили појам „фундаментализам” и то не као назив туђег мрачњаштва, него ксо узвишени назив свог  учења?…

Бранко Ракочевић

ВИДОВДАН

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here