Црна Гора: У Боки обележен Видовдан

?????
Поделите:

Светом архијерејском литургијом, поменом страдалим Грбљанима, Поборима, Маинама, Будванима, Паштровићима и Кртољанима у Балканским ратовима, Првом и Другом свјетском рату, од Косова, по Косову и до данашњих дана данас је у манастиру Подластва у Грбљу одржана централна прослава Видовдана у Боки.

Уз саслужење бококоторског свештенства и архијерејског намјесника бококоторског Момчила Кривокапића, литургију је служио изабрани епископ диоклијски, архимандрит Методије. Код спомен костурнице страдалим Грбљанима, Поборима, Маинама, Будванима, Паштровићима и Кртољанима у другом свјетском рату служен је помен, а затим и резан славски колач у част крсне славе грбаљске парохије – Светог цара Лазара Грбљановића.У присуству бројних вјерника међу којима је била и предсједница СО Котор, Драгица Перовић вијенац на спомен костурницу страдалим Грбљанима, Поборима, Маинама, Будванима, Паштровићима и Кртољанима у име општине Будва, положили су предсједник будванске скупштине Ђорђије Вујовић и потпредсједник општине Будва, Веселин Марковић.Епископ Методије је обавио и освећење нових црквених звона за манастир Подмаине. Мишо Албијановић, предсједник друштва гуслара и епске поезије из Приштине архијерејском намјеснику бококоторском Момчилу Кривокапићу уручио је „Лазареву повељу“за „очување духовних и националних вриједности рода српског и напорима за обнову храма на Ловћену”.

У културно умјетничком програму наступили су чланови „Краљевског реда витезова” из Београда који су у оклопима приредили реплику средњовјековне борбе а најмлађим посјетиоцима приказали стреличарске вјештине. Наступила је и солисткиња Анастазија Мрђеновић и чланови Пјевачког друштва Грбаљ. Такође, одржана је Видовданска академија у биоскопској дворани у Котору.

”Вечерас ћемо сви заједно да будемо на нашој Видовданској академији на којој ћемо језиком , пјесмом и игром да чувамо наше Косово, нашу Метохију који са својим манастирима и византијским иконама чине темељ наше националне културе”, изјавио је секретар которварошке ”Просвјете” Чедо Тепић.

Глас Котор Вароша/ТВ Котор

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here