Да ли се 5. октобра 2000. поновио 27. март 1941. године?

Поделите:

Нови документи показују да су западне тајне службе припремиле и платиле два највећа преврата у нашој историји.

Увек када мислимо да је неки крупан историјски догађај, било трагичан, било тријумфалан, проузроковала и потпуно обликовала воља једне или неколико особа, неумитно грешимо ма колико нам изгледало да је то тако. Још од античких времена појединац и његова воља су у смислу детерминатора историје били и остали у истом часу и све и ништа. Друштво је у последњем веку постало веома сложен и осетљив систем, а уз то је задржало рањивост и осетљивост, карактеристичну још за првобитну политичку заједницу, и склоно је нарушавању токова сопственог живљења чак и актом неког појединца.

У нашем просечном доживљају моћи склони смо да, без сумње, из интереса и кукавичлука добро умотаног у дивљење, некритички хвалимо оне који силом узимају власт од оних који су изабрани по договореним друштвеним правилима. Или онима који та правила драстично крше с позиција власти. У оба случаја заборављамо да постоји низ околности и процеса који усмеравају токове догађања у друштву и који утичу на животе појединаца бар онолико колико и акти моћних појединаца на те токове. Укупни друштвени систем није последица делања појединца већ ширег окружења и у њиховој узајамној вези тај систем функционише.

Значајна дешавања у историји једног народа врло често је неопходно наново процењивати и оцењивати. Поготово ако се последице тих догађаја осете тек много, много година касније. Такав је случај и са 27. мартом 1941. и, по свему судећи, са догађајима који су се збили 5. октобра 2000. године. Исправно превредновање историјске улоге тих значајних догађаја биће заправо залог и за исправне оцене готово свих главних токова националне историје.

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here