Да ли смо прешли границу када нерасветљено убиство постаје ријалити?

Поделите:

Тешко је отети се утиску последњих дана, из збира наслова који преплављују интернет о “истрази” и убиству младе жене, некада певачице, да нешто дебело није у реду. Све је јавно, спекулише се о доказима, истрази, изјавама… Потенцијални починилац убиства одлази у ријалити, бива ухапшен, па га разапињу људи на интернету.

На десетине хиљада људи учествује у расправама о овом случају. Некако све подсећа на нови модел забаве пред камерама. Ваљда није случајно, да је тај исти, сада ухапшени потенцијални убица био баш код великог маестра диригента, Пинковића у најновијем ријалитију. Све изгледа као да се креће ка том домену, јер су учесници оваквих програма све бескрупулознији. Мирис убиства пред камерама је немогуће не осетити. Тим пре, што сви ти ријалити програми, у некој од својих стварних сврха имају то да скрену пажњу друштва са важнијих и већих ствари. Просечан човек се бави тим “ријалити звездама”, упоређује себе и срећан је што није баш толико пропао морално у сопственом животу.

И док више ни шест парова који у исто време имају секс пред камерама не изазивају претерану пажњу, потенцијални убица и даље изазива море реакција. Нажалост, те исте реакције људи су смернице, шта људи желе следеће да виде, за машинерију која се назива шоубизнис. Јер као и све – ријалити програм, такође има своје еволуцију. Питање је само колико смо далеко од тога, обзиром на то да “црни интернет” одавно већ има незамисливо морбидне садржаје.
Телевизија која доноси најгоре садржаје већ деценијама

Људи се уживљавају у улогу дететктива, судија, сведока и психолога и на тај начин активно суделују у том најновијем сценарију, коме сведочимо данас. Много је оних који би једва дочекали да могу да пресуде некоме. Углавном то бивају они који нису баш често ни упитани за мишљење. Нажалост, они несвесно креирају ту нову реалност, својим острашћеним учешћем, која делује као да је иза ћошка. Убиство и суд.
Нисмо далеко одмакли од арене и гладијатора.

Напротив, данас “хлеба и игара” делује још страшније. Некао перфидније, а људи из разних сфера оберучке прихватају позиве да учествују. На тај начин остварују неки интерес. Веома чудно, чак и они који имају неку назовимо каријеру иза себе, такође хрле да се прикажу публици у “правом” светлу. Да ли је толико примамљиво бити део тог болесног света? Новац? Kоментари, лајкови?

Просто је невероватно да у продукцијама оваквог типа има и пуно оних који имају децу. Но тешко је рачунати на савест људи тамо где је зарада. Искрено се надам, да су најгори међу нама тамо запослени. То би била олакшавајућа околност до коначне и масовне побуне оних који здрави осташе.

Милица Добријевић

pasarella.rs

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here