ДЕВЕТ МИЛИОНА ЕВРА ЗА НАУЧНИКЕ: Фонд за науку Републике Србије финансира нови програм истраживања

Поделите:
ФОНД за науку Републике Србије, у наредне две године финансираће 59 ПРОМИС пројеката, укупне вредности 8.964.163 евра – сазнају “Новости”.

Максималан буџет једног пројекта износиће до 200.000 евра, а програм ће окупити 317 истраживача који ће радити основна и примењена истраживања из свих области науке – природне, техника и технологија, медицина, биотехника и друштвено-хуманистичке науке.

Према речима Милице Ђурић Јовичић, в. д. директорке Фонда за науку, за ПРОМИС пилот-програм постављени су високи критеријуми, по угледу на европске. За евалуацију пројеката ангажовани су инострани стручњаци из више од 60 земаља, како би се обезбедио квалитет и непристрасност. Критеријуми за двостепену евалуацију били су унапред дефинисани и познати научницима током припреме предлога.

– У првом степену сваком пројекту додељена су три инострана рецензента, чија се експертиза поклапа са облашћу пројекта – наводи Ђурић Јовичић. – Други степен евалуације је радио седмочлани Програмски одбор, такође састављен од међународних стручњака, пред којима су истраживачи уживо представљали пројекте и одговарали на питања. Од 585 поднетих предлога, као највише рангирани одабрани су пројекти 59 тимова.

Она истиче да су неки од истраживача који раде на пројектима истакли колико им значи овај програм, како за развој каријере, тако и за осамостаљивање и усавршавање у струци.

– Периодично ћемо расписивати нове јавне позиве за ПРОМИС програм како би и други млади истраживачи добили прилику да стичу искуства, ојачају своје професионалне капацитете, припреме се за конкурисање за друге истраживачке и развојне пројекте на националном и међународном нивоу, окупљају тимове и развијају идеје – каже Ђурић Јовичић. – Овај програм је део системског плана развијања окружења који ће им обезбедити квалитетне услове за научно-истраживачки рад и останак у земљи.

Наша саговорница истиче да ће резултати истраживања у оквиру овог пилот програма имати најширу примену у свакодневном животу, од заштите животне средине, очувања културних споменика, побољшања здравствене заштите и психијатријског лечења, креирања нових енергетских материјала, конзервације биљних ресурса и друге корисне намене.

Програм за изврсне пројекте младих истраживача ПРОМИС је од стратешког значаја за Републику Србију и намењен је изврсним пројектима младих истраживача у раној фази каријере. Направљен је по узору на европске програме и пружа младим докторима наука шансу да осмисле сопствена истраживања, формирају тимове, руководе пројектима и сарађују са одговарајућим лабораторијама и истраживачким центрима у Србији и свету.

ОД ПАМЋЕЊА ДО КАНЦЕРА

МЕЂУ пројектима који су добили “зелено светло” су израда нове конфигурације електрода за побољашање памћења, дизајнирање и развој биокомпатибилног и биоразградивог хидрогела који ће се користити у претклиничким истраживањима канцера да би могли да “видимо” да ли антиканцер лекови делују на ћелије рака “ин виво”. На листи је дизајнирање и конструкција биосензора који би представљао иновативно дијагностичко средство за рано откривање малигних болести пишу новости.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here