Елиминисати конкурента: Може ли коронавирус бити успешан пројекат САД?

Поделите:

Почетком јануара, свет је шокирала вест о смртоносној епидемији која се ширила из Кине – новог коронавируса, који научници још нису проучавали и зато данас за њега немају вакцину.

Према извештају СЗО о ширењу нове коронавирусне упале плућа од 12. фебруара 2020. године, широм света је потврђено 45 171 случај болести, од којих 44 730 у континенталној Кини, а југоисточне провинције су главна жаришта инфекције. Затим се издвајају суседне територије Јужне и Источне Азије – Сингапур, Хонг Конг, Тајланд, Јужна Кореја, Јапан, Малезија и Тајван. Преостали случајеви забележени су широм света – у Немачкој, САД-у, Француској, Аустралији, Уједињеним Арапским Емиратима, па чак и Русији. Број смртних исхода од инфекције је 1115, од којих се већина налази у епицентру инфекције.

Крајем јануара републикански сенатор Том Котон, који представља Аркансас, написао је на свом званичном Твитер налогу да би коронавирус могао бити један од пројеката бактериолошког ратног програма који је потенцијално покренула Кина:

„Још увек не знамо одакле потиче коронавирус. Можда са пијаце (дивљих животиња – ур.), фарма, компанија за прераду хране. Желим напоменути да у Вухану постоји једина супер лабораторија за биолошку сигурност четвртог нивоа у Кини која ради са најсмртоноснијим патогенима на свету, укључујући коронавирус”.

Из очигледних разлога, кинески амбасадор у Сједињеним Државама негирао јеКотонову теорију као превентивну меру која позива на избегавање „ширења панике, као и расне дискриминације и ксенофобије, што би заиста могло наштетити заједничким напорима у борби против новог коронавируса“. Међутим, могуће је да је амерички политичар, играјући се правилом „најбоља одбрана је напад“, покушао да скрене пажњу са друге верзије, мање профитабилне за САД, али више подржане логичким претпоставкама.

САД су познате по својој алармантној активности у спонзорисању лабораторија за биолошко оружје које проучавају патогене биолошке узрочнике, „добијања биолошког материјала за будуће експерименте“, као и у развој и увођење нових технологија у војну сферу. Посебан интерес је географски положај таквих лабораторија; то су земље западне и централне Азије – Јерменија, Азербејџан, Казахстан, Узбекистан и Грузија. Примећујемо и споразум потписан 2005. године између Министарства здравља Украјине и Министарства одбране САД, према којем се „у циљу помоћи Украјини у спречавању ширења технологија, патогена и знања смештених у Истраживачком институту за епидемиологију и хигијену у Лавову, као и другим објектима у Украјину, дефинисано од Министарства здравља Украјине, која се може користити у развоју биолошког оружја, у складу са одредбама овог споразума, Министарство одбране САД пружа Министарству здравља бесплатну помоћ”.

Следеће важно постројење је Лугар лабораторија, позната и као грузијски истраживачки центар у Тбилисију, која је на располагању Националном центру за контролу болести и јавног здравља Грузије и представља амерички инвестициони пројекат за стварање стратешког војног објекта. Лабораторија проучава посебно опасне заразне болести, али она скрива праве мотиве свог истраживања, што може указивати на могућност развоја биолошког оружја. Изјаве о опасности повезане са активностима овог центра више пута су износали секретар Савета безбедности Руске Федерације Николај Патрушев, као и бројни представници руског Министарства спољних послова. Доступни подаци сугеришу да су главни вектори смера бактериолошке претње које долазе из Сједињених Држава – Русија и континентална Кина.

Узимајући у обзир више указане чињенице, покушаћемо да поставимо хипотезу да је нова коронавирусна пнеумонија провокација САД, америчког војног развоја, уведена путем лабораторија за биолошко оружје смештених у западној Азији, како би се уништио главни ривал Америке – Кина. Сврха увођења таквог средства борбе није само стална претња јачању економског утицаја обећане земље, већ ће и Сједињене Државе добити највећу корист од трговинског споразума склопљеног са Кином – уосталом, с ослабљеном економијом

коронавирусом пристаће на знатно мање повољне услове за то лакше. У овом случају ради се о етничком рату вођеном новим бактериолошким оружјем.

Наравно, такву верзију неће службено потврдити ниједна владина агенција, јер је њен садржај близак теорији завере. Слично гледиште дели и италијански политички експерт Тиберио Грациани, који је коментарисао ситуацију на следећи начин:

„Тренутно не постоје тачне информације које би могле да потврде вештачко стварање коронавируса као бактериолошког оружја. У основи, такве теорије добијају на популарности захваљујући медијима и друштвеним мрежама и као свој циљ имају ширење панике међу становништвом. Ипак, треба имати на уму да ове такозване “теорије завере” стварају завесу која спречава озбиљне, конструктивне и мирне дискусије о овој глобалној епидемији”.

„По мом мишљењу, питање глобалне здравствене кризе не може се свести на ниво идеолошке конфронтације. Па ипак, то ни на који начин не би требало да буде изговор за недостатак истраге лабораторија које учествују у развоју биолошког оружја“, додао је г. Грацијани.

Закључак се сам намеће: наравно, немојте прерано стављати теолошке идеје завере у масовну свест цивилног становништва. Ипак, питање отвореног и легалног функционисања забрињавајућих лабораторија једно је од водећих питања на политичком плану владиних агенција свих земаља светске заједнице. Треба уложити заједничке напоре у проучавање активности центара за проучавање биолошког материјала, које идеолошки и финансијски подржавају Сједињене Америчке Државе. Један од приоритетних задатака је давање Лугар лабораторији у Тбилисију међународни статус, што ће омогућити независним стручњацима из Русије, европских и западних земаља да у потпуности учествују у њеним активностима. То ће повећати шансе за очување права на сигурно постојање грађана на оближњим територијама.

Eliminate a competitor without much effort: can coronavirus be a successful project in the United States?

Поделите:

2 Коментари

 1. Kad bi svet vodili nedotupavni generali oni nebi ni čekali da se ljudi porazboljevaju od virusa već bi odmah pobacali atomske bombe jedni po drugima i poubijali se kao šuti i crni mravi hahahaha
  Ali međutim ti uniformisani pacovi rade kako im narede civilne vlasti,nemaju toliko odrešene ruke kao što neki misle.
  90% Američkog novca cirkuliše u Kineskoj industrijskoj zoni..
  Zar mislite da bi Amerikanci odsekli granu na kojoj sede i uništili privredu u kojoj se umnožavaju njihovi dolari??????
  To samo može da padne na pamet nekom ko veze nema sa životom, ko razmišlja od nosa do patosa haha

 2. Virusi jednostavno postoje na ovoj planeti..
  Neki u jednoćelijskom obliku a neki su organizovani u skupine koje grade organe a mnoštvo tih organa u skupini se naziva organizam.
  I čovek je vrsta organizma odnosno virusa u mega-giga obliku,dakle nešto što nije suprotnost virusima već njihov domaćin….
  Ugostitelj što bi se reklo srpskim jezikom.
  Korona virusi u glavnom nastanjuju životinje ali ovoga puta im se osladilo ljudsko društvo pa su za promenu napustili svoje višemilenijumske domaćine životinje i ušli u ljude..
  Što bi se reklo promenili hotel.
  Iz 3 zvezdice uvalili dupe u 5 zvezdica hahahaha

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here