Емир Кустурица: Да ли је човек промашена инвестиција природе?!

Поделите:

…Да ли је човјек промашена инвестиција природе?! Ово питање би натјерало скептичног либерала да киселим осмјехом потврди како је то заправо тачна констатација, али да је либерални рецепт уређивања људске заједнице једини који вриједи и када нас вјештачка интелигенција одведе на другу планету, дакле, идеја глобалне пијаце може се наметнути тамо гдје се човјек пресели, под условом да тамо нема национализма. Марксиста би, претпостављам, прихватио човјека као промашену инвестицију као упозорење које мора да води ка оптимистичком рјешењу. Марксисте и либерале вежу религија стварања материјалних вриједност. Разликују се по томе што марксисти вјерују у праведну расподјелу вишкова, а други дијеле вишкове према властитом нахођењу и у складу са одлукама Билденбергове комисије. Има још једна разлика… Либерали су, за разлику од марксиста, знали како да корумпирају малог човјека те да касније, преко технологије, убрзано створе нови потрошачки рај у коме је технолошки бум и експлоатација свега што миче на планети систематски уништавала средњу класу, највећи домет социјалног организовања људске заједнице. Човјек је изгуран са историјске позорнице, његово мјесто преузима вјештачка интелигенција. Гдје ће онда корумпрани марксисти и крвожедни либерали? Има ту много питања које би могао да им постави човјек, промашена инвестиција. Ако мене питају, не може бити, а да се не упитамо што смо џаба убијали краљеве, уништавали монархије?! Крвожедни човјек је савладао питомог као што је идеју о малигном прогресу најбоље формулисао писац слогана на улазу у једну баптистичку цркву. Тамо, на улазу, стоји натпис који духовито афирмише ђавола „не заборавите да је сатана био први који је тражио једнакост”, док је у цркви у обављана литургија у славу Христа бога.

…У Русији се још боре око човјека! Претпостављам, како би били одлучни да није тачно како је човјек промашена инвестиција, јер тамо је довољно рећи Бог, Путин, Русија и тако се помире, зла нарав промјена које доноси напредовање, са осјећањем слободе и интезивних психичких процеса у којима живе заједно Бог и руски човјек.

…У Кини сваке године избаце два милиона инжењера и не сумњам да би они потпуно одбацили тезу да је човјек промашена инвестиција. Они би га прихватили, па у даљем поступку од њега направили успјешну инвестицију. Кинеска стопа привредног раста и способност прилагођавања комунистичке земље капиталистичкој производњи је најбоља негација либералног рецепта.

…Ко ће први стићи на циљ гдје се развојем вјештачке интелигенције очекује да садашњи ајфон у будућности постане скаламерија у поређењу са оним којег ће стићи у једној од наредних генерација? Садашње направе биће одбачене са гађењем пошто сљедећа сестринска  направа  ајфона  има да  чита мисли, па ће телефон сам да позове онога којег мислећи жели да чује, те ће пренос мисли бити обављен без говора. Да ли ће неко од поменутих народа моћи да направи овакав предмет без нуклеарног рата или је стварно на дјелу разарање и да ће тек РАТ разријешити ову дилему?! Да ли је ствар са иновацијама и њиховом примјеном иста као пред Други свјетски рат када је антибиотик био пронађен, али је патентиран тек послије разарања?!

…Питање да ли је човјек промашена инвестиција природе, везано је за философију егзистенцијализма и Сартра посебно, пошто је он установио како је људска слобода одређена висином напојнице коју може да остави конобару у кафани. Тај шаљиви закључак био је посљедица ламентирања егзистенцијалиста који су седамдесетих година открили како је човјек, заправо изгубљен случај. И нису погријешили. Сартрове шаљиве замисли и идеје о слободи је Бернард Анри Леви, човјек као споменик доказу како је Француска љевичарска јавна сцена биједна  позорница за малигне нарцисе. Промотер рата, појавио се свуда гдје су започињала ратна дејства; Босна и Херцеговина, Ирак, Либија… Готово увијек је носио вијетнамку виндјаку у којој су шездесетосмаши извели своју хипи револуцију широм Европе. То је било доба побуне великих надахнућа, али и катастрофалног краја гдје су се управо ”револуционари”, као овај Леви, показали да су бивши марксисти најбоље схватили законе либералног капитализма. Они су широм свијета послије шездесет осме служили капитализму као слуге и гдје год су могли да потврде своју приврженост корпоративном капиталу чинили су то острашћено. Сјетите се Хавијера Солане, шпанског социјалисте који је као секретар Нато пакта бомбардовао Београд! Углавном, сви су практиковали живот у којем је најважније било да имају у залихама и у џепу довољно новца и да тиме потврде Сартрову идеју како се човјекова слобода мјери количином новца, напојницом коју можете оставити конобару. Када сам видио колико новца је један криминалац, те један амбасадор земље која продаје нафту на Блиском истоку, оставио као напојницу једном конобару у познатој Београдској кафани, ја сам прешао на страну Албера Камија и од тада себе више не сматрам егзистенцијалистом.

Лијеве партије у Европи су своје идеје послије пада Совјетског Савеза са производних односа преусмјерили на напредовање цивилног друштва и фаталистички се утопили у токове капитализма. Ни трага од алтруизма који је красио револуцинарни занос! Лијево орјентисане партије у системима Западних демократија су постале или неважне, или су се ставиле на располагање Стејт департменту и његовим обавјештајно-шпекулативним круговима. Уз њих је читав бивши Источни блок укључујући и земље настале у распаду Југославије, преко корумпираних социјадемократија успјешно уплетен у мрежу управљања новонасталим банана републикама. Све то је обављено након дугог поступка кроћења Срба прије свега, успјешним изазивањем кривице код народа и заузимањем наших и осталих тржишта на Балкану. Свјетска банка и ММФ су нас учинили овисним о  мултинационалним корпорацијама!

Готово све лијеве партије од утицаја на Западу су се претвориле у неоконзервативне чије лијево искуство нема везе са традицијом револуционисањем друштва, а у свјетским размјерама то није закачило Русију, Кину, Кубу, Уругвај, Венецуелу, Еквадор.

Све ми се више чини када видим дјеловање Џорџа Сороша и његове фондације, када чујем како он тугује због нарушеног статуса мањина у свијету, како брине за здравље избјеглице, али и организује батинаше move.org да бију Трампове присталице у предизборној кампањи те вјеру у правду и љевицу, поред финансијских шпекулација које обавља са Централном информационом агенцијом, вјерујем да он није само службеник Ротшилдовог царства. Долази ми једна боже сачувај слика пред очи, како није немогуће да је Карл Маркс, у једној фази свог дјеловања, добијао плату радећи у канцеларији Ротшилда. Ова политичка фантазмагорија може и даље да се развија. Има ли још неко ко сумња како је Октобарска револуција у Русији увезена?! Нема! Има ли неко ко сумња у то да је организатор Октобарске револуције у Русији био нико други него Џорџ Сорош? Чак иако није, изгледа да јесте. Нема везе да ли се дизајнер Владимира Иљича Лењина друкчије звао и у којем западном подруму се калио његов револуционарни дух, остаје да констатујемо како је и данас намјера, у односу на Русију, иста. Оно што су постигли у бившим југословенским републикама, да доводе и одводе политичке олигархије у Русији није им пошло за руком. Потчинити свијет и овладати националним банкама које ће, постепено, замијенити државне управе ме наводи на тако тешко доказиву, а видљиву историјску ствар!

Искра

Поделите:

17 Коментари

 1. Poštovana redakcijo ,

  Umjesto komentara na temu umjetnosti , molim Vas da objavite nekoliko crtica iz moje neobjavljene zbirke koja je trebalo da se pojavi u izdanju sarajevske ,,Svjetlosti ,,…nekih godina.
  ..

  JESENI POSLIJE AIDE

  Ti ćeš otići to znam
  i niko te ne može
  u tome,
  ali ako odeš
  nikad više ista
  nećeš postojati
  u životu mome .


  I samotna noć bez kraja
  ni nastranih ljudi nema
  u drijemežu nekom čudnom
  u kovčege svoje sprema
  svaki čovjek dan života
  Odnekuda pojavi se
  Nepoznata neka žena
  prikovan joj pogled osta
  za izloge pune divnih
  za nju nedostižnih stvari
  I ko zna dal ognjište joj
  pucketanje vatre krasi
  ko zna dal šetajuć
  bar nastoji da se skrasi
  ako stvarnost
  nedignute glave prodje .

  Kad dodjem Tebi
  nemoj mi praviti napitak
  ne postoji piće ni rosa
  koje bih ispijao tako požudno
  kao ljubav sa tvojih usana .

  S poštovanjem , Dragoljub Mutić

 2. “Има још једна разлика… Либерали су, за разлику од марксиста, знали како да корумпирају малог човјека ” – КУСТО, НИКО није боље корумпирао малог човека од марксиста. Погледај само коментаре Лунета на овим странама, са колико страсти, лажи и подвала, БРАНИ своју незарађену пензију (ко зна, можда још увек ради!), стан (у граду у којем није рођен нико његов), викендицу, кола…, кредите које су Амери давали комуноусташком режиму друга ТитЕ. Нико није тако добро корумпирао нераднике пролетере као ТитА. А и могло му се – Ватикан и Циа иза, масони свакако… чик да га пипнеш…

 3. Текст читао нисам, нити ме интересуе. Зашто? Кустурица е филмаџия и увек човек система. Систем е отео од домаћина и ЈП “Србијашуме” и дао њему. Он филмаџия, забављач и његови ренџери зна више о пририди од дип. инг. шумарства? Йавно предузеће у ЈП “Србијашуме” има само у земљи Сербии и нигде друго на кугли земаљской. Рампа, еколошка такса, ебе се Вулету за сто динара, али недам. Хапсите, радите шта хоћете, недам и макнут се нећу са Нива Лада испред рампе. Раде телефони, хвата се ред. Диже се рампа Вуле пролази. Ово ние моя победа, ово туга едне државе коя е дозволила људима “за сто лира у сто вира” да се издигну изнад ње, препрече на друму. Ово е ужас Роде. Вучићу, хоћеш ли стати на пут овим друмским харачлияма под маском природе?

 4. За све људе на “Видовдан” коии верую у Бога и Св. Лазара ова клошарска сараевска прича о природи е страшна. Мени су увек зборили: еретичке књиге Вуле не читай. Нека се нађе интелектуално мудо па да се у кости уватимо, не ове аветиње, шарени столњак, кувана яя, сисате конобарице…Мораћемо Роде едном озбиљно попричати. Како човек са шупљом философииом кога србски интелект у секунди на плећа обара може отети од домаћина шуму? Вучићу теби е питање. Просто питање, тражи прост одговор. Ти си сигурно чуо за локалног мангупа кога су режисери распада Ю лансирали у уметника.

 5. Kusturica veze nema o hroscanstvu….njegovi tekstovi,intervjui, su prava mudrost za bezboznike, ali sa stanovista hroscanstva to je plicak i to onaj zestok, ne da ne mozes zaroniti, nego i kad pazljivo legnes grebes nosom po kamenjaru…

 6. EVOLUCIJSKE POGREŠKE
  Kada se u evoluciji pogreške prave
  – uzročne posledice docnije se pojave.
  Čovek je tako naj veća greška
  – što je evoluciju zadesila teška!
  Čipanza mu sada rođak prvi
  98% istih gena imaju u krvi
  – a taj primat je zver
  – čovek je to isto i još manje fer!
  Da li mu je brat ili roditelj?
  – to naj bolje zna samo – Stvoritelj!
  Ko je koga “kres’o” u ta vremena
  da je kreatura homo sapiens tako stvorena?
  Očigledno, slab izbor je bio
  vrsta orangutan negde se krio
  – nije ga bilo nigde ni blizu
  kada je seks samo rešavao krizu,
  a on bi bio izbor bolji
  – da roditelj bude čoveku u takvoj nevolji.
  Čovek bi sada bio na mesto Boga
  i Duha Svetog imao za izaslanika svoga!

  ČOVEČNOST
  Godine prolaze u nizu
  – i vekovi i mileniji za njima
  a ljudska vrsta na zemlji
  sa lakoćom sve to prima!
  Ere i eoni su prošli
  kako je čovek nastao
  a do svog Božanskog poslanstva
  još daleko nije dorastao.
  Mnoge je obuzdao sile
  – zemaljske il’ kosmičke bile,
  a naj veću silu u sebi
  – da obuzda – sposoban nije.
  Svestan je svega toga
  a napor je to naj veći
  da Ega se svog odrekne
  – odreći se treba – pa reći!

  ŠTAKOR – PACOV- PODGANA
  U tamnom hodniku kanalizacije gradske
  veliki pacov brkove suče
  i o ljudima razmišlja kao problemu
  – što sve životinje zatiru i muče.
  Šta su to oni skrivili Bogu
  da im dodeli takvog rivala?
  Ni jedna zverka nije mu ravna,
  – zašto im Priroda čoveka dala?
  Sve otrove mu postavljao do sad
  – i otpornost je na njih stekao visoku
  a naj noviju je neku izumeo
  – da ženkama više ne “pada” u oku!
  Ne oseća njihov zavodljiv miris
  što slatke nade uvek mu daju
  neizmernu sreću što nude mu
  dok potomstvo zajedno – stvaraju!
  Zatrovaće ljudi celu planetu
  – pa onda misle da nekuda odu!
  Sa njima će morati i on na put
  i o svome sad razmišlja mestu
  – na tom njihovom – kosmičkom brodu!

  DALEKO JE JOŠ DO BOGA
  Mnogo je svetlosnih godina
  odavde do Boga!
  Emanacija Njegova Duh Sveti
  setio se toga, – da čovek nikada stigao ne bi
  dalje od zveri! Postao bi monstrum
  i uništio sve bi – što stvorio je Bog.
  Za to Duh Sveti neke ljude prosveti na ovoj planeti
  da povuku vreme napred – tamo gde je ON!
  Tamo treba da stigne Čovek
  – čeka ga Božanski Tron!

 7. ZLOČINI I KAZNE
  Šta je to zločin? – Je pitanje Etike
  u prirodi – zločina nema!
  Svakom životun Ona vrednost daje
  njegovu ulogu mu priroda sprema.
  ……………………………..
  ……………………………..
  Čovek se otima majci Prirodi
  i Bogu se ni malo približio nije
  za to ga kazne sustižu razne
  – Priroda nameru sa čovekom krije!

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here